Οταν οι Άντρες δεν Πάιρνουν το «Όχι» ως Απάντηση

Η ίδια η λεζάντα όπως και τα σχόλια στο βίντεο* όπου ένα μικρό αγοράκι προσπαθεί να προσεγγίσει και να φιλήσει ένα κοριτσάκι ενώ το τελευταίο επανειλημμένα το απωθεί, αντανακλούν τις επικίνδυνες και επιβλαβείς ιδέες της πατριαρχίς για το τι αποτελεί «πραγματική αγάπη» και αποδεκτό τρόπο εκδήλωσης ερωτικού ενδιαφέροντος.

Αρχικά, βλέπουμε οτι ακόμα και όσ@ δεν στρέφονται εναντίον του κοριτσιού, θεωρούν τη στάση του αγοριού «χαριτωμένη», έχουν δηλαδή αποδεχθεί ότι η επιμονή ακόμα και όταν εισπράττεις όχι ως απάντηση είναι ρομαντική. Η ιδέα αυτή αποτελεί μία από τις βασικές πηγές της κουλτούρας του βιασμού, όπου το «οχι» δεν μεταφράζεται ως «οχι» αλλά ως «προσπάθησε περισσότερο».

Σε δεύτερο επίπεδο τα σχόλια των αντρών δείχνουν την γνώριμη αίσθηση ότι οι γυναίκες οφείλουν να αποδεχθούν το ερωτικο τους ενδιαφέρον αλλιώς θα γίνουν στόχος της οργής τους. Το male entitlement, η αίσθηση δηλαδή πολλών αντρών πως οι γυναίκες τους χρωστάνε, οδηγεί πολλούς από αυτούς συχνά να γίνουν βίαιοι επειδή μία γυναίκα τους απέρριψε.

Δυστυχώς τα στερεότυπα αυτά ξεκινούν από μικρή ηλικία και έχουν ως αποτέλεσμα από τη μία οι γυναίκες να μαθαίνουν να δέχονται την επιμονή αυτή χωρίς να την εκλαμβάνουν ως βία και από την άλλη οι άντρες να μαθαίνουν πως η συναίνεση δεν είναι απαραίτητη προυπόθεση όταν οι ίδιοι ενδιαφέρονται ερωτικά. (βλ, και http://theconversation.com/violence-against-women-starts-wi…)

~Hürrfem Sultan

*https://www.facebook.com/JaanAryaBand/videos/10153257225490682/?__mref=message_bubble

true lovesholia true love

Advertisement