Η Κουλτούρα του Βιασμού και ο Ιδανικός Κόσμος

22835581_1777308808966356_1608060788_n

Τρια από τα αγαπημένα «επιχειρήματα» των αντιφεμινιστών σχετικά με την κουλτούρα του βιασμού στα οποία δεν βαριόμαστε να απαντάμε, κυρίως επειδή η απάντηση αναδεικνύει πως δεν έχουν καταλάβει καν τι είναι η κουλτούρα του βιασμού. Πάμε πάλι λοιπόν:

-Κουλτούρα του βιασμού δε σημαίνει ότι κάτι είναι νόμιμο -γι αυτό μιλάμε για ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ. Πολλά πράγματα είναι παράνομα ενώ η κουλτούρα τα επικυρώνει, όπως πχ η ρατσιστική βία, οι μπαλωθιές και ναι, και τα ναρκωτικά. Το να λες δεν υπάρχει κουλτούρα του βιασμού επειδή είναι έγκλημα είναι σαν να λες ότι δεν πλακώνουν οι φασίστες μετανάστες στο ξύλο γιατί αυτό είναι παράνομο και θα πρέπει να καταδικαστούν. Κι αυτό δείχνει λιγότερο wishful thinking και περισσότερο κουτοπονηριά γιατί είναι ένας τρόπος να παραμεριστεί ένα θέμα επειδή υποτίθεται ο νόμος αυτόματα θα το διευθετήσει -κάτι που ξέρουμε ΠΑΡΑ πολύ καλά ότι δε συμβαίνει.

-Τις μαλακίες για ρεαλισμό και «ιδανικό κόσμο» τις ακούμε βερεσέ. Οι γυναίκες δεν μπορούν να περπατήσουν ό,τι ώρα θέλουν μόνες τους εξαιτίας του σεξισμού. Όσο δεν το αναγνωρίζουμε αυτό και το αντιμετωπίζουμε ως φυσικό και αναπόσπαστο μέρος το κόσμο όπως ένα σεισμό ή έναν καλοκαιρινό καύσωνα τόσο γινόμαστε μέρος του προβλήματος. Υπάρχει λόγος που είναι οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ που πρέπει να προγραμματίζουν από πριν πότε, πώς και με ποιον θα επιστρέψουν σπίτι, να βγάζουν δηλαδή πρόγραμμα με βάση την πιθανότητα να βιαστούν. Ο λόγος είναι πως στην κουλτούρα του βιασμού ο βιασμός τους έχει φυσικοποιηθεί τόσο που ένας κόσμος όπου δε θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή θεωρείται μία ρομαντική ουτοπία.

-Το κλασικό επιχείρημα που συγκρίνει το βιασμό με κλοπή επίσης τον ακούμε βερεσέ. Πρώτον γιατί οι γυναίκες δεν είναι πάκοι λεφτά/ξεκλείδωτα αμάξια/ακριβά ρολόγια. Ο λόγος που τους επιτίθενται δεν είναι η ανισότητα και η φτώχια που δημιουργεί ο καπιταλισμός αλλά αντιθέτως το προνόμιο που αποδίδει η πατριαρχία στους άντρες να πιστεύουν ότι τα σώματα των γυναικών υπάρχουν προς τέρψη τους. Τόσο η κλοπή βέβαια όσο και ο βιασμός λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα εξουσίας, ανισότητας και προνομίων και χωρίς να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του εξαλείφοντάς τα, κανένα από αυτά τα εγκλήματα δε πρόκειται να καταπολεμηθεί.

~Hürrfem Sultan

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s