Το Φύλο που Αξίζει Περιποίηση και Στοργή από το Κτήνος τον Άντρα

Αντιπροσωπευτικό δείγμα «καλοπροαίρετου σεξισμού» που απλά στηρίζει μισογυνικές απόψεις.
Ο καλοπροαίρετος σεξισμός αφορά μια φαινομενικά θετική στάση προς τις γυναίκες σε παραδοσιακούς ρόλους και περιλαμβάνει τον προστατευτικό πατερναλισμό και την εξιδανίκευση των γυναικών ως αγνών, όμορφων και εύθραυστων πλασμάτων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η απλή παρατήρηση πως το γυναικείο φύλο θεωρείται το «ωραίο φύλο» μονο επειδή ο κόσμος θεάται μέσα από τα μάτια των (ετεροφυλόφιλων) αντρών επισύρει την οργή του σχολιαστή ο οποίος καταλήγει πως αν δε θέλουμε να θεωρούμαστε το ωραίο και αδύναμο φύλο μάλλον θέλουμε να μας πλακώνουν στο ξύλο.
Αυτή είναι και η λειτουργία του καλοπροαίρετου σεξισμού γενικότερα: κάθε γυναίκα που δεν δέχεται αδιαμαρτύρητα την θέση που έχει ορίσει γι αυτήν η πατριαρχία, δεν αξίζει των θετικών συναισθημάτων που προκαλούν οι άλλες, οι «πραγματικές» γυναίκες. Ο σχολιαστής άλλωστε παραδέχεται ανοιχτά πως το να σε σέβεται κάποιος ως «κάτι όμορφο και άξιο φροντίδας» -σαν ένα αντικείμενο ή ένα κατοικίδιο -ΔΕΝ είναι το ίδιο πράγμα με την ισότητα.

Ετυμηγορία: Ναι, Είσαι Μισογύνης. Κι εσύ και όλοι όσο εχθρέυεστε τον φεμινισμό γιατί δεν έχαψε ότι ο ρόλος που μας δόθηκε είναι «για το καλό μας».

Περισσότερα για τον καλοπροαίρετο σεξισμό και την σχέση του με τον εχθρικό σεξισμό, εδώ:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/…/111004121314.htm
https://www.facebook.com/benevolentsexism/

~Hürrfem Sultan

benevolent sexism

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s