Ο Μύθος της Αντρικής Αυτοθυσίας

«Εντάξει, μπορεί οι άντρες να είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τις γυναίκες και αυτές να ζουν υπό τη συνεχή απειλή της έμφυλης βίας, αν ομώς βρεθείτε σε ένα πλοίο που ναυαγεί έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσετε λόγω της αντρικής αυτοθυσίας οπότε μια η άλλη σας έρχετε βρε κουτά»
φαίνεται να προσπαθει να μας πει ο ψυχολόγος Σιδηρόπουλος -επιχειρώντας μάλιστα εμμέσως να μας πεισει πως ακόμα και οι σουφραζέτες τσάμπα πάλεψαν για περισσότερα δικαιώματα καθώς ήταν σαφώς πιο ευνοημένες από τους άντρες ακόμα και τότε.

Βέβαια δεν είναι μόνο η ηλιθιότητα του επιχειρήματος, είναι και πως στατιστικά ο μύθος της «αντρικής αυτοθυσίας» δεν ευσταθεί όπως απέδειξε περίτρανα και η έρευνα* των Mikael Elander και Oscar Erixson του Σουδικού Πανεπιστημίου της Uppsala. Oι ερευνητές μελέτησαν τα ναυάγια των τελευταίων 3 αιώνων για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεια και βρήκαν πως οι γυναίκες είχαν ακριβώς τις μισές πιθανότητες να επιβιώσουν σε σχέση με αυτές των αντρών. Μόνο σε δύο περιπτώσεις αυτό δε συνέβει, από τις οποίες η μία ήταν αυτή του Τιτανικού και η άλλη του HMS Birkenhea όπου οι γυναίκες αποτελούσαν περίπου το 1% των επιβατών.

Οι ερευνητές σχολίασαν ότι ο μύθος περί «αντρικής αυτοθυσίας» κατασκευάστηκε, όπως μπορούμε να φανταστούμε, ακριβώς ως αντεπιχείρημα ενάντια στους αγώνες της γυναικείας απελευθέρωσης. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η «ψαλίδα» στα παραπάνω στατιστικά αρχίζει να κλείνει μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πολεμο, ακριβώς δηλαδή όταν οι γυναίκες άρχισαν να αποκτούν περισσότερα δικαιώματα. Επιπλέον να θυμηθούμε οτι η τάξη ήταν καθοριστικός παράγοντας των επιζησ@ντων στον Τιτανικό.

Αν τους άντρες τους διακρίνει τέτοια αυτοθυσία υπερ των γυναικών, γιατί δε θυσιάζουν λιγη από την εξουσία, το κεφάλαιο, το στατους, τις καλύτερες δουλειές και τα προνόμια που απολαμβάνουν κάθε μέρα και περιμένουν να την επιδείξουν τάχα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης?

Ολόκληρο το ποστ του ψυχολόγου εδώ:
https://www.facebook.com/psychologos.stefanos/posts/525799485624375

Η εν λόγω έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3421183/

Advertisement

2 thoughts on “Ο Μύθος της Αντρικής Αυτοθυσίας

 1. Συμφωνώ με όσα γράψατε. Να πω μόνο ότι όλα αυτά ξεκίνησαν εξαιτίας των αντρών οπότε είναι δύσκολο για όλους τους αντρες να δώσουν ή να αφήσουν την εξουσία τους και αυτό γιατί η πατριαρχία δεν τους αφήνει υποσυνείδητα να το κάνουν. Για αυτό τους βολεύει ο καπιταλισμό και θέλουν ανισότητα παντού αφήνοντας τη γυναίκα ως ένα διακοσμητικό στοιχείο που και εκείνη θα μπορούσε να κυβερνήσει.

  Όλα αυτά έχουν πολύ πατριαρχία και σεξισμό που κανείς μας δεν μπορεί να κάνει κάτι αν δεν κατέβουμε μαζικά στους δρόμους.

  Τέλος να πω ότι εξαιτίας των ετεροφυλόφιλων αντρών είμαστε εδώ που είμαστε. Κανένας ετεροφυλόφιλος άντρας ποτέ δεν θα πάρει μέρος σε αγώνες κατά της πατριαρχίας κλπ κλπ.
  Γενικά όλοι οι ετεροφυλόφιλοι άντρες είναι ίδιοι χωρίς καμία εξαίρεση. Όπως βλέπετε οι βιασμοί δε σταματάνε και κατακρίνεται πάντα η γυναίκα. Ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν δεν υπήρχαν οι άντρες και συγκεκριμένα οι ετεροφυλόφιλοι άντρες. Ελπίζω να συμφωνήσετε με τα λεγόμενα μου και αν όχι αφήστε μου ένα σχόλιο αν θέλετε φυσικά γιατί θα ήθελα πολύ να μάθω τη δική σας γνώμη σε αυτό που σας έγραψα. Να είστε πάντα καλά και να συνεχίσετε τον αγώνα σας.

  Μου αρέσει!

  • Το να λες » Ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν δεν υπήρχαν οι άντρες και συγκεκριμένα οι ετεροφυλόφιλοι άντρες» είναι εξίσου ηλίθιο με το να λες οτι «ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν δεν υπήρχαν λευκοί άνθρωποι». Πιστεύεις οτι χωρίς λευκούς δε θα υπήρχαν φυλετικές και εθνικές ιεραρχίες? Ή οτι ο κοσμος θα ήταν καλύτερος αν υπήρχαν μόνο μουσουλμάνες μαύρες αναπηρες τρανς λεσβίες? Το θεμα είναι να δημιουργήσουμε συστήματα χωρίς ιεραρχίες αλλιώς αυτές θα τείνουν να καθιερώνονται απλά με διαφορετικά κριτήρια.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s