Η Πατριαρχία δεν Εξαφανίζεται αν Χωρίσεις

Αυτό το σχόλιο δείχνει πώς η μόνη καταπίεση από το άλλο φύλο που μπορούν να διανοηθούν οι άντρες, είναι αυτή σε προσωπικό επίπεδο, κυρίως από τη σχέση τους -άντε και από τη μάνα τους ή την προισταμένη τους. «Καταπιέζεσαι από το άλλο φύλο? Είναι απλό, άλλαξε γκόμενο» φαίνεται να προτείνουν όσοι αδυνατούν να καταλάβουν τη συστημική φύση του φαινομένου. Αυτός είναι και ο λόγος που και τόσοι πολλοί άντρες οι οποίοι τάσσονται κατά του φεμινισμού θεωρούν πως οι φεμινίστριες είναι απλά γυναίκες που ατύχησαν και έμπλεξαν με λάθος άντρες. Αχ, αν είχαν διαλέξει τίποτα Καλά Παιδιά™ σαν τους ίδιους δε θα είχαν μισήσει τόσο πολύ τους άντρες και δε θα είχαν γίνει φεμινίστριες. Να πρόσεχαν.

Όχι παιδιά, οι καταπιεστικές και κακοποιητικές σχέσεις με άντρες είναι μόνο μία πτυχή της πατριαρχίας και της ασυμμετρίας εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα. Πολλές φεμινίστριες δεν έχουν παρά καλές εμπειρίες στις προσωπικές τους σχέσεις, κι αυτό γιατί ο σύντροφός σου και οι φίλοι σου ειναι κάτι που θεωρητικά τουλάχιστον επιλέγεις -αν και η πατριαρχική πλύση εγκεφάλου επηρεάζει κι αυτά. Το πρόβλημα με την πατριαχία και κάθε μορφή συστημικής καταπίεσης όμως είναι οτι διαπερνά το φάσμα όλων των σχέσεων, δεν μπορείς απλά να την αποφύγεις. Εκδηλώνεται στην οικογένεια, τον εργασιακό χώρο, την τηλεόραση, το διαδίκτυο, τους αγνώστους που σε κοιτάνε σαν ένα κομμάτι κρέας. Δεν υπάρχει οριστική έξοδος από αυτή, εκτός αν αποφασίσεις να πας να ζήσεις μόνη σου στην έρημο. Δεν μπορείς να αποφύγεις την απαξίωση, την παρενόχληση, την απειλή σεξουαλικής βίας απλά με μία καλύτερη σχέση.

Η πατριαρχία δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, και γι αυτό ούτε ο φεμινισμός είναι το υποκατάστατο ενός καλύτερου συντρόφου, είναι ένα συλλογικό κίνημα. Η πατριαρχια δεν λύνεται χωρίζοντας, οπως και ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία δεν λύνονται αλλάζοντας παρέες ή η ταξική καταπίεση αλλάζοντας εργοδότη.

~Hürrfem Sultan

αναγνωστου