Ο Μαρξ, ο Ένγκελς, η Οικοδομή και τα Βυζιά μας.

17274289_1243947309057422_1645826418_n

Ο σχολιαστής ξεκινάει με λίγο slut shaming για να ζεστάνει το κοινό και μετά περνάει αμέσως στη βαριά θεωρία πετώντας τέσσερα βαρύγδουπα ονόματα έτσι στην τύχη. Στην Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους πάντως ο Ενγκελς παρουσιάζει την επιβολή της πατριαρχίας στις γυναίκες ως αποτέλεσμα της μετάβασης της ανθρώπινης κοινωνίας στο καθεστώς της μεταβιβάσιμης περιουσίας, οπότε παρόλο που είμαι σίγουρη ότι έχει διαβάσει το έργο και των τεσσάρων μάλλον δεν το διάβασε πολυ προσεκτικά.
Όπως και να έχει, ο σχολιαστής φαίνεται να θεωρεί την κατώτερη θέση της γυναίκας στην κοινωνία ως αποτέλεσμα της ελλειψης παραγωγικότητάς τους και μας καλεί να κόψουμε τα βυζιά μας που προφανώς μας κανουν λιγότερο παραγωγικές. Η εξίσωση με τους άντρες θα έρθει αν καταφέρουμε κι εμείς να δουλέψουμε στην οικοδομή γιατί ολοι γνωρίζουμε πόσο απλόχερα ανταμοίβει ο καπιταλισμός τους οικοδόμους, τόσο σε χρηματικούς όρους όσο και σε όρους κοινωνικού status. Είναι πολύ αστείο που όταν θέλουν να αποδείξουν ότι δεν αξίζουμε ισότητα επικαλούνται τα πιο υποτιμημένα και κακοπληρωμενα επαγγέλματα, αποδεικνύοντας μονοι τους ότι η μυική δύναμη δεν βελτιώνει στο ελάχιστο την θέση σου στην κοινωνία, άρα δεν στέκει ως δικαιολογία.
Ο φιλοσοφημένος σχολιαστής κλείνει με ένα «η κοινωνία αυτο-ορίζεται» δίνοντας ένα έξοχο παράδειγμα της κοινωνιολογικής ανάλυσης επιπέδου Κλαρκ. Στη συνέχεια φαντάζομαι θα πήγε να διαμαρτυρηθεί για τον κατώτατο μισθό και τις περικοπές γιατί για τα δικά του προβλήματα η κοινωνία δεν αυτο-ορίζεται, μόνο οι γυναίκες θα πρεπει να αποδεχθούν οτι αυτή δεν άλλάζει.

~Hürrfem Sultan

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s