Γυναίκες στον Στρατό

Με ειδήσεις σχετικές με την στράτευση των γυναικών, ξεκίνησε μία σεξιστική σκατοθύελλα (shitstorm?) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχετικά με αυτό το θέμα υπάρχει και η τέλεια ανάρτηση των Καμένων Σουτιέν (♥) που μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.facebook.com/kamenasoutien/posts/1127186920631691
και από την οποία θα ήθελα σίγουρα να παραθέσω το εξής κομμάτι για όσ@ δεν κάνουν κλικ:

«Στη βάση τους όλ’ αυτά έχουν τη μείωση των ικανοτήτων των γυναικών για οτιδήποτε έξω από το πολύ πολύ στενό κουτί των αποδεκτών έμφυλων εκφράσεων και τη σταθερή θέση της γυναίκας ως ον που χρήζει προστασίας από δυνατούς άντρες.

Η ενίσχυση τέτοιων στερεοτύπων μπορεί μονάχα να έχει αρνητικό αποτέλεσμα μιας και θυματοποιεί τις γυναίκες αλλά και θέτει για τους άντρες μια μόνο μορφή αποδεκτής αρρενωπότητας την οποία καλούνται να κάνουν πράξη μέσα και από τη συμμετοχή τους σε κάτι που ως τώρα εδώ θεωρείται αντρική εμπειρία.

Δεν επιθυμούμε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για καμιά και κανέναν άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου, ούτε την ύπαρξη στρατών. Επίσης, δεν ανεχόμαστε κανένα μισογυνισμό, ούτε και τις μισογυνιστικές λογικές που εκφράζονται ενάντια στη συμμετοχή γυναικών στον στρατό. Στηρίζουμε την κατάργηση των στρατών για όλ@ χωρίς να ανεχόμαστε τον μισογυνισμό πίσω από την απαγόρευση των γυναικών στον στρατό.»

Μέσα στην όλη σκατοθύελλα λοιπόν είδαμε και λάβαμε δείγματα από tweets (νέα και παλιά, καθώς το ίδιο hashtag είχε χρησιμοποιηθεί και το 2012) και ας δούμε τέλος πάντων τι έχουν να πουν κάποι@ διασκεδαστ@ των 140 χαρακτήρων για το θέμα και πού ακριβώς έχουν βάση τα σκατά τους.

Λετς μπρέηκ ντάουν δε σκατίλα:

[1]:
Δεν έχουν όλες οι γυναίκες περίοδο. Τα άτομα που έχουν περίοδο δεν είναι τρομακτικά κατά τη διάρκειά της, ούτε μεταμορφώνονται σε τέρατα ή κάτι. Μία οπλισμένη γυναίκα είναι τρομακτική απλά επειδή είναι οπλισμένη, όπως κάθε άλλο οπλισμένο άτομο, τα όπλα είναι τρομακτικά, σκοτώνουν κόσμο.

[2]:
Δεν έχουν όλες οι γυναίκες μουνί. Επίσης τα άτομα που έχουν μουνί, δεν είναι μόνο το μουνί τους, είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι, μην τα αντικειμενοποιείτε κάνοντας φόκους στο μουνί τους. Επίσης ο υπερθετικός βαθμός σε αντικειμενοποιητική γλώσσα, υπονοεί και το ότι υπάρχουν σώματα υψηλότερης και χαμηλότερης ποιότητας και… απλά όχι, δεν υπάρχουν.

[3]:
Υπάρχει φιλία μεταξύ γυναικών. «Μόνο οι άντρες κάνουν καλές, σωστές, πραγματικές φιλίες, επειδή είναι άντρες and shit.»… νοπ. Αυτή η ιδέα ότι οι γυναίκες είναι εκεί έξω για να φάνε η μία την άλλη δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας, είναι ένα κινηματογραφικό μισογύνικο κλισέ, οπότε γιατί δεν το κόβουμε απλά αυτό το παραμύθι;

[4]:
Η απουσία αντίληψης του κόντεξτ (που δεν είναι κακό πράγμα πάντως, άνθρωποι χάνουν το κόντεξτ, τους εξηγούμε το κόντεξτ, καταλαβαίνουν, προχωράμε), δεν είναι έμφυλο χαρακτηριστικό. Επίσης η χρήση του καλλωπισμού για υποβίβαση των γυναικών είναι κουραστική, γιατί ο καλλωπισμός δεν είναι κακός, και ο καλλωπισμός δεν θα έπρεπε να θεωρείται και έμφυλος, αλλά ας είναι καλά τα καταραμένα σεξιστικά μήντια και η κουλτούρα που αναπαράγουν.

[5]:
Η ιδέα ότι η ισότητα ανάμεσα στα φύλα θα σημάνει ριζική αλλαγή των πραγμάτων με τις γυναίκες να οφελούνται σε βάρος των αντρών (βλέπε πατριαρχικά στερεοτυπικό γυναικείο όφελος στην αυθονία ειδών καλλωπισμού σε βάρος της «αντρικής» διασκέδασης) είναι τόοσο άκυρη. Τα ΚΨΜ θα παραμείνουν ΚΨΜ και θα πουλάνε σάντουιτς και καφέ και θα έχουν τηλεόραση και αυτό.

Disclaimer: Αν γελάσατε με κάποιο/α από αυτά τα τουήτς, και τα θεωρείτε απλά «αθώα» και «άκακα» αστεία, δεν είναι ανάγκη να κάνετε τον κόπο να μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας, την ξέρουμε, και είμαστε αντίθετ@ στο ότι το «χιούμορ» είναι υπεράνω κριτικής, ας κερδίσουμε όλ@ λίγο χρόνο στις ζωές μας.

Αυτό ήταν το πρώτο μέρος, προσεχώς το δεύτερο μέρος στις οθόνες σας.

~Northstar

stratos

Advertisements