Ευνοούνται οι Γυναίκες Επαγγελματικά λόγω Εμφάνισης;

Η φωτογραφία αυτή διαιωνίζει το κλασικό μισογυνικό κλισέ ότι η ζωή είναι εύκολη για τις γυναίκες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εμφάνιση και την σεξουαλικότητά τους για να βρουν εύκολα δουλειά.

Το κλισέ αυτό -πολύ βολικά- αγνοεί τα εξής δεδομένα:

1) οι δουλειές που μπορείς να βρεις στη βάση της ωραίας σου εμφάνισης είναι συνήθως από τις πιο κακοπληρωμένες και υποτιμημένες.

2) είναι μόνο μια μικρή μειοψηφία γυναικών που διαθέτει την εμφάνιση για να διεκδικήσει τέτοιες δουλειές και άρα η πλειοψηφία των γυναικών ΔΕΝ ευνοείται από τέτοιες πρακτικές -σε αντίθεση δηλαδή με ότι πιστεύει το μισογυνικό κατεστημένο η γυναίκα ΔΕΝ είναι το «ωραίο φύλο» και όσες δεν είναι ωραίες με τα πατριαρχικά στάνταρ εξακολουθούν να υπάρχουν παρόλο που η πατριαρχία της καθιστά αόρατες και άρα ανάξιες λόγου. Επομένως όχι μόνο οι γυναίκες ως κατηγορία δεν ευνοούνται από τέτοιες πρακτικές αλλά υποβιβάζονται όλες σε διακοσμητικά αντικείμενα των οποίων οι αξία πηγάζει αποκλειστικά από την εμφάνισή τους. Από αυτή την αντίληψη βγαίνουν χαμένες τόσο αυτές που είναι στερεοτυπικά όμορφες όσο και αυτές που δεν είναι.

3)η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας (και αυτές που είναι οι πιο καλοπληρωμένες και με το υψηλότερο στάτους) απαιτεί αντίθετα «σεμνό» και «σοβαρό» ντύσιμο καθώς η θηλυκότητα και η σεξουαλικότητα τιμωρούνται. Είναι δηλαδή πιο πιθανό να χάσεις μια δουλειά επειδή φαίνεσαι σέξυ ή δεν είσαι ντυμένη αρκετά «επαγγελματικά» παρά να την κερδίσεις -όπως δείχνουν και τα δεκάδες άρθρα για το «πώς να ντυθείς για μια συνέντευξη» τα οποία πάντα συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφύγουν να δείχνουν σέξυ ή πολύ θηλυκές.

Ας τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι περί γυναικείων προνομίων.

~Hürrfem Sultan

psahno doyleia

Advertisement