Δεν Είμαι Σαν τις Άλλες

Εδώ βλέπουμε μία γυναίκα που μας καλεί να απελευθερωθούμε από τον σεξισμό με όπλο τον βαθύ εσωτερικευμένο μισογυνισμό της. Η κοπέλα της εξομολόγησης αποτελεί textbook περίπτωση Δεν-Είμαι-Σαν-Τις-Άλλες, η οποία νιώθει οτι αντλεί την αξία της από το γεγονός πως απορρίπτει όλα αυτά τα πράγματα που θεωρούνται γυναικεία και από το γεγονός ότι είναι διαφορετική από αυτό που η πατριαρχία μας έχει μάθει να θεωρούμε ως την τυπική γυναίκα.

Η γυναίκα αυτή βέβαια δεν μας καλεί να είμαστε κι εμείς ο εαυτός μας, όπως διακηρύσεει αυτή ότι ειναι, και να μάθουμε να τον ορίζουμε ανεξάρτητα από τα αντρικά standards -απόδειξη το γεγονός οτι νιώθει την αναγκη να διευκρινίσει οτι ειναι θηλυκη και έχει «πέραση», γιατί αποδέχεται υποσυνείδητα πως αν όλα αυτά δεν έβρίσκαν ανταπόκριση από τους άντρες τότε δε θα είχαν νόημα.

Αντίθετα, η γυναίκα αυτή νιώθει την ανάγκη να μειώσει όλες αυτές τις γυναίκες με ενδιαφέροντα διαφορετικά από τα δικά της, θεωρώντας πως το ποδόσφαιρο , κάτι που εκλαμβάνεται ως αντρικό, είναι εκ φύσεως ανώτερο από την μόδα, που εκλαμβάνεται ως κάτι ¨γυναικείο. Η συγκεκριμένη γυναίκα αποτελεί απόδειξη οτι ενώ η πατριαρχία μας επιβάλλει κανόνες ,όπως πχ να είμαστε αδύνατες, ταυτόχρονα μας μειώνει και μας υποτιμά όταν τους ακολουθούμε έτσι ώστε να παραμένουμε παγιδευμένς σε μία can’t win this κατάσταση.

Η εξομολόγηση αυτή με λίγα λόγια δείχνει πως οι γυναίκες ζουν σε ένα καθεστώς που τις περιορίζει σε συγκεκριμένα καλούπια και ταυτόχρονα τις μισεί αν ταιριάζουν σε αυτα έστω και λίγο οδηγώντας έτσι πολλές γυναίκες να διακηρύσσουν την «διαφορετικότητά» τους με σκοπό αποκτήσουν αξία -πάντα όμως υπολογισμένη στο νόμισμα της πατριαρχίας. Όταν όμως η αξία σου στηρίζεται στην αποστασιοποίησή σου από τις άλλες γυναίκες, χωρίς μάλιστα να αντιλαμβάνεσαι ότι όλες είμαστε έτσι κι αλλιώς διαφορετικες, τότε παίζεις πάλι με τους κανόνες τις πατριαρχίας.

Το τέλος του σεξισμού δε θα έρθει με την επίθεση ενάντια σε όσες γυναίκες δε σου μοιάζουν σε ένα zero sum game, ούτε θα έρθει με την απόρριψη κάθε τι γυναικείου. Το τέλος του σεξισμού θα έρθει με την απελευθέρωση από τις πατριαρχικές δομές που θεωρούν τις γυναίκες, αλλά και ό,τι ταυτίζεται μαζί τους, εγγενώς κατώτερα.

~Hürrfem Sultan

i am not like other girls

Advertisement