Η Πολυγαμία και η Φύση του Άντρα

Η ιδέα πως «η πολυγαμία είναι στη φύση του άντρα» -ενας από τους αγαπημένους μύθους της πατριαρχίας- έχει διπλή χρήση. Από τη μία χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για το γεγονός ότι οι γυναίκες στην πατριαρχία θεωρούνται αναλώσιμες και πλήρως εναλλάξιμες ως σεξουαλικά αντικείμενα, από την άλλη λειτουργεί ως βαση για slut shaming όταν η γυναίκα εκφράζει τη δική της σεξουαλικότητα και αρνείται να ζευγαρώσει με έναν και μοναδικό άντρα για το υπόλοιπο της ζωής της σαν περιστέρα.

Προφανώς όταν η γυναίκα θέλει να κοιμηθεί με πολλούς άντρες είναι κάποιου είδους ΜΕΤΑφυσικό φαινόμενο αφού δεν είναι στη ΦΥΣΗ μας και αντιβαίνει κάποιους ΦΥΣΙΚΟΥΣ νόμους τους οποίους μόνο οι άντρες γνωρίζουν, καθώς οι γυναίκες δεν φημίζονται για την κλίση τους στις επιστήμες. Mια γυναίκα που εξερευνά της σεξουαλικότητα της επομένως δεν καταπατα απλά τις κοινωνικές νόρμες αλλά πάει κόντρα στην ίδια της τη φύση, she is a freak of nature, και αξίζει όλο το χλευασμό που επισύρει η συμπεριφορά της.

Και κοίτα σύμπτωση που η υποτιθέμενη «φύση του άντρα» χρησιμοποιείται πάντα ως δικαιολογία (οι άντρες είναι απο τη φυσή τους πολυγαμικοί/επιθετικοί/ζωηροί οπότε τους συγχωρείται η απιστία ή ένα βίαι ξέσπασμα) ενώ η δική μας υποτιθέμενη φύση χρησιμοποιείται πάντα ως ενοχοποιητικό στοιχείο (οι γυναίκες είναι από τη φύση τους ασταθείς και υστερικές επειδή έχουν περίδο, οι γυναίκες ειναι από τη φύση τους αδύναμες και υποτακτικές, οι γυναίκες απο τη φύση τους δεν είναι καλές στα μαθηματικά και τις επιστήμες και αυτά δικαιολογούν την κατωτερότητά μας).

Η έννοια της «φύσης» είναι κοινωνικά κατασκευασμένη έτσι ώστε πάντα να εξυπηρετεί τον ισχυρό.

~Hürrfem Sultan

πολυγαμια