Γιατί Είναι Κακό να Πηγαίνεις με Πολλούς Άντρες: Επιτέλους η Εξήγηση

Εδώ ο Τάσος, με όλο το ενδιαφέρον και το σεβασμό του προς τις γυναίκες, επιδιδεται σε ένα προηγμένο mansplaining σχετικά με το γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε με πολλούς άντρες.

Καταρχήν διευκρινίζει οτι δεν το θεωρεί ΚΑΚΟ, για να μην παρεξηγηθεί και ως κανένας μισογύνης. Απλά θεωρεί οτι ορθώς οδηγεί τους άλλους να μας συμπεριφέρονται «ΑΝΑΛΟΓΩΣ». Χμμμ τώρα μπορεί να το ψειρίζω υπερβολικά -όπως κάνουν άλλωστε οι φεμινίστριες- αλλά όταν λες οτι σε μια πράξη σωστά αναλογεί μια υποτιμήτική, τιμωρητική συμπεριφορά, δεν είναι σαν να λες οτι θεωρείς την πράξη κακή; Με λίγα λόγια ο Τάσος μας προειδοποιεί: μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, αλλά αν αν επιλέξετε τον κακό δρόμο θα υποστείτε και τις συνέπειες. Ευχαριστούμε που έχουμε την άδεια σου Τάσο. Δεν μας λες κατι καινούριο.

Αυτό που ο Τάσος δεν μας εξηγεί είναι γιατί το να πηγαίνουμε με πολλούς άντρες σημαίνει ότι μας αξίζει να μας συμπεριφέρονται άσχημα, γιατί κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στα πλαισια του «νόμιμου και ηθικού» και, κυρίως, γιατί η απάντηση, οποια και να είναι, ισχύει μονο για τις γυναίκες. Αυτό που ουσιαστικά μας λέει είναι: είτε συμμορφωθείτε με τα αυθαίρετα και παράλογα πατριαρχικά πρότυπα είτε αντιμετωπίστε το στίγμα χωρίς να διαμαρτύρεστε.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε την αδυναμία των απολογητών της πατριαρχιας να μας εξηγήσουν γιατί το να πηγαίνει μια γυναίκα με πολλούς άντρες τελικά θεωρείται ανήθικο. Πώς μια πράξη που θεωρείται αποδεκτή από τους άντρες, μετατρέπεται σε απαράδεκτη όταν υιοθετείται από γυναίκα. Όπως και στο πατριαρχικό ρητό για τις κλειδαριές και τα κλειδιά, η ταυτολογική λογική της πατριαρχίας αδυνατεί να εξηγήσει τι στο διάλο φυλάμε πια με την περίφημη κλειδαριά αν όχι την τιμή μας όπως ακριβώς αυθαίρετα την έχει ορίσει η ίδια η πατριαρχία.

Η απάντηση του Τάσου θα μπορούσε να συνοψιστεί με λίγα λογια στο «Γιατί έτσι». Κι εμείς είματε εδώ για να αμφισβητήσουμε αυτή την απάντηση και όλο την ασυναρτησία και την ασυνέπεια της πατριαρχίας -με την οποία φαίνεται να συμφωνούν τόσοι πολλοί.

~Hürrfem Sultan

θα σου συμπεριφερθει αναλογως