Καθημερινός Σεξισμός

Πολλά θέματα στην επικαιρότητα… και για όλα, συμπτωματικά, φταίει κάποιος πούστης!

Γιατί ο πούστης, αν και είναι λέξη περσικής και τουρκικής προέλευσης, (ποστ=πίσω και κώλος στα πέρσικα, πουστ=πούστης στα τούρκικα) και στο πέρασμά της στην ελληνική πέρασε ως «αυτός που τον τρώει από πίσω», κατέληξε να ενσωματώνει άλλες σημασίες, τις οποίες έδωσε η πατριαρχική κοινωνία στους πούστηδες, που τόσο λοξοδρόμησαν από τα πρότυπά της κάνοντας παθητικό σεξ -το οποίο υπό το πρίσμα της πατριαρχίας είναι ρόλος της γυναίκας- όπως κακός, πονηρός, αυτός που θα σε ξεγελάσει, ο γλοιώδης, αυτός που δεν θέλει το καλό σου.

Και η χρήση της λέξης πούστης/πουστιά με αρνητικό φορτίο, μόνο να βαρύνει την συστημική καταπίεση των γκέι αντρών μπορεί.

Γιατί όταν γίνει κάτι στραβό, «παίχτηκε πουστιά!».

Γιατί όταν κάποιος είναι γλοιώδης και γελοίος, είναι «πούστης», ή το πιο δημιουργικό «πουστράκος».

Γιατί ο λόγος που συμβαίνει κάτι το οποίο δε μας αρέσει, κάτι που δεν έχει νόημα για εμάς, είναι «πούστης λόγος».

Γιατί όταν κάτι πάει στραβά και θέλουμε να στοχεύσουμε κάπου την αγανάκτησή μας, θα πούμε «όχι ρε πούστη!», βαφτίζοντας τους φταίχτες «πούστηδες», είτε είναι η τύχη, είτε η εξουσία, είτε κάποιο φυσικό πρόσωπο.

Κι ακόμα και το «ναι ρε πούστη!» ως έκφραση χαράς και ενθουσιασμού για κάτι που συνέβη, δεν είναι τόσο χαρμόσυνο για τον πούστη, γιατί έχει πάντα την αρνητική χροιά, «ναι ρε πούστη, τα κατάφερα, κι ας μου έβαζες δυσκολίες, in your face». Όπου πούστης, όπως παραπάνω, αόριστες ή και ορισμένες έννοιες ή φυσικά πρόσωπα που αντιμαχόμαστε και παλεύουμε.

Και οι λέξεις έχουν δύναμη και δεν πρέπει να τις υποτιμάμε, και αν μας βλάπτουν πρέπει να αντιδρούμε.

Η λέξη πούστης αυτή καθ’ αυτή δεν έχει κάτι κακό, σημαίνει γκέι, ετυμολογικά σημαίνει αυτός που τον τρώει από πίσω. Και δεν είναι κακό ούτε ένας άντρας να έλκεται από άντρες, ούτε ένας άντρας να κάνει σεξ με άλλους άντρες, είτε ο ρόλος του είναι παθητικός, είτε ενεργητικός. Να χρησιμοποιείται η λέξη πούστης για να ορίσει αυτό.
Κάποιοι γκέι άντρες βέβαια δυσκολεύονται να δεχτούν να τους ορίζει η λέξη πούστης, που μόνο σαν βρισιά τους απευθύνεται συνεχώς, και είναι απολύτως κατανοητό και σεβαστό να μην θέλει κάποιος να τον αποκαλούν πούστη.

Για να προχωρήσει όμως η κοινωνία μπροστά, όχι άλλη δαιμονοποίηση της πουστιάς, όχι άλλο «πούστης=κακό», όχι άλλη καταπίεση από την πατριαρχία.

Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε την λέξη πούστης, να είναι για να αναφερθείτε σε έναν γκέι άντρα, χωρίς αρνητικά φορτία και υπονοούμενα, και μόνον εφόσον σας έχει επιτρέψει να τον αποκαλείτε πούστη. Για κανέναν άλλον λόγο.

~Northstar

πουστης