O Φεμινισμός ως Περφορμανς

Χθες έγινε χαμός με ένα τύπο που ενώ έβγαλε ένα κομμάτι με το οποίο κατέκρινε το φαινόμενο του revenge porn και το οποίο έγινε viral, εκτέθηκε λίγο αργότερα ως κάποιος που είχε επιδείξει ακραίες σεξιστικές συμπεριφορές τόσο ως δημόσια περσόνα όσο και στην προσωπική του ζωη. Από την κριτική που του ασκήθηκε στοιχειοθετήθηκε πιστεύω επαρκώς όχι μόνο πως ήταν ακραίος μισογύνης αλλά και πως χρησιμοποίησε τον αντισεξισμό απλά ως έναν τρόπο να προβληθεί αφού όπως φαίνεται να παραδέχεται σε βίντεό του καλά τα αστεία βίντεο που έβγαζε αλλά τα μηνύματα «πιάνουν» περισσότερο.


Το περιστατικό αυτό κάνει πολλά καμπανάκια να χτυπάνε για το πώς πολλοί (και πολλές) οικειοποιούνται πλέον τον φεμινισμό για προσωπική προβολή. Ο φεμινισμός έχει πράγματι φτάσει σε έναν τέτοιο βαθμό αποδοχής που αποτελεί mainstream ρεύμα. Καθώς όμως συνυπάρχει με την πατριαρχία είναι πολύ εύκολο για οποι@δήποτε να χρησιμοποιήσει την φεμινιστική ρητορική επιλεκτικά και να εκμεταλλευτεί την αγανάκτηση του κόσμου ώστε να γίνει αρεστ@ και να σκοράρει πόντους δημοτικότητας τους οποίους μπορει΄να εξαργυρώσει σε χρήματα, φήμη, ψήφους ή ο,τι άλλο θέλει.

Από τη μια μπορούμε να το ερμηνεύσουμε αυτό ως οτι ο φεμινισμός υποφέρει από την ίδια του την επιτυχία αναγκάζοντας ανθρώπους που δεν τον έχουν εσωτερικεύσει να φορέσουν ένα αντισεξιστικό προσωπείο ως δείγμα προοδευτικότηας. Από την άλλη αυτό αποτελεί τεράστιο κίνδυνο καθώς ρισκάρουμε να αναγνωρίσουμε ως συμμάχους και φεμινιστ@ς ανθρώπους που δεν πιστεύουν καθόλου σε αυτόν και έτσι ο φεμινισμός να συμπεριλάβει τόσο αδιάφορο προς την πατριαρχία κόσμο που να καταλήξει να μην σημαίνει πια τίποτα. πέρα από δυο τρία σλόγκαν Ταυτόχρονα, σε προσωπικό επίπεδο, είναι εύκολο οι γυναικες που έχουν συνηθίσει σε ακραίο σεξισμό να χαλαρώσουν τις άμυνές τους απέναντι σε άντρες που δείχνουν πως they geti it. Είναι πράγματα πολύ ανακουφιστικό όταν παλεύεις όλη μέρα για τα αυτονόητα δικαιώματά σου να αναγνωρίσεις ως σύμμαχο, ακόμα και σωτήρα, έναν άντρα που σε υπερασπίζεται μέσα σε όλον αυτόν τον βόθρο σεξισμού που βιώνεις. Και αυτός είναι ο λόγος που ενώ οι φεμινίστριες αντιμετωπίζουν διαρκείς επιθέσεις το αγκάλιασμα του φεμινισμού από άντρες έρχεται συχνά με αρκετά προνόμια, με κυριότερο την εύνοια των ίδιων των γυναικών που σπεύδουν να αποδώσουν πατριαρχικά μπισκοτάκια όχι επειδή ειναι χαζές αλλά αποπροσανατολισμένες από τα συνεχή χαμηλά στάνταρ που καλλιεργεί η πατριαρχία.
(θυμηθείτε πως The bar for men is so low, it’s a tavern in Hades.)


Όλα αυτά δεν σημαίνουν οτι οι σεξιστές δεν μπορούν να σημειώσουν μεταστροφή καθώς όλ@ μας κάποτε είχαμε ενστερνιστεί μισογυνικές ιδέες και συμπεριφορές τις οποίες απεμπολήσαμε σταδιακά. Θα πρέπει όμως να έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα και να πάψουμε να εντυπωσιαζόμαστε από την δημόσια επιτέλεση του φεμινισμού από άντρες ακόμα και εντός φεμινιστικών χώρων -εκεί άλλωστε που η ρητορική της εξιλέωσης για το αμαρτωλό σεξιστικό παρελθόν πουλάει πολύ. Δυστυχώς η ευγνωμοσύνη που προκαλεί σχεδόν ασυναίσθητα η αντισεξιστική τους στάση τους κάνει είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα να παίζουν το χαρτί του φεμινισμού και όσο τους επιβραβεύουμε γι αυτό τόσο περισσότερο θα προσελκύουμε άντρες που επιφανειακά μονο ενστερνίζονται τις ανησυχίες και τους αγώνες μας.

Υπέρατο τεστ για την φεμινιστική στάση των αντρών (και όχι μονο) παραμένει πάντα η προσωπική τους ζωή καθώς ειναι εύκολο κάποιος να διατυμπανίζει τα φεμινιστικά του ιδεώδη χωρίς να τα εφαρμόζει. Χωρίς λοιπόν να αφήσουμε την καχυποψία να μας παρλύσει, καθώς είναι γεγονός οτι όλο και περισσότεροι άντρες έρχονται σε επαφή με τον φεμινισμό και αλλάζουν εκ των έσω, προσοχή στο ποιους κάνουμε φεμινιστικούς ήρωες και προσοχή στο πώς ο ενθουσιασμός μας για την υιοθέτηση φεμνιστικών τσιτάτων και συμβόλων μπορούν να μας οδηγήσουν στο να αγνοήσουμε τα red flags και να κάνουμε εκπτώσεις. Ας μην αφήσουμε άλλη μια κατηγοριά Nice Guy™ να αναδειχτεί με όχημα τον φεμινισμό κι ας μην αφήσουμε τον φεμινισμό να μετατραπεί απλά σε μια περφόρμανς.

(Η αποκαλυπτική ανάρτηση που έθιξε το θέμα: https://www.instagram.com/p/CIoUWedhBEa/?igshid=1bf7duzubetoy&fbclid=IwAR1AlG2bC5RzGiwxYYrkvxcgJEM6h6EW_3jvwo3AfaBj4uzY4IN9r3wuebk)

Advertisement

One thought on “O Φεμινισμός ως Περφορμανς

  1. Δυστυχώς και εγώ βλέπω κάποια σχόλια από «συμμάχους» που είτε είναι μισογύνηδες in denial, είτε δυστυχώς δεν έχουν καταφέρει να απεμπλακούν από πατριαρχικές αντιλήψεις
    Ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι το mansplaining, αλλά και μια passive aggressive στάση..δηλ αν τους καταδείξουν οι γυναίκες τι προβληματικό υπάρχει στη ρητορική τους (ακόμα και αν η πρόθεση είναι «καλοπροαίρετη», θα αρχίσουν τα «αν φέρεστε έτσι σε μένα που είμαι φεμινιστής, τι θα κάνετε σε μισογύνηδες;», «είστε μίσανδρες και πολώνετε την ένταση μεταξύ των φύλων» κ.λ.π.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s