Σιγά μην Κλάψω, Σιγά μη Φοβηθώ

Οι No-lifers της σελίδας Όχι, δεν είμαι μισογύνης (που στο ιδρυτικό τους μανιφέστο ισχυρίζονταν ότι δεν είναι μισογύνηδες, αλλά ότι απλά εγώ είμαι «χοντρή, αγάμητη, λεσβία», see the irony there?) φαντασιώνονται τώρα πως εγώ κάθομαι και κλαίω στο μαξιλάρι μου επειδή οι μαζικές αναφορές τους μου ρίξανε δύο σελίδες.

Καταρχήν σελίδες στο facebook μου ερίξαν, δεν είχα επενδύσει και τις οικονομίες μου σε αυτές, τσάμπα τις έφτιαξα. Εντάξει, είναι frustrating όλο αυτό, αυτό που δεν καταλαβαίνουν όμως είναι ότι  όσες σελίδες και να ρίξουν, ο φεμινισμός δε θα σταματήσει να υπάρχει. Επειδή δεν έχουμε -προς το παρον- σελίδα στο facebook δεν εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη οι 16.000+ φίλοι της σελίδας, ας μην κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο. Οι ιδέες μας παραμένουν ισχυρές και θα τους στοιχειώνουν είτε θέλουν να το παραδεχτούν είτε όχι. Το μόνο που απέδειξε όλη αυτή η επίθεση είναι ότι κάποιοι είχαν τη μύγα και μυγιάστηκαν. Ενώ χιλιάδες άντρες και γυναίκες αγκάλιασαν τη σελίδα και αναθεώρησαν την ρητορική και τις συμπεριφορές τους, κάποι@ προτίμησαν να χτυπήσουν το πόδι τους στο πάτωμα, να μουτρώσουν και σαν κακομαθημένα παιδιά να πουν «όχι, δεν είμαι μισογύνης, δε θα μου πεις εσύ τι θα κάνω».

Εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε να φιμώσουμε τις μισογυνικές φωνές. Επιδιώξαμε μόνο ένα χώρο για να αναδεικνύουμε τις πολλαπλές μορφές του μισογυνισμού και να συζητάμε για όσα μας απασχολούν χωρίς το bullying και την κακοποίηση όσων ενοχλούνταν και επιχειρούσαν να διακόψουν τη συζήτηση. Επιδιώξαμε επίσης τα ίδια τα άτομα να αναθεωρήσουν τη στάση τους, να καταλάβουν βαθιά την σεξιστική προέλευση κάποιων αστείων/λέξεων/πρακτικών. Και το πετύχαμε. Ο φεμινισμός -όχι μόνη της η σελίδα μας φυσικά- έβαλε στο καθημερινό λεξιλόγιο λέξεις όπως ο σεξισμός, ο μισογυνισμός, η κουλτούρα του βιασμού, το fat-shaming, η χοντροφοβία. Αυτό είναι μια νίκη και ο εκνευρισμός των troll αποτελεί την καλύτερη απόδειξη.

Σιγά μην κλάψουμε λοιπόν. Σιγά μην φοβηθούμε. Οι μόνοι φοβισμένοι από όλη την φεμινιστική συζήτηση είναι προφανώς οι ίδιοι που γαντζώνονται στα προνόμια και τις σάπιες νοοτροπίες τους γιατί τρομοκρατούνται από το ενδεχόμενο να χρειαστεί να λάβουν υπόψη τους τις γυναίκες και τις άλλες καταπιεσμένες ομάδες.

~Hürrfem Sultan

οχι δεν ειμαι

 

οχι δεν ειμαι μισογυνης

One thought on “Σιγά μην Κλάψω, Σιγά μη Φοβηθώ

  1. Παράθεμα: Τι διαβάσαμε την εβδομάδα που πέρασε (05/12-11/12) | Καμένα Σουτιέν

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.