Ή άποψή του Κοντοπίδη, Ενός Ειδικού επί του Φεμινισμού

Καλή ιδέα να πάρω και καμία συνέντευξη, θα ξεκινούσα με συνέντευξη από το εν λόγω κύριο ως ειδικό στο mansplaining, στην τάση μερικών αντρών δηλαδή να επιμένουν να εξηγούν θέματα στις γυναίκες που αυτές γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τους ίδιους. Το αγαπημένο θέμα των mansplainers δεν είναι άλλο από τον φεμινισμό, καθώς νομίζουν ότι ξέρουν τι είναι και ότι σίγουρα δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κριτική σεξιστικών συμπεριφορών ή σεξιστικού λόγου που υιοθετούν και οι ίδιοι. Ο φεμινισμός γι αυτούς ακούγεται καλός ως αφηρημένη ιδέα μέχρι να τους ζητήσει να τροποποιήσουν τη δική τους στάση -εκεί ξεβολεύονται λίγο. Oι mansplainers χαράζουν τι γραμμή ανάμεσα στο τι είναι και τι δεν είναι φεμινισμός ανάλογα με το τι βολεύει τους ίδιους. Συγγνώμη, αλλά φεμινισμός δεν είναι ένα ντοκυμαντέρ για τις σουφραζέτες και την Κιουρί, ο φεμινισμός είναι μια καθημερινή μάχη με τις καταπιεστικές ιδέες με τις οποίες όλ@ μας μεγαλώσαμε.

Η σελίδα αυτή δουλεύει με screenshots πρώτον γιατί πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον σεξισμό εντός και εκτός διαδικτύου -αν κάποιος είναι σεξιστής στο facebook θα είναι και εκτός, απλά ίσως το κρύβει καλύτερα επειδή δεν τον καλύπτει η ανωνυμία. Και δεύτερον επειδή τα screenshot αποτυπώνουν το σεξιστικό πνεύμα της εποχής με τρόπο που να μην μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι τα βγάζουμε από το μυαλό μας -αν και τους είδαμε να προσπαθούν να το κάνουν κι αυτό χθες. Και ούτε προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τους άντρες ως κάτι που δεν είναι. Εκθέτουμε τους ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ άντρες (και γυναίκες) ακριβώς γι αυτό που είναι. Το ότι σας χαλάμε το παραμύθι ότι ο σεξισμός περιορίζεται σε μια περιθωριακή, μειοψηφική γωνιά της κοινωνία και δεν είναι ένα πολύ ορατό καθημερινό πρόγραμμα είναι πρόβλημα όσων προτιμούν να αγνοήσουν την πραγματικότητα, δεν ειναι πρόβλημα όλων των αντρών.

Και τέλος, οι ανοησίες περί γνώσης είναι άλλη μια προσπάθεια να ακυρώσουν το διαδίκτυο, ένα αρκετά δημοκρατικό μέσο, ως πηγή ενημέρωσης και τόπο διαλόγου ανάγοντας τη γνώση σε κτήμα λίγων ειδικών. Και παρόλο που δε μου λείπουν τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια για να ασχοληθώ με το θέμα του φεμινισμού ως «ειδήμονας» (eww), θεωρώ ότι ο φεμινισμός είναι ζήτημα βιωματικό στο οποίο έχει λόγο ο καθένας και η καθεμία βάσει της δικής τ@ εμπειρίας με την πατριαρχική καταπίεση, όχι των πτυχίων τ@. Δεν είμαι εδώ για να «ενημερώσω», είμαι εδώ για να εκθέσω ένα θέμα και να μάθω κι εγώ.

~Hürrfem Sultan

αλεξανδρονς κονταπιδης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s