Η Πολιτική της Ευπρέπειας

2 Γυναικείες απόψες σύμφωνα με τις οποίες η συμπεριφορά καποιων γυναικών ευθύνεται για τον μισογυνισμο των αντρών -λες και ειναι φυσικο να υποτασσονται ολες οι γυναίκες στα κοινωνικα πατριαρχικά στερεοτυπα αλλιως αξίζει σε ολες μας να τιμωρηθουμε. ΟΧΙ κορίτσια, δε μας φέρονται άσχημα γιατι κάποιες μας χαλάνε το όνομα, μας φέρονται άσχημα γιατί είμαστε γυναίκες σε μια μισογυνική κοινωνία.

Αποψεις οπως αυτες σχετιζονται με τον εσωτερικευμένο μισογυνισμο και την πολιτική της ευπρέπειαςη οποια αναλύεται παρακάτω:

«Η πολιτική της ευπρέπειας είναι η πρακτική κατά την οποία καταπιεσμένες ομάδες αστυνομεύουν τα ίδια τους τα μέλη για το ότι δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα πρότυπα των καταπιεστών τους. Αυτ@ που συμμετέχουν σε αυτή τη μορφή οριζόντιας καταπίεσης συνήθως θεωρούν ότι άλλα μέλη της ομάδας τους συμπεριφέρονται ή μοιάζουν «πολύ στερεοτυπικά», ή βρίσκουν τον τόνο τους πολύ ευθαρσύ.

Παραδείγματα της πολιτικής της ευπρέπειας συμπεριλαμβάνουν: μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας που επιβάλουν μονοσεξουαλικά και σις-κανονικά πρότυπα, αφροαμερικαν@ που κακολογούν αυτούς που χρησιμοποιούν τις δικές τους διαλέκτους, γυναίκες που ντροπιάζουν άλλες γυναίκες για το ότι είναι τσούλες και δικαιολογούν τους βιαστές, φεμινιστ@ς που δε δέχονται τη σεξεργασία, κ.ο.κ.

Το επιχείρημα αυτό αποτελείται από ελιτισμό, έκληση για μετριοπάθεια και εσωτερικευμένη καταπίεση. Ο βασικός ισχυρισμός είναι ότι για να έχουν ίση μεταχείρηση, ο ακτιβισμός και η συμπεριφορά των καταπιεσμένων πρέπει να θεωρούνται αποδεκτά, δηλαδή κανονικοποιημένα, από την προνομιούχα πλειοψηφία. Η πολιτική της ευπρέπειας εξακολουθεί να αφήνει την αποδοχή και κοινωνική θέση των μειονοτήτων στα χέρια των καταπιεστικών συστημάτων κάθε επιπέδου.

Αυτό γίνεται με τη χρήση τέτοιων επιχειρημάτων και με την πίστη ότι το να πας με το μέρος καταπιεστικών συστημάτων είναι ο μόνος δρόμος προς την αποδοχή. Αυτό είναι ατυχές γιατί η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Τέτοια αστυνόμευση καταφέρνει μόνο να δημιουργεί περισσότερες καταπιεσμένες ομάδες με περισσότερους άξονες καταπίεσης και διατομές όπου ξεκινάει η καινούρια οριοθετημένη τους ταυτότητα και τελειώνει η ταυτότητα των άλλων.»

πηγή: http://sjwiki.org/wiki/Respectability_politics/el#.VUTTSZOrzIU

~ Hürrfem Sultan

respectability politics

Advertisement