Προς Υπεράσπιση της Kim Kardashian

kim photo (1)

Briney Spears, Kim Kardashian, Rihanna, Paris Hilton, Miley Cyrus, Lindsay Lohan, Madonna. Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι διάσημες; Το τεράστιο μίσος που αντιμετωπίζουν από εκατομμύρια haters. Το ότι τα κουτσομπολίστικα Media λατρεύουν να τις ξεσκίζουν σε κομμάτια προσφέροντας μια σαδιστική ευχαρίστηση στο κοινό τους. Το ότι αντιπροσωπεύουν στα μάτια της κοινωνίας την ηθική παρακμή του πολιτισμού μας. Α ναι, και το ότι είναι γυναίκες.

Britney Spears

Όταν ένα celebrity γίνεται βορά των media είναι σχεδόν πάντα γυναίκα. Λίγοι άντρες έχουν αντιμετωπίσει ανάλογο μίσος. Ένας από αυτούς για παράδειγμα είναι ο Justin Bieber, που ξεκίνησε την καριέρα του ως αγοράκι επομένως του έλειπε η ματσίλα του σωστού αρσενικού –την απέκτησε βέβαια στην πορεία. Ως τότε η μεγαλύτερη κατηγορία που είχαν να του προσάψουν ήταν ότι μοιάζει με κορίτσι.

Τι θέλω να πω; Ότι είναι πολύ ευκολότερο να μισούμε μία γυναίκα και ο κόσμος των celebrities το αποδεικνύει αυτό. Όσα σκάνδαλα περί βιασμών και κακοποιήσεων κι αν ξεσπάσουν για άντρες celebrities όπως ο Bill Cosby, ο Chris Brown ή ο Johnny Depp, ποτέ δε θα αντιμετωπίσουν το αδικαιολόγητο μίσος και τη χολή που θα χυθεί εναντίον της Kim Kardashian επειδή απλά έκανε μια γυμνή φωτογράφηση ή της Britney Spears επειδή έκανε το έγκλημα να πάρει κιλά κατά την εγκυμοσύνη της.

Γιατί οι γυναίκες αυτές αξίζουν το χλευασμό και την απέχθεια μας; Γιατί είναι γυναίκες σεξουαλικές και χρησιμοποίησαν το sex appeal τους για να κάνουν καριέρα. Γιατί υποτίθεται είναι ατάλαντες. Και πάλι όμως, γιατί αυτό αποτελεί τόσο μεγάλο παράπτωμα; Εφόσον επικρατεί ο νόμος της ελεύθερης αγοράς κάποιοι θα επωφεληθούν και θα γίνουν πλούσιοι ανταποκρινόμενοι στη ζήτησή της. Γιατί αυτό είναι πρόβλημα μόνο όταν τον πλούτο τον καρπώνεται μία γυναίκα; Η Kim Kardashian κατάφερε να πλασάρει τον εαυτό της ως brand και έβγαλε δισεκατομμύρια. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει  καθεμία. Μπορεί να μην έχει κάποιο φυσικό ταλέντο, έχει όμως επιχειρηματικότητα –αυτή την αξία που τόσο εξυμνεί ο καπιταλισμός. Κάτι πουλάει και το κοινό ανταποκρίνεται. Σίγουρα η συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων δεν συμβαδίζει με τα σοσιαλιστικά ιδεώδη περί δίκαιης κατανομής πλούτου. Υποψιάζομαι όμως πως όλο αυτό το μίσος δεν πηγάζει από ένα αγνό αντικαπιταλιστικό συναίσθημα αλλά από έναν ακόμα αγνότερο μισογυνισμό.

Οι γυναίκες που αποκτούν εξουσία, χρήμα και ορατότητα ενοχλούν. Η γυναικεία σεξουαλικότητα ενοχλεί επίσης -τουλάχιστον όταν είναι συναινετική και χρησιμοποιείται προς όφελός της. Και δέχονται επιθέσεις γι αυτό και για κανέναν άλλο λόγο. Η Paris Hilton κατακρίθηκε περισσότερο επειδή έβγαλε ένα sex tape το οποίο την έκανε διάσημη παρά για το γεγονός ότι έκανε δηλώσεις που στήριξαν τον Trump. Τις περισσότερες από αυτές τις μισούμε χωρίς κανένα καλό λόγο, απλά επειδή υπάρχουν.

Κάποιοι θα σπεύσουν να μας πουν πως η εξαργύρωση της σεξουαλικότητάς τους ως επαγγελματική επιτυχία δίνει πάτημα σε όσους ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες δεν είναι καλές σε τίποτα άλλο και αυτό κάνει την αναδείξει τέτοιων «προτύπων» επιβλαβή για τις γυναίκες. Μόνο που γι αυτό δεν φταίνε οι εν λόγω γυναίκες αλλά η πατριαρχία που βάζει την καθεμιά μας στη θέση να αποδείξουμε συλλογικά ως γυναίκες ότι είμαστε κάτι παραπάνω από τον κώλο και τα βυζιά μας. Είναι οι γυναίκες που γεννιούνται με το βάρος αυτής της ενοχής παλεύοντας όλη τη ζωή τους να αποδείξουν το αντίθετο. Οι γυναίκες δε θα έπρεπε να έχουν κάτι να αποδείξουν. Κανείς δεν κρατάει τους λευκούς, ετεροφυλόφιλους άντρες υπόλογους για την εικόνα όλων των υπολοίπων. Αυτοί μπορούν να επιτύχουν ή να αποτύχουν σε οποιαδήποτε τομέα θέλουν -τον αθλητισμό, το modelling, το πορνό- δίχως συνέπειες για τους άλλους. Δεν χρειάζεται η «πνευματική εργασία» τους να αμείβεται περισσότερο για να πειστούμε ότι κι αυτοί έχουν μυαλό. Αν εσείς νιώθετε ότι η επιτυχία των Kardashians γίνεται εις βάρος σας, σκεφτείτε πού ακριβώς οφείλεται αυτή η αμυντική στάση σας και θα καταλάβετε ότι δεν φταίει καμία Κιμ γι αυτό.

ακαρπη μελούνια

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υπονοήσω ότι αν αντιπαθείτε κάποια από αυτές τις διασημότητες έχετε αμιγώς σεξιστικά κίνητρα. Ο καθένας έχει δικαίωμα να μη βρίσκει την φάτσα της Paris Hilton, την φωνή της Britney Spears ή τον κώλο της Kim Kardashian του γούστου του. Είναι όμως αυτός επαρκής λόγος για όλα τα υβριστικά και κακοποιητικά σχόλια που χιλιάδες εξοργισμένοι haters αφήνουν στις σελίδες τους; Είναι καλός λόγος κάθε φορά που δέχονται μισογυνικές επιθέσεις να προσπαθούμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από αυτές διευκρινίζοντας πως «ούτε εμείς τις συμπαθούμε αλλά» λες και αυτές φέρουν κάποιο στίγμα που θα μεταδοθεί ακόμα και με την αναφορά του ονόματός τους.

Οι παραπάνω διασημότητες κατάφεραν να κάνουν καριέρα αλλά πολλές φορές λύγισαν κάτω από τις επιθέσεις των media που έβαλαν στο μικροσκόπιο το σώμα τους, την σεξουαλικότητά τους, την γονιμότητά τους, τις ερωτικές τους σχέσεις, την οικογένειά τους. Η Britney Spears κατέρρευσε υπό τον φακό τον paparazzi προκαλώντας τον χλευασμό και την ικανοποίηση του κοινού αντί για τον οίκτο λες κι αυτή ήταν η τιμωρία που της άξιζε απλά και μόνο για το γεγονός πως ήταν μια διάσημη, πλούσια, σέξι γυναίκα. Η καριέρα της Lindsay Lohan καταστράφηκε λόγω των εθισμών της, με το αδηφάγο κοινό να πανηγυρίζει ηθικολογώντας για την νέμεση της κάθε φορά που κατέρρεε, την ίδια στιγμή που οι άνδρες που πέφτουν θύματα των καταχρήσεων τους ζουν απλά τη ζωή σαν ροκσταρ. Το ίδιο κοινό που διασκέδασε αφάνταστα όταν η Kim Kardashian έγινε θύμα ένοπλης ληστείας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της και την χλεύασε όταν περιέγραψε πόσο τραυματικά βίωσε εκείνη την εμπειρία. Πέρα από βαθιά σκατοψυχιά όμως όλες αυτές οι περιπτώσεις αντανακλούν και τον διάχυτο μισογυνισμό της κοινωνίας που σπεύδει να εκδηλώσει τον οίκτο και την μεγαλοψυχία της μόνο στην περίπτωση κανενός βιαστή ή ηθοποιού που πλάκωσε για άλλη μια φορά την γυναίκα του στο ξύλο αλλά αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία γιατί ήταν απλά η κακή στιγμή.

Οι περιπτώσεις τόσο της Kim όσο και άλλων γυναικών celebrities δείχνουν πόσο πιο εύκολα και αβίαστα διοχετεύει η κοινωνία το μίσος της προς τις γυναίκες. Το slut shaming και η υποτίμηση προς την Kim βέβαια δεν θίγει τόσο την ίδια και ούτε επηρεάζει στο ελάχιστο την καριέρα της καθώς αυτή θα συνεχίζει να βγάζει εκατομμύρια, συχνά εξαιτίας ακριβώς αυτή της αρνητικής δημοσιότητας. Η στάση προς αυτές όμως αφορά όλες εμάς που καλούμαστε να τη δούμε ως υπενθύμιση πως η αξία μας αμφισβητείται διαρκώς και η σεξουαλικότητά μας κρίνεται συνεχώς. Η Kim Kardashian δεν είναι κάποιο είδους προτύπου που καλούμαστε αναγκαστικά να μιμηθούμε. Δεν είναι αντιπρόσωπός μας. Είναι μια γυναίκα που κάνει τη ζωή της. Που βγάζει εκατομμύρια με τον τρόπο που θεωρεί αυτή ενδεδειγμένο. Ας την αφήσουμε λοιπόν να το κάνει χωρίς να ανησυχούμε πώς αυτό επηρεάζει τη δική μας ζωή, την δική μας αξία, τη δική μας καριέρα. Δεν χρειάζεται να αγαπάμε την Kim ή την Britney. Αρκεί να μην τις μισούμε για τους λάθος λόγους.

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s