Σεξισμός και Ηλιθιότητα

(screenshot απο σχόλιο στο προηγούμενο ποστ για την κουλτούρα του βιασμού)

Το να λες ότι δεν φταίει ο βιαστής αλλά το ντυσιμο των γυναικών είναι σεξισμός. Ηλιθιότητα είναι να βλέπεις μια διαδεδομένη ρητορική που βλάπτει συλλογικά μια ομάδα του πληθυσμού και να μη μπορείς να αντιληφθείς οτι είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, μια λογική που ενσταλάζεται από την ίδια την κοινωνία και όχι μεμονωμένη περίπτωση που απορρέει από κάποια υποτιθέμενη χαμηλή νοημοσύνη.

Κάθε φορά που αναλύουμε ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα σεξισμού -κάτι που έχουμε ακούσει και δει χιλιάδες φορές στη ζωή μας- εμφανίζεται κάποιος να πει «δεν ειναι σεξιστής αυτός, απλά μαλάκας» ή «δεν είναι κοινωνίκό πρόβλημα αυτό, είναι προσωπικό». Αυτή είναι μια τακτική απομόνωσης ενός φαινομένου έτσι ώστε να απο-πολιτικοποιηθεί και να φαίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπιστεί συλλογικά από ένα κίνημα. Η στάση αυτή ειναι εξισου ηλίθια με το να ισχυρίζεσαι ότι αυτοί που έχουν πρόβλημα με τους μετανάστες δεν είναι ρατσιστές αλλά απλά «ηλίθιοι». Δεν νομιζω ότι χρειάζεται να είσαι κοινωνιολόγος για να δεις ότι δεν είναι ατομικό το πρόβλημα. Αρκεί να μην είσαι ηλίθιος.
Σταματήστε να κλείνεται τα μάτια και να προσποιείστε ότι δεν υπάρχει συστημική καταπίεση γιατί τότε γίνεστε μέρος της καταπίεσης αυτής.

~Hürrfem Sultan

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s