Ο Βιασμός Δεν Είναι Θέμα Γούστου

Η διαδεδομένη ιδέα ότι μόνο οι όμορφες γυναίκες βιάζονται είναι συστατική της κουλτούρας του βιασμού . Και είναι επικίνδυνη όχι μονο επειδή έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται πιστευτές οι κατηγορίες που προέρχονται από γυναίκες οι οποίες δεν θεωρούνται ωραίες με τα πατριαρχικά πρότυπα, αλλά ταυτόχρονα υπονοεί ότι ο βιασμός έχει να κάνει με την ερωτική επιθυμία και το «γούστο» και όχι την εξουσία και την επιβολή.

Οι βιαστές δεν βιάζουν από θαυμασμό, δεν βλέπουν μια γυναίκα και λένε «τι όμορφο πλάσμα, πρέπει να μπει στην raped list μου». Οι βιαστές βιάζουν επειδή έχουν την ευκαιρία να το κάνουν (επειδή η κοπέλα ειναι μόνη της/μεθυσμέν/λιπόθυμη/αδύναμη να αντιδράσει), επειδή θεωρούν ότι οι γυναίκες τους ανήκουν, επειδή συχνά θέλουν να τις ταπεινώσουν και επειδή γνωρίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα την γλιτώσουν. Και όσο διαιωνίζουμε την κουλτούρα του βιασμού τόσο πιο πιθανό ειναι όντως να την γλιτώσουν.

Ο βιασμός δεν είναι το τίμημα που πληρώνουν όσες είναι ωραίες, ούτε κάτι που μπορούν να αποφύγουν όσες υποτιθεται δεν είναι.

~Hürrfem Sultan

rape