Η Μπούργκα Μόνο για τις «Άσχημες»

Πάρτε και άλλη μια δόση Δυτικής ανωτερότητας από έναν Διαφωτιζμένο που θεωρεί την μπούργκα περιορισμό της γυναικείας ελευθερίας, κάτι στο οποίο φυσικά, ως φιλελεύθερος άντρας, αντιτίθεται. Εκτός αν η γυναίκα δεν είναι αρκετά εμφανίσιμη με τα πατριαρχικά κριτήρια ομορφιάς.

Στη Δύση οι γυναίκες πρέπει να είναι ελεύθερες να δείξουν την ομορφιά τους -και να υποστούν ελεύθερα slut shaming γι αυτό- όχι όμως και την «ασχήμια» τους, όπως την αντιλαμβάνεται η πατριαρχία. Η ελευθερία αυτή δηλαδή ορίζεται βάσει αισθητικών standards που ικανοποιούν την αντρική ματιά, οτιδήποτε δεν εκπληρώνει αυτό το στόχο θα πρέπει να καλύπτεται και να περιορίζεται γιατί δεν έχει λόγο ύπαρξης στο δημόσιο χώρο. Το ίδιο μοτίβο το βλέπουμε συχνά με την αφθονία σχολίων που καλούν όσες δεν είναι αρκετά λεπτές για την πατριαρχία να καλυφθούν και να περιορίσουν της ενδυματολογικές επιλογές τους. Kαι φυσικά το βλέπουμε και για πολλές άλλες Ελληνίδες πολιτικούς που δέχονται επιθέσεις βασισμένες στην εμφάνισή τους.

Η Δύση δηλαδή μας δίνει την ελευθερία να κυκλοφορούμε ως διακοσμητικά αντικείμενα στη δημόσια σφαίρα και μας καλεί να το θεωρούμε αυτό το αποκορύφωμα της γυναικείας απελευθέρωσης -κι αν διαφωνούμε να πάμε σε καμία ισλαμική χώρα να μας κάνουν κλειτοριδεκτομή. Αχάριστες!

~Hürrfem Sultan

μπουργκα