6 Είδη Αντρών που Ναι, Είναι Μισογύνηδες

Στο βιβλίο του «Ρατσισμός χωρίς Ρατσιστές» ο Eduardo Bonilla-Silva εφιστά την προσοχή των αναγνωστών στο εξής παράδοξο: στην σύγχρονη Αμερική ο ρατσισμός συνεχίζει να εμποδίζει την πρόοδο της μαύρης μειονότητας, την ίδια ώρα που κανείς δεν επιθυμεί πια να χαρακτηριστεί ρατσιστής. Ο συγγραφέας δείχνει πώς η ρατσιστική ρητορική έχει πάρει πλέον πιο έμμεσες μορφές ώστε να διαιωνίζει και να δικαιολογεί τις υπάρχουσες ανισότητες χωρίς να γίνεται αντιληπτή ως ευθεία επίθεση εναντίον των μαύρων.

Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται σήμερα και με τον μισογυνισμό, ο οποίος επιμένει να εμποδίζει την επίτευξη της ισότητας και της απελευθέρωσης από τις πατριαρχικές δομές χωρίς κανείς σχεδόν -με την εξαίρεση κάποιων γραφικών- να παραδέχεται ρητά πως μισεί τις γυναίκες. Υπάρχουν λιγότερο ορατές μορφές μισογύνηδων που διαιωνίζουν τα σεξιστικά στερεότυπα και αναπαράγουν την ιδέα της γυναικείας κατωτερότητας με πιο συγκεκαλυμμένες μορφές.

Ακολούθως παρατίθενται τα βασικότερα είδη, σε μία σχηματική παρουσίαση -χωρίς να σημαίνει, φυσικά, πως δεν μπορεί να ανήκει κάποιος σε παραπάνω από ένα είδη:

  1. Ο εξελικτικός ψυχολόγος:

Το είδος αυτό κρύβει την υποτίμησή του για το γυναικείο φύλο πίσω από μία επίφαση ψευδοεπιστήμης και μπουρδολογίας. Αρέσκεται να ισχυρίζεται πως οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα είναι έμφυτες και απαραίτητες για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Κάνει επίκληση στον άνθρωπο τον σπηλαίων και υπονοεί πως κανένα από τα αγαθά του ανθρώπινου πολιτισμού δεν θα είχε υπάρξει αν οι γυναίκες δεν είχαν μείνει στο σπίτι (ή τη σπηλιά) να φροντίζουν τα παιδιά και να υπηρετούν τους άντρες ενώ οι τελευταίοι κυνηγούσαν. Αν τον αποκαλέσεις μισογύνη θα σου απαντήσει αθώα πως δεν θεωρεί τις γυναίκες κατώτερες, απλά «διαφορετικές», και πως τα δύο φύλα διαθέτουν απλά διαφορετικές δεξιότητες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες είναι από τη φύση τους καλύτερες στο σκούπισμα και το ξεσκόνισμα, ενώ οι άντρες είναι εκ φύσεως καλύτεροι στο να χτίζουν πολιτισμούς και να κυβερνούν τον κόσμο. Ο τύπος αυτός αδυνατεί να εξηγήσει γιατί ο πολιτισμός δεν κατέρρευσε αφότου οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου και έπαψαν να είναι, νομικά τουλάχιστον, οι οικιακοί σκλάβοι των αντρών. Ούτε γιατί ο ίδιος δίνει τόση έμφαση στον ρόλο του άντρα ως κυνηγού, ενώ τρώει το συσκευασμένο, κατεψυγμένο και ξαναζεσταμένο στο φούρνο μικροκυμάτων κοτόπουλο του.

caveman-choosing-mate-image-dragging-his-hair-40202510

Αγαπημένες ατάκες:

«οι άντρες είναι πολυγαμικοί γιατί είναι γενετικά προγραμματισμένοι να γονιμοποιούν όσο περισσότερα ωάρια γίνεται»

«οι γυναίκες ψάχνουν από τη φύση τους αυτόν που θα τους παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, γι’ αυτό θέλουν πλούσιους άντρες»

«η επιθετικότητα των αντρών είναι κατάλοιπο της εποχής που κυνηγούσαν μαμούθ»

Γυναικείο πρότυπο

Η Raquel Welch στο One Million Years B.C

Η Jane Porter/Lady Greystoke

  1. Ο θαυμαστής της γυναικείας φύσης

Ο τύπος αυτός φαινομενικά θαυμάζει τις γυναίκες, ως αγνά και μυστηριώδη πλάσματα, κάτι σαν τους ιθαγενείς του Avatar. Πίσω από αυτή την εξιδανίκευση, όμως, υφέρπει μια τάση να μειώνει τις γυναίκες σε στερεότυπα. Πιστεύει πως η γυναικεία φύση συνοψίζεται στο μητρικό ένστικτό και σε μια ανάγκη ανιδιοτελούς φροντίδας προς τους άλλους, αγνοώντας τις κοινωνικές συνθήκες που διαμόρφωσαν αυτά τα χαρακτηριστικά. Γενικότερα, θεωρεί πως η θηλυκότητα μας καθορίζει πλήρως: είμαστε πρωτίστως θηλυκά συνδεδεμένα με την Μητέρα Φύση και λιγότερα άνθρωποι, με την δική μας ξεχωριστή προσωπικότητα και τις δικές μας φιλοδοξίες και αδυναμίες. Παρόλο που εξυμνεί τη γυναικεία φύση, το σύμπαν του δεν έχει θέση για όσες παρεκκλίνουν από την καρικατούρα της σεμνής και τρυφερής συζύγου και μητέρας. Είναι ο πρώτος που θα αποκαλέσει μία γυναίκα «τσούλα» και θα κοιτάξει με φρίκη οποιαδήποτε δεν έχει σαν μοναδικό όνειρο ένα καλό γάμο και 2-3 κουτσούβελα -κάποια παιδικά τραύματα προφανώς την έκαναν να χάσει τον δρόμο της. Ταυτόχρονα, ανησυχεί πως κάθε γυναίκα που του λέει καλημέρα προσπαθεί να τον «τυλίξει» και να τον σύρει με το ζόρι στα σκαλιά της εκκλησίας.

Αγαπημένες ατάκες:

«μπορεί να μη θες παιδιά τώρα αλλά θα αλλάξεις γνώμη αργότερα, όταν θα χτυπήσει το βιολογικό σου ρολόι»

«η γυναίκα είναι από τη φύση της μονογαμική»

«η ψυχή της γυναίκας είναι μια άβυσσος.».

«Το κέρατο της γυναίκας έχει εγκεφαλικά χαρακτηριστικά, έχει ακάλυπτες συναισθηματικές ανάγκες ενώ ο άντρας είναι έρμαιο των παθών του»

 Γυναικείο πρότυπο

Η Μαρία, Μητέρα του Ιησού και συγχρόνως Παρθένα, που δεν άφησε αυτή την Μαρία την Μαγδαληνή να τυλίξει τον μονάκριβό της

virgin

  1. Ο Συνωμοσιολόγος

Ο τύπος αυτός βλέπει πίσω από τα πάντα τα πλοκάμια της μητριαρχίας. Θεωρεί πως ουσιαστικά οι γυναίκες πάντα κυβερνούσαν τον κόσμο, χειραγωγώντας τους άντρες από το παρασκήνιο, και κάθε ισχυρισμός περί γυναικείας καταπίεσης είναι απλά άλλη μια προσπάθεια να τους ελέγξουν δημιουργώντας τους ενοχές. Θεωρεί πως οι γυναίκες είναι πονηρές, ύπουλες, μοχθηρές και σίγουρα όχι τα θύματα του σεξισμού, μιας και τα πραγματικά θύματα είναι οι άντρες. Από την έκπτωση από τον Παράδεισο και τον Τρωικό πόλεμο, ως την διάλυση των Beatles, ο συγκεκριμένος τύπος βλέπει πάντα ως ένοχο μία γυναίκα. Αντιλαμβάνεται τον μισογυνισμό του σαν τιμωρία προς τις γυναίκες, και τον εαυτό του σαν υπερήρωα που θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη, ενώ αδυνατεί να διακρίνει ανάμεσα στην συστημική καταπίεση και τις δικές του μεμονωμένες εμπειρίες.

Αγαπημένες ατάκες:

«για τις γυναίκες το σεξ είναι απλά μία μέθοδος να ελέγχουν τους άντρες»

«του έβαλε λόγια η δικιά του»,

«μην εμπιστεύεσαι ποτέ γυναίκα»

 Γυναικείο πρότυπο

Μια ιδιαίτερα δυναμική και εξωστρεφής γυναίκα, όχι επειδή πάσχει από το σύνδρομο της Στοκχόλμης, αλλά γιατί σαν παρανοϊκός θεωρεί πως οι γυναίκες όταν είναι σιωπηλές δολοπλοκούν ακατάπαυστα απέναντι στα αθώα θύματά τους

  1. Ο Λάτρης του Ωραίου Φύλου

Ακούγεται οξύμωρο γιατί ο ίδιος ισχυρίζεται πως λατρεύει τις γυναίκες. Αυτό που στην πραγματικότητα λατρεύει, όμως, είναι ο εαυτός του και η αίσθηση θριάμβου κάθε φορά που προσθέτει μια από αυτές στη λίστα του. Οι γυναίκες μειώνονται σε σεξουαλικά αντικείμενα προς κατάκτηση και καθορίζονται πλήρως από την ικανότητά τους να προσελκύουν το σεξουαλικό του ενδιαφέρον. Οι άσχημες είναι απλά αόρατες, ενώ οι όμορφες είναι ανταλλάξιμες και πλήρως υποκαταστήσιμες. Οι γυναίκες είναι απλά κάτι περισσότερο από πλαστικές κούκλες, με μοναδική χρησιμότητα να τον διασκεδάζουν στο κρεβάτι και να του τονώνουν την αυτοπεποίθηση. Για το λόγο αυτό υποστηρίζει ένθερμα την σεξουαλική απελευθέρωση των γυναικών -και κάπου εκεί εξαντλούνται τα όρια της «φεμινιστικής» ρητορικής του.

Αγαπημένες Ατάκες:

«η γυναίκα που δεν φροντίζει τον εαυτό της χάνει τη θηλυκότητά της»,

«Εγώ σεξιστής; Εγώ αγαπώ όλες τις γυναίκες. Και τις ξανθές και τις μελαχρινές»

Γυναικείο πρότυπο

Όποια γυναίκα (ούτως ή άλλως είναι όλες ανταλλάξιμες μεταξύ τους) είναι αρκετά παραδοσιακά όμορφη να γίνει centerfold σε ανδρικό περιοδικό, αλλά παράλληλα μονό εφόσον έχει το βάθος και τη διαδραστικότητα του χαρτιού στο οποίο τυπώνεται.

  1. Ο αρνητής της πατριαρχίας

Ο τύπος αυτός δεν κατανοεί καθόλου την ανάγκη φεμινισμού, δεν αισθάνεται ότι έχει αντρικό προνόμιο, πολλές φορές θα σε κατηγορήσει για αντίστροφο σεξισμό και θα σου κλαφτεί για το πόσο τον καταπιέζει ο αντρικός ρόλος. Θα έχει μια passive aggressive συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες και μια αντίστοιχη λατρεία απέναντι στους άντρες (brotherhood) αλλά υποστηρίζει πως είναι ουμανιστής. Επειδή δεν βλέπει καμία ανισότητα θα σου κάνει περισσότερο mansplaining από όλους γιατί θεωρεί πως έτυχε να κατανοεί τα πράγματα καλύτερα από σένα. Αυτός ο τύπος σεξιστή μισεί τις γυναίκες με όλο του το είναι, δεν θα τους χαρίσει τίποτα, ούτε καν την ηθική δικαίωση να παραδεχτεί ότι υπάρχει πατριαρχία. Ξέρει ότι είναι σεξιστής αλλά αυτό είναι ένα μυστικό που θα πάρει στον τάφο του.

 

Αγαπημένες Ατάκες:

«Είσαι υπερβολική και τα υπεραναλύεις »

«Είσαι τρελή, μια κουβέντα είπε ο άνθρωπος κι εσύ αντί να γελάσεις θύμωσες, δεν έχεις καθόλου χιούμορ»

«Δε νιώθω να μεγαλώνω με κάποιο προνόμιο, ίσα ίσα το αντίθετο, εγώ πρέπει να τα κάνω όλα, την πρώτη κίνηση στο ραντεβού, να φέρνω τα λεφτά στο σπίτι, να πάω στρατό κ.ο.κ»

«Εμείς, οι άντρες, καταπιεζόμαστε που πρέπει να πληρώνουμε τα ποτά σας όταν βγαίνουμε έξω»

«Να πηγαίνουν και οι γυναίκες στρατό, για να είμαστε όλοι ίσοι»

«Δε βλέπω κάποια ανισότητα, στις συνεντεύξεις για δουλειές προτιμούν τις γυναίκες επειδή είναι πιο σενιαρισμένες και το παίζουν γκόμενες»

 

Γυναικείο πρότυπο

Η μάνα του που κανακεύει τον κανακάρη της ακούγοντας στωικά το δράμα που αυτός βιώνει καθημερινά και του υπενθυμίζεις πόσο αδικημένος είναι από την κοινωνία. Αρκεί να μην έχει κάνει μπάμιες ή όποιο φαγητό αποτελεί casus beli.

 

  1. O Τζέντλεμαν

O Τζέντλεμαν είναι ο κατεξοχήν άνδρας που έχει πείσει τον εαυτό του πως αποτελεί την ενσάρκωση όλων των ιδεωδών του δυτικού πολιτισμού. Έχει για πρότυπα τον Don Draper και τον Jay Gatsby ή άλλους αναλφάβητους εστέτ όπως ο Ζάχος Χατζηφωτίου δίχως να συνειδητοποιήσει τη θλίψη και γελοιότητα που κρύβουν από πίσω τους.  Πίσω από το θαυμασμό του για τους άνδρες παλαιάς κοπής, κρύβεται η επιθυμία του να έχει τις γυναίκες σαν αξεσουάρ ή έστω παραδουλεύτρες. Η καλή και αψεγάδιαστη συμπεριφορά (θα σου ανοίγει τις πόρτες να περάσεις πρώτη και θα ακολουθεί πιστά το savoir vivre) ενός τζέντλεμαν και δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από ένα μέσο εκβιασμού και πίεσης για να τους απονεμηθεί χάριν αριστείας ό ρόλος του εραστή/γκόμενου/συζύγου. Σύμφωνα με τα λόγια του αυτοχαρακτηριζόμενου ως supreme gentleman Elliot Rodgers πριν αιματοκυλήσει “Είναι μια αδικία, ένα έγκλημα γιατί; δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν με θέλετε; Είμαι ο τέλειος άνδρας , ο supreme gentleman και εσείς επιλέγετε αυτός τους ενοχλητικούς βάρβαρους, για αυτό θα σας τιμωρήσω σφάζοντας όλα αυτά τα κορίτσια που πόθησα τόσο πολύ”

Αγαπημένες Ατάκες

«δεν είναι σωστό να βρίζουμε μπροστά σε γυναίκες»

«Άσε μην το κάνεις εσύ, είναι δύσκολο»

*προσφέροντας ένα μπουκέτο* «Τα λουλούδια στα λουλούδια»

Γυναικείο πρότυπο

Η Σοφία η Λόρεν

 

~Hürrfem Sultan

~Mihrimah

~Brittney Grinder

 

29 thoughts on “6 Είδη Αντρών που Ναι, Είναι Μισογύνηδες

  1. Ωραίο άρθρο. Είναι τρομερό που οι ατάκες, οι δικαιολογίες και τα κλισέ που χρησιμοποιούνται, δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 100 χρόνια.

    Καρτ-ποστάλ του περασμένου αιώνα για τις σουφραζέτες:
    http://designyoutrust.com/2016/07/these-ridiculous-propaganda-postcards-warn-men-about-the-dangers-of-womens-rights-from-the-early-20th-century/

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Εισαι αμόρφωτος/αμόρφωτη… πανε διαβασε λιγη εξελικτικη ψυχολογια που θα την πεις ψευδοεπιστημη γαμω τη πουτανα μου που εχουμε μπλεξει με ολους τους αντιδραστικους. Σαφως και υπαρχουν διαφορες αναμεσα στα δυο φυλα και αυτο γινεται για να αναπαραχθουν, ποτε κανενας επιστημονας δεν ειπε για ανωτερο ή κατωτερος φυλο, μιλισε για διαφορετικοτητα. Ανοιξτε κανενα βιβλιο να δειτε τις πραγματικες ερευνες. Αποδεικνυονται πειραματικα ολα αυτα.

    Μου αρέσει!

      • Δε συμφωνω απολυτα με ολες σας τις θεσεις, αλλα αυτο το αρθρο περιγραφει ευστοχα τυπους αντρων με υφερπων σεξισμο που συνανταω στην καθημερινοτητα μου! Δεν τους θεωρω ολους μισογυνηδες βεβαια, αλλα αυτο ειναι μια διαφορετικη συζητηση που μπορει να γινει σε διαφορετικες δημοσιευσεις!

        Σε καθε περιπτωση χαιρομαι που δεν εντοπιζω τον εαυτο μου σε καμια απο τις ανωτερω κατηγοριες!
        Καλη συνεχεια!

        Μου αρέσει!

  3. Σας παρακαλώ, λίγα με το Ζάχο το Χατζηφωτίου. Τον θυμάμαι σαν και τώρα να περιγράφει τι όμορφα που περνούσαν τη δεκαετία του 50 στα κότερα με τους εφοπλιστές φίλους του, γυρνώντας τα νησιά και κάνοντας διακοπάρες.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Να υποθέσω πως ο φεμινισμός τον 21ο αιώνα περιορίζεται στο να λέμε πόσο κακοί είναι αυτοί οι άντρες που μας βλέπουν μόνο σαν αντικείμενα για ικανοποίηση και μας θεωρούν κατώτερες? Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο οι γυναίκες έχουν κατακτήσει προ ετών τα δικαιώματά τους σε εργασία, ψήφο, κτλ.
    Οπότε στην προκειμένη περίπτωση το φεμινιστικό κίνημα εκτός του ότι δεν υφίσταται πλέον όπως παλιά, περιορίζεται σε διαδικτυακό κήρυγμα, κάτι που είναι απολύτως άχρηστο.
    Οπότε αφήστε τις ηλιθιότητες για μισογύνηδες αντρες, γιατί έχετε καταντήσει γραφικές. Για κάθε άντρα που θεωρεί τη γυναίκα κατώτερη, υπάρχει και μια αντίστοιχη γυναίκα που πιστεύει το ίδιο για τον άντρα. Και οι δύο έχουν τα ψυχολογικά τους, αλλά δεν υπάρχει καμία μορφή καταπίεσης από την κοινωνία για το ένα ή το άλλο φύλο.
    Αν είστε πραγματικές φεμινίστριες, βγείτε έξω και διαδηλώστε για το πόσο καταπιεσμένες νιώθετε. Για να μην το κάνετε, πάει να πει πως δεν είστε και τόσο καταπιεσμένες. Απλώς βγάζετε κόμπλεξ και κακία σε μια μερίδα του αντρικού πληθυσμού που τείνει να απορριφθεί από τον ίδιο τον αντρικό πληθυσμό.
    Love and Peace.

    Μου αρέσει!

    • Κάτσε δεν κατάλαβα, τελικά ο φεμινισμός απλά δεν χρειάζεται πια γιατί αποκτήσαμε δικαίωμα ψήφου ή οι πραγματικές φεμινίστριες βγαίνουν έξω να διαδηλώσουν -να διαδηλώσουν για τί άραγε, αφού μόλις είπες ότι δεν χρειάεται πια αφού αποκτήσαμε ίσα δικαιώματα ? Τι έγινε, μπερδεύτηκες?
      Την διαδικτυακή παρουσία όσο ενοχλεί και τσούζει κάτι μισογυνικά σκουπιδάκια σαν εσένα αρκετά για να έρθουν να σχολιάσουν στο blog θα την συνεχισουμε. Περαστικά σας

      Μου αρέσει!

    • Προφανώς για να πιστεύεις κάτι τέτοιο θεωρείς πώς όλοι οι άντρες σκεφτονται με τον ίδιο μισογυνικό τροπο που σκέφτεσαι εσύ και λένε τις ίδιες μισογυνικές μαλακίες. Μήπως, λέμε μήπως,, projecting much? Υπαρχουν και άντρες στα σχόλια της σελίδας, προφανώς δεν είναι όλοι μισογυνικά σκουπίδια σας εσάς και αυτό σας πονάει πιο πολυ από λα.

      Μου αρέσει!

  5. «Πολύ ωραίο το θηριοτροφείο τσίρκου που περιέγραψες! Πες ότι όλοι αυτοί είναι οι τύποι των μισοτέτοιων, γιατί δεν έβαλες κ όλους τους τύπους φεμινιστριών, να κατανοήσουμε το λόγο της ύπαρξής όλων αυτών! Κοπελιά, σ’ αρέσει ή όχι αυτός είναι ο κόσμος που μας ξημέρωσε, με όλο αυτόν τον φρέσκο κ λαχταριστό φιλελευθερισμό που τον δέρνει κ κάποιες καταπιεσμένες που βγήκαν τώρα να βρουν το δίκιο τους μετά από τόσους αιώνες καταπίεσης κ αδικίας, δεν θα καταφέρετε παρα να γίνετε οι νέοι φαλλοκράτες αυτού του κόσμου, δεν υπάρχει κ ούτε θα υπάρξει ποτέ αυτή η ισότητα που αναφέρουν όλοι! Αυτό το πάρτι γίνεται μάλλον στον παράδεισο, σαυτόν τον κόσμο θα υπάρχει πάντα αδικία κ παράνοια, αν εσύ μ’ αυτά που γράφεις βλέπεις να διορθώνεται τίποτα να μου το πεις και μένα. Όλα υπάρχουν για κάποιο λόγο, άμα σου φταίει ο αέρας ας πούμε που φυσάει κ κρυώνουν τα πόδια σου, δε φταίει που τα πέταξες όλα έξω για να κάνεις το κομμάτι σου, αλλά σίγουρα όλα τα υπόλοιπα! Ελπίζω να ήμουν απόλυτα κατανοητός! Ευχαριστώ κ καλή συνέχεια…

    Μου αρέσει!

  6. έχει πλάκα ο μισανδρισμός σας!!!
    Ναι ξέρω την απάντηση! Τσούζει ο φεμινισμός και άλλα τέτοια.
    Ο χαρακτηρισμός μισογύνης μπαίνει ως προεπιλογή σε όσους σας φέρνουν αντίρρηση!!!

    Μου αρέσει!

  7. Διαβασα το αρθρο και συμφωνω με ολα. Μακαρι να ηττηθει ολοκληρωτικα η πατριαρχεια καθως εχει κανει μεγαλη ζημια στις γυναικες δυστυχως. Οπως και να εχει για να μην υπαρχει πλεον μισογυνισμος πιστευω πως η καλυτερη λυση ειναι η μοναξια. Δεν θα εχουμε την αναγκη να μιλησουμε με το αντιθετο φυλο αν βαλουμε την μοναξια στη ζωη μας και ετσι θα βρουμε την ησυχια μας. Εγω τουλαχιστον αυτο κανω. Με ενδιαφερει ενα πραγμα μονο και αυτο ειναι να βγαζω χρηματα για να συντηρω τον εαυτο μου χωρις να εχω το φοβο να μιλησω με το αντιθετο φυλο. Τελος, θελω να πω οτι ολες οι χωρες χρειαζονται τον φεμινισμο χωρις καμια εξαιρεση διοτι οπως και εμεις ετσι και οι γυναικες ειναι ανθρωποι. Δεν ξερω αν η σελιδα σας ειναι ακομα ενεργη αλλα ειπα να πω τη γνωμη μου. Καλα να περνατε και μακαρι αν δειτε το μηνυμα αυτο θα με ενδιεφερε και μια απαντηση σας η ακομα καλυτερα να αναπτυξουμε το θεμα αυτο αν υπαρχουν αποριες.

    Μου αρέσει!

  8. EDIT. Δεν ξερω αν εκανα κατι λαθος οποτε καλου κακου το ποσταρω. Αν σας ερθει δευτερη φορα παρακαλω διαγραψτε το.

    Διαβασα το αρθρο και συμφωνω με ολα. Μακαρι να ηττηθει ολοκληρωτικα η πατριαρχεια καθως εχει κανει μεγαλη ζημια στις γυναικες δυστυχως. Οπως και να εχει για να μην υπαρχει πλεον μισογυνισμος πιστευω πως η καλυτερη λυση ειναι η μοναξια. Δεν θα εχουμε την αναγκη να μιλησουμε με το αντιθετο φυλο αν βαλουμε την μοναξια στη ζωη μας και ετσι θα βρουμε την ησυχια μας. Εγω τουλαχιστον αυτο κανω. Με ενδιαφερει ενα πραγμα μονο και αυτο ειναι να βγαζω χρηματα για να συντηρω τον εαυτο μου χωρις να εχω το φοβο να μιλησω με το αντιθετο φυλο. Τελος, θελω να πω οτι ολες οι χωρες χρειαζονται τον φεμινισμο χωρις καμια εξαιρεση διοτι οπως και εμεις ετσι και οι γυναικες ειναι ανθρωποι. Δεν ξερω αν η σελιδα σας ειναι ακομα ενεργη αλλα ειπα να πω τη γνωμη μου. Καλα να περνατε και μακαρι αν δειτε το μηνυμα αυτο θα με ενδιεφερε και μια απαντηση σας η ακομα καλυτερα να αναπτυξουμε το θεμα αυτο αν υπαρχουν αποριες.

    Μου αρέσει!

    • Γιατί πιστεύεις ότι «για να μην υπαρχει πλεον μισογυνισμος πιστευω πως η καλυτερη λυση ειναι η μοναξια.». Είναι σαν να λες οτι κάθε συναναστροφή αντρών και γυναικών είναι καταδικασμένη να καταλήξει σε μισογυνισμό. Εγώ πιστεύω οτι αντίθεται ο μισογυνισμός και η πατριαρχία καταλήξει σε περισσότερη μοναξιά γιατι αποξενώνει τα φύλα, δυσκολεύει την επικοινωνία μεταξύ τους και οδηγεί και σε μία «εξωτικοποίηση» ή «μυθοποιηση» της γυναίκας με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι άντρες να την προσεγγίσουν

      Μου αρέσει!

      • Μαλιστα. Δεν ειχα σκοπο να μιλησω για την οποιαδηποτε συναναστροφη αντρων και γυναικων.Αφηστε με λιγο να διορθωσω λιγο αυτο που ειπα λεγοντας οτι μιλουσα αποκλειστικα για μενα. Θεωρω τη μοναξια ως κυρια φιλη μου. Δεν εχω προβλημα να μιλαω με ανθρωπους απλα δεν θελω καποια γυναικα στη ζωη μου απο δικη μου επιλογη. Μπορει να ειμαι ετσι ως ανθρωπος αλλα τα καταφερνω μια χαρα και μονος μου. Να ξανατονισω οτι δεν μιλαω για ολους ανθρωπους παρα μονο για μενα. Η συντροφια για μενα δεν ωφελει σε τιποτα αλλα μιλαω με ευγενια στις γυναικες και προσπαθω να τις αποκρυνω εντελως ευγενικα απο μενα αν παει να προκυψει κατι ερωτικο. Ολο αυτο το κανω για μενα για μενα γιατι δεν θελω να χαραμιστει καποια μαζι μου. Μια καλη φιλη ναι αλλα ως σχεση ειναι αδυνατον. Βεβαια αυτο δε σημαινει πως θα καταληξω μισογυνης γιατι κανω ευχαριστες κουβεντες με γυναικες οταν προκυψει και ασφαλως δεν λεω σεξιστικες φρασεις διοτι τις βρισκω ανηθικες. Ελπιζω να σας καλυψα οσα ειπα. Βεβαια αν εχετε τυχον ερωτησεις μπορειτε να απαντησετε. Καλη συνεχεια στη μερα σας.

        Μου αρέσει!

      • Ναι Οκ, δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις ερωτικές σχέσεις ούτε είναι απαραίτητο οτι θα σε κάνουν πιο χαρούμενο ή ολοκληρωμένο -αυτό μπορεί να το πετύχουν άλλα πράγματα. Δεν ξέρω βέβαια γιατι θεωρείς οτι κάποια θα χαραμιστεί μαζί σου αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι η σχέση που θεωρείς ότι ολο αυτό έχει με τον μισογυνισμό. Θεωρείς μήπως ότι οι ερωτικές σχέσεις οδηγούν σε μισογυνικά συναισθήματα ή ενέχουν πάντα ένα βαθμό αντικειμενοποίησης της γυναικας? Η θεωρείς οτι οι γυναικες μπορούν να απαλλαχθούν από τον μισογυνισμος κάνοντας την μοναξιά φίλη τους? Γιατί κάτι τετοιο υπονοεί ότι ο μισογυνισμός προέρχεται μονο από τις ερωτικές μας σχέσεις, το οποίο δεν ισχύει. Μπορύμε να βρούμε έναν πολύ υποστηρικτικό σύντροφο αλλά ο μισογυνισμός θα εξακολουθεί ανα υπάρχει στην οικογένεια (που δε διαλέγουμε), το δρόμο, τον εργασιακό χώρο, το δικαστικό σύστημα, τα Media κοκ. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον μισογυνισμό γιατί είναι παντού.

        Λες «Δεν θα εχουμε την αναγκη να μιλησουμε με το αντιθετο φυλο αν βαλουμε την μοναξια στη ζωη μας και ετσι θα βρουμε την ησυχια μας», Καταλαβαίνω ότι οι ερωτικές σχέσεις εμπεριέχουν υψηλότερο βαθμό ρίσκου πληγωμένων συναισθημάτων από ομτι η φιλία αλλά τα φύλα δεν έιναι «αντίθετα» ούτε οι ερωτικές σχέσεις διαταράσσουν πάντα την ησυχία μας 🙂

        Μου αρέσει!

      • Καλησπερα σας και ευχαριστω για την απαντηση. Λοιπον θα απαντησω οσο πιο καλα μπορω διοτι το λεγειν μου δεν ειναι και το καλυτερο και καμια φορα παρεξηγουμαι. Πιστευω πως εσεις οι γυναικες ειναι καλυτερα να ειστε με το ιδιο φυλο (δηλαδη με αλλες γυναικες) γιατι με τη παιδεια που εχουμε στη χωρα μας, ολοι οι αντρες μολις δουν μια γυναικα δεν συμπεριφερονται σωστα και πετανε μισογυνικα σχολια. (ειδικα οταν γνωριστουν)
        Δεν εχω δει κανενα σωστο αντρα που να φερεται σωστα στη κοπελα του και δυστυχως παντα υπαρχει σεξισμος και βια. Αν σκεφτειτε οτι τη σχεση γυναικα με γυναικα προσωπικα πιστευω οτι ειναι πολυ καλυτερα γιατι θεωρω πως δεν υπαρχει σεξισμος η βια μεταξυ 2 γυναικων.(διορθωστε με αν κανω λαθος)
        Κανενας απο τους αντρες δεν ειναι υποστηρικτικος γιατι ολοι οι αντρες νομιζουν οτι ανηκουμε στο μεσαιωνα που δεν ειναι ετσι. Θεωρω οτι μια κοπελα θα χαραμιζοταν μαζι μου γιατι δεν εχω κατι να τις προσφερω περα απο μια καλη κουβεντα.
        Οσον αφορα το θεμα της μοναξιας δεν θα απαντησω για ολους τους αντρες αλλα θα πω για μενα. Γεννηθηκα σε αυτο το κοσμο για να ειμαι μονος γιατι πιστευω στη μοναξια. Δεν θελω να παρασυρω γυναικες επειδη εγω εχω αυτο το σκεπτικο. Ειναι αδικο για αυτες να χαραμιστουν με εναν αντρα που γεννηθηκε σε αυτη τη χωρα και εχει αυτα τα πιστευω.

        Οσον αφορα τη δευτερη παραγραφο δυστυχως δεν εχω κατι να προσθεσω αλλα αν μου ερθει κατι θα σας γραψω.
        Μπορει να συμφωνεισετε με αυτα που εγραψα και ασφαλως δεν ειστε υποχρεωμενη αλλα θεωρω οτι οι γυναικες για να γλυτωσουν τη βια (αν οχι τον σεξισμο) πρεπει να μεινουν μακρια απο εμας τους αντρες κυριως εμας τους Ελληνες αντρες. Δυστυχως φεραμε την καταστροφη στο γυναικειο φυλο γιατι ζει ακομα ο μεσαιωνας σε πολλα αντρικα αγυριστα κεφαλια και ειναι πολυ λυπηρο.
        Ελπιζω να τα εγραψα οσο καλυτερα μπορουσα χωρις να παρεξηγηθει τιποτα. Ισοτητα των 2 φυλων πιστευω και θα συνεχισω να πιστευω μεχρι την τελευταια μου ανασα. Καλη συνεχεια σε οτι και αν κανετε και οταν βρειτε ελευθερο χρονο μπορει να απαντησετε αν το θελετε φυσικα.

        Μου αρέσει!

      • Βρε Γιώργο το να παρουσιάζουμε τους άντρες σαν φυσική καταστροφή, λες και δεν μπορούν να αλλάξουν, δεν είναι πολύ εποικοδομητικό. Άνθρωποι είναι κι αυτοί, δεν είναι τέρατα. Και οχι, δεν είναι όλοι οι άντρες βίαιοι και σεξιστές, υπάρχουν άντρες που συμπεριφέρονται σε γυναίκες με σεβασμό -όπως υπάρχουν και γυναίκες που προωθούν τον σεξισμό. Οι γυναίκες δεν μπορούν να μείνουν μακριά από τους άντρες ακόμά και όταν τα φτιάχνουν με άλλες γυναικες γίατι οι άντρες αποτελούν το 50% του πληθυσμού. Δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε, δεν υπάρχουν στον κόσμο μόνο ως γκόμενοι μας γιατί τοτε ο μισογυνισμός θα λυνόταν επιλέγοντας καλύτερους συντρόφους. Αλλα δεν είναι τόσο απλο.

        Οι γυναίκες θα θα γλιτώσουν από τον σεξισμό όταν οι άνθρωποι αλλάξουν μυαλά. Και για να γίνει αυτό θα πρεπει να αφήσουν τη λογική «οι άντρες είναι έτσι» ή «ζουν στο μεσαίωνα» σαν κάτι αναπόφευκτο. Και για να έρθει η αλλαγή πρέπει να αλλάξουν και οι άντρες και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τόσο μιλώντας σε άλλους άντρες όσο και εξελίσσοντας τον ίδιο τους τον εαυτό.

        Μου αρέσει!

  9. Συγνωμη δεσποινις να κανω μια ερωτηση? Εσεις θεωρειτε οτι με τη παιδεια που εχουμε υπαρχουν ευκαιριες για μας να βελτιωθουμε ως ανθρωποι απεναντι σας? Ολα αυτα τα χρονια μεχρι σημερα καταστραφαμε και καταστεφουμε το φυλο σας και αυτο δεν ειναι σωστο. Δεν πιστευω οτι μπορουμε να αλλαξουμε αν δεν αλλαξει η παιδεια στη χωρα μας. Βεβαια αυτο ειναι δικη μου γνωμη και δεν ειναι κανονας.

    Μου αρέσει!

    • Ναι, νομίζω ότι πλέον η ευρεία διάδοση του φεμινισμού και άλλων ιδεών σημαίνουν ότι η αυτοβελτίωση και η απόρριψη των σεξιστικών συμπεριφορών και προκαταλήψεων είναι επιλογή σχεδόν για όλους. Δεν υπαρχει άντρας σήμερα, τουλάχιστον κάτω των 40-50 που δεν έχει ακούσει τις θέσεις του φεμινισμού. Καποιοι επιλεγουν να γίνουν σύμμαχοι και να αμφισβητήσουν τις συμπεριφοράς τους, κάποιοι άλλοι προτιμούν να προσκολληθούν στα προνόμιά τους γιατί εχουν βολευτεί. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις βλέπουμε μια οχι τοσο παθητική επιλογή που γίνεται χωρίς να έχουν άγνοια. Οπως βρήκες κι εσύ τη σελίδα μας και μπορείς να διαβάσεις 10 πράγματα και να προβληματιστείς βρίσκουν και άλλοι πηγές.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε