Καθημερινός Σεξισμός

 

Eίναι ένα πράγμα να λέμε οτι οι γυναίκες εσωτερικεύουν και αναπαράγουν μισογυνισμό και ειναι τελείως διαφορετικό να ισχυριζόμαστε πως οι γυναικες ειναι οι ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ για τον μισογυνισμο στην κοινωνία.

Οι γυναίκες δεν ξύπνησαν μια μερα πριν χιλιάδες χρόνια και αποφάσισαν από μόνες τους να εγκαθιδρύσουν την πατριαρχία μεγαλώνοντας μισογύνηδες γιους και υπάκουες κόρες με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός οτι ΔΕΝ είναι οι μαμάδες οι μοναδικές υπεύθυνες για την ανατροφή και κοινωνικοποίηση των παιδιών (καθώς αυτά δέχονται αμέτρητες επιρροές απο άλλους συγγενείς, MME, θεσμούς κτλ), αυτές μεγαλώνουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τα ήδη υπάρχοντα πατριαρχικά πρότυπα τα οποία έχουν και οι ίδιες αναγκαστεί να αποδεχθούν έχοντας κι αυτές μεγαλώσει σε ένα πατριαρχικό καθεστώς που ευνοεί τους άντρες. Για την αποδοχή αυτή υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικών ανταμοιβών και ποινών ώστε ελάχιστες γυναίκες να τολμούν να παρεκλίνουν. Κατά συνέπεια, οι μαμάδες όχι μονο μεγαλώνουν τους γιους και τις κόρες τους σύμφωνα με τα υπάρχοντα πρότυπα θηλυκότητας και αρρενωπότητας επειδή έχουν πεισθεί οτι έτσι ειναι το σωστό αλλα και επειδή φοβούνται οτι αν τα παιδιά τους παρεκκλίνουν από αυτα θα υποστούν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Και τέλος: δεν έχει κανείς -και μάλιστα μια άλλη γυνάικα- την υποχρέωση να σου διδάξει το σεβασμό προς τις γυναίκες. Τις γυναίκες οφείλεις να τις σέβεσαι γιατί ειναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Το να κατηγορούμε τις μαμάδες για τις αποτυχίες της πατριαρχικής κοινωνίας ειναι κι αυτό ξεκάθαρα μισογυνικό και σε ευθυγράμμιση με την ιδέα οτι οι γυναίκες φταίνε για όλα τα κακά αλλά και πως ειναι άξιες τις μοίρας τους. Δε μας μαθαίνει κανείς να σεβόμαστε τους άντρες, γιατί πρέπει καποιος να μας πει να σεβόμαστε τις γυναίκες?

~Hürrfem Sultan

tsokara manades
Advertisement