Ο Φεμινισμός και η Ελευθερία Λόγου

Eδώ βλέπουμε να ξεδιπλώνεται το σκεπτικό όσων παραπονιούνται πως ο φεμινισμός επιτίθεται στην ελευθερία του λόγου.

O ισχυρισμός αυτός ξεκινά από την διαστρεβλωμένη εντύπωση πως
ελυθερία του λόγου σημαίνει προστασία από κάθε κριτική. Τα ίδια άτομα βέβαια δεν θεωρούν πως η κριτική επίσης εμπίπτει στο πεδίο της ελευθερίας του λόγου. Πολύ βολικό.

Στη συνέχεια βλέπουμε να διατυπώνεται η άποψη πως όλες οι γνώμες είναι «ισάξιες», η ελευθερία του λόγου δηλαδή πηγάζει από έναν σχετικισμό ο οποίος κάνει όλες τις γνώμες σωστές και άρα άξιες να ακουστούν. Ελευθερία του λόγου όμως σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος να διαδίδεις ότι ο Elvis Presley δεν πέθανε αλλά ζει ακόμα σε κάποια μυστική κοινωνία, αυτό δεν σημαίνει ότι η άποψή σου είναι εξίσου σωστή με όλων αυτών που πιστεύουν ότι πέθανε το 1977. Δεν είναι τα πάντα «θέμα οπτικής», δεν μιλάμε για το αγαπημένο μας φαγητό εδω.

Τέλος βλέπουμε πως το ίδιο άτομο που προασπίζεται το δικαίωμα της ελευθερία του λόγου που δήθεν βάλλεται από την φεμινισμό υποστηρίζει πως το facebook «δεν είναι μέρος έκφρασης ιδεών και απόψεων» (?!?) και προτρέπει τις φεμινίστριες να εκφράζουμε τις ιδέες μας κάπου πιο ιδιωτικά όπου η ελευθερία του λόγου μας δε θα τον ενοχλεί.

Και με αυτή την εσκεμμένη διαστρέβλωση της έννοιας της ελευθερίας του λόγου που συνοδεύεται από μια αυτοακύρωση, βλέπουμε πως οι αντιφεμινιστές (αλλά εξίσου συχνά και οι ρατσιστές και οι φασίστες) αντιλαμβάνονται την ελευθερία του λόγου ως το δικαίωμά τους να προσβάλουν και να υποτιμούν τις γυναίκες και άλλες καταπιεσμένες ομάδες χωρίς αυτές να αρθρώνουν αντίλογο. Η επίκκληση στην «ελευθερία του λόγου» και την «λογοκρισία» είναι απλά άλλη μία τακτική απισιώπησης των εμπειριών των γυναικών που διεκδικούν το δικαίωμα να ακουστούν κι αυτές σε έναν κόσμο που η αντρική φωνή ακουγόταν ανέκαθαν πιο δυνατά.

~Hürrfem Sultan

eleytheria logou