We Read This Article So That You Don’t Have to

We read this article so that you don’t have to

Ο Ντέιβιντ Αβραμίδης αποφάσισε μία μέρα να σταθεί κι αυτός με την πένα του, στην ουρα με τα ατελείωτα dos and dont’s άρθρα, που απευθύνονται σε μας τις γυναίκες.

Ο Δαυίδ ήξερε ήδη πως θα χαρακτηριστεί απο κάποιες γυναίκες μισογύνης. Παρολαυτά προθυμοποιήθηκε να τσαλακώσει την εικόνα του αντισεξιστή-φεμινιστή για το καλό μας. Γιατί το καλό μας δεν το ξέρουμε εμείς αλλά αυτος. Εντελώς τυχαία βέβαια, αυτό συμβαδίζει με το τι θεωρεί εκείνος καλαίσθητο (στο συγκεκριμενο topic είναι αλλωστε ειδικός).
Ακολουθούν λοιπόν μαθήματα αισθητικής, από τον πνευματικό ποιμένα όλων των λούμπεν νεοελληνων καγκουρων, που ενσαρκώνουν τα γνωστα στερεότυπα του τζεντλεμαν, του μάγκα, του αληθινού αρσενικού, του ιππότη και ότι άλλο θες.

Σύμφωνα με τη λίστα του Δαυίδ, μεγαλύτερο προσον για μία γυναίκα, θεωρείται ο ερωτισμός της και η ανθρώπινη πλευρά της δεν θα πρεπε να τον παραγκωνίζει. Θα ήταν επομένως συνετό να βάλει σε δεύτερη μοίρα την εκδήλωση του ενθουσιασμού και των βιολογικών της αναγκών, την υπεράσπιση του εαυτού της, την ελευθερία έκφρασης, την αυτοδιάθεση του σώματος της, το να τρώει όπως θέλει και να κάθεται όπως αυτή νιώθει άνετα, ώστε να καταφέρει να φανεί ερωτική στα μάτια των ανδρών! Κάτι που αυτονόητα επιδιώκει σύμφωνα με το άρθρο(αν δεν τα ακολουθήσουμε όλα αυτά, μπορεί να μας θεωρήσει γλοιώδεις μέχρι και ο Ντέιβιντ Αβραμίδης).

Είναι άξιον λόγου, πως σχεδόν σε όλα του τα παραδείγματα, ο Δαυίδ αναφέρει συμπεριφορές που θεωρεί »ανδρικές». Μη βρίζετε σαν νταλικέρηδες, μην φτύνετε σαν ποδοσφαιριστές, μην χειρονομείτε σαν ταξιτζήδες παλαιάς κοπής (όχι αυτούς τους μοντέρνους), μην κάθεστε σαν λιμενεργάτες. Αποδέχεται δηλαδή τις συμπεριφορές αυτές κατ’ αποκλειστικότητα από τους άνδρες, για να μας υπενθυμίσει πως δεν μπορούμε να τις οικειοποιηθούμε. φυσικά στο τέλος θα χρησιμοποιήσει το γνωστό επιχείρημα που θέλει και εκείνους να »κάνουν αντι-ερωτικές ενέργειες» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) ακριβώς για να καταστρώσει με άνεση το μεγάλο του ΑΛΛΑ.

Ο Δαυίδ κάνει ένα βασικό λάθος. Νομίζει ότι οι ανθρώπινες συμπεριφορές διαχωρίζονται σε ανδρικές ή γυναικείες. Αυτός ο λαικός φιλόσοφος της αγάπης και συγγραφέας του βιβλίου »όλα για την αγάπη», φαίνεται να αγνοεί πως η κάθετη διχοτόμηση ανάμεσα στα φύλα είναι κοινωνική κατασκευή, η οποία οδηγεί σε σχεσεις ανισότητας. Φαίνεται επίσης από το αποφαντικό του υφάκι, πως αγνοεί ότι οι έμφυλες αυτές ανισότητες, καθώς είναι κοινωνικά προσδιορισμένες, ως τέτοιες μπορούν να αναιρεθούν. Το στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες εύθραυστες ευγενικές και γυρτά άνθη, είναι ρόλοι που μας αναθετονται για να ενισχύσουν την εικόνα του άνδρα που θα τις φροντίσει, θα τις περισώσει και εν τέλει θα κυριαρχήσει εις βάρος τους.

Η συγγραφική του οκνηρία αφήνει όλα όσα ισχυρίζεται ατεκμηρίωτα, με την ασφάλεια πως εκφραζει την κυρίαρχη άποψη. Και ετσι είναι.
Κύριε Ντέιβιντ Αβραμίδη αυτά που γράφετε δεν είναι καινούρια. Είναι η γνωστή εξεταστική ματιά ανδρών σαν κι εσάς, απέναντι στη συμπεριφορά και την εμφανιση μας, που χρόνια τώρα δίνει θέματα σε φυλλάδες, ψηφιακές και μη. Το τελευταίο που μας απασχολεί είναι αν θεωρούμαστε αντιερωτικές από δημαγωγούς της πεντάρας, που νομίζουν πως ασκούν κοινωνική επιρροή.

*Μiol de Guerra*

david

Advertisement