Οι Γυναίκες Ψηφίζουν Ναι στο Δημοψήφισμα

Κατά τη διάρκεια αυτής της προδημοψηφισματικής βδομάδας είδαμε πολλούς να χύνουν χολή εναντιον των γυναικών που τόλμησαν να εκφράσουν πολιτική άποψη. Συχνά τους είδαμε να τις κατηγορούν συγκεκριμένα και για την ενίσχυση της αντίθετης απο την δική τους άποψης, λες και οι γυναίκες θα ήταν αυτές που θα ψήφιζαν καθολικά Ναι ή Οχι, λες και το ζήτημα ήταν έμφυλο.

Στην συγκεκριμένη φωτογραφία, ο σχολιαστής αναφέρεται στις γυναίκες που θα ψήφιζαν Ναι χρησιμοποιώντας μια πάρα πολύ γνώριμη εικόνα: αυτή του γυναικείου σώματος που χρησιμοποιείται ως μεταφορά για την υποδούλωση. Οι γυναίκες της φωτογραφίας υποτάσσονται στον ξένο αξιωματικό και τον περιμένουν «με ανοιχτα πόδια», φράση που παραπέμπει στην πλήρη υποταγή, αφού μια γυναίκα που κρατάει τα πόδια της κλειστά σημαίνει οτι έχει αξιοπρέπεια και αυτοέλεγχο. H κατακτημένη χώρα άλλωστε απεικονίζεται συχνά ως «κατακτημένη» γυναίκα -όπως συχνά απεικονίζεται και ως αδύναμη και εξαντλημένη γυναίκα που χρειάζεται την υποστήριξη ή την προστασία του λαού ή του στρατού.

Η γυναίκεία σεξουαλικότητα για άλλη μια φορά χρησιμοποιείται μετωνυμικά για να δείξει την υποταγή και η γυναίκα παρουσιάζεται ως συνήθως σαν το πλήρως παθητικό σεξουαλικό αντικείμενο που ενδίδει και κατακτιέται.

~Hürrfem Sultan

soldier

Advertisements