Ναι, Είσαι Μισογύνης: Οrigins

Ξεκίνησα τη σελίδα Ναί, Είσαι Μισογύνης γιατί είχα απαυδήσει. Είχα απαυδήσει με τον μισογυνισμό που συναντούσα παντού γύρω μου αλλά και με τις αντιδράσεις ακόμα και ορισμένων καλοπροαίρετων, κυρίως αντρών, που αρνούνταν να τον δουν. Ακόμα και όσοι έφριτταν με τις περιπτώσεις που τους επισήμανα προσπαθούσαν να υποβιβάσουν την σοβαρότητα του φαινομένου. «Είναι μεμονωμένη περίπτωση», «δεν τα εννοούν», «υπάρχουν και ψυχοπαθείς», «είσαι υπερβολική» ήταν μερικές από τις πιο συχνές απαντήσεις.

Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω μια σελίδα για να μαζέψω όλες αυτές τις «μεμονωμένες» περιπτώσεις για να δώσω μια ιδέα σε τι περιβάλλον αναγκάζεται να ζει μια γυναίκα. Για να παρουσιάσω όλες αυτές τις μικροεπιθέσεις, τις προσβολές, την υποτίμηση, την συγκατάβαση αλλά και την ακραία λεκτική βία την οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο διαδίκτυο. Όχι ότι στην πραγματική ζωή δεν ζούμε σε ένα τέτοιο κλίμα, εκεί όμως οι επιθέσεις από τη μία δεν μπορούν να καταγραφούν και από την άλλη αναγκάζονται να γίνουν πιο πολιτισμένες. Στον κόσμο του διαδικτύου ο καθένας μπορεί να βγάλει τον αληθινό του εαυτό και να εκφράσει και τις πιο μύχιες σκέψεις του για τις γυναίκες και τις άλλες καταπιεσμένες ομάδες. Όπως άλλωστε λέει και ο Slavoj Žižek μιλώντας γιατ το Facebook σε συνέντευξή του, «Μπορεί να υπάρχει περισσότερη αλήθεια στην [ψηφιακή] μάσκα που υιοθετείς από ότι στον πραγματικό, εσωτερικό εαυτό σου».

Ο μισογυνισμός δεν υπάρχει σε ένα φανταστικό, απομονωμένο νησί. Δεν μπορούμε από τη μία να αναγνωρίζουμε την ύπαρξη του μισογυνισμού, της ομοφοβίας, του ρατσισμού, της τρανσφοβίας και από την άλλη να κλείνουμε τα μάτια σε όλα αυτά τα αηδιαστικά σχόλια που κατακλύζουν το διαδίκτυο. Η συστημική ανισότητα εις βάρος των γυναικών, των ομοφυλόφιλων, των μεταναστών, των τρανς ατόμων και η ρητορική μίσους εναντίον τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Και είναι κοινωνικά φαινόμενα, όχι προσωπικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο καθένας και η καθεμία μόνοι τους.

Δεν μπορείς να δέχεσαι γενικά και αόριστα την ύπαρξη σεξισμού αλλά να θεωρείς ότι τα σεξιστικά σχόλια και αστεία είναι αθώα. Οι βιασμοί δεν είναι άσχετοι από την κουλτούρα του βιασμού και από τα ανέκδοτα που παρουσιάζουν τον βιασμό σαν μαγκιά ή αστείο. Η κακοποίηση των γυναικών δεν είναι άσχετη με την τάση να κατηγορούνται οι γυναίκες κάθε φορά που πέφτουν θύματα βίας. Η μισθολογική ανισότητα δεν είναι άσχετη με την τάση να υποτιμάται η νοημοσύνη των γυναικών ή αυτές να θεωρούνται κατάλληλες μόνο για νοικοκυρές. Οι διατροφικές διαταραχές που πλήττουν κυρίως τις νέες γυναίκες δεν είναι άσχετες με την αδιάκοπη αστυνόμευση του σώματος τους και την γελοιοποίηση όσων δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα ομορφιάς. Όλα αυτά είναι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος και συγκροτούν αυτό το συνεκτικό σύστημα που λέγεται πατριαρχία με πάρα πολύ πραγματικές επιπτώσεις για όλ@ μας.

Ας μας λένε λοιπόν υπερβολικές. Ας επιμένουν ότι «είναι απλά ένα αστείο», ή «τρολάρισμα», ας μας προτρέπουν να μη δίνουμε σημασία γιατί «είναι απλά φασίστες» -οι φασίστες άλλωστε δεν μπορούμε πια να ισχυριζόμαστε οτι είναι μια περιθωριακή μειοψηφία. Εμείς ξέρουμε πως ο μισογυνισμός έχει εμποτίσει κάθε πλευρά της κοινωνίας, ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Και δεν είμαστε πια διατεθειμένες να τον ανεχτούμε.

Ο φεμινισμός φαίνεται να ανακτά τις δυνάμεις του και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Προσωπικά η επαφή μου με τις σπουδές φύλου ως φοιτήτρια συνέβαλαν στην φεμινιστική μου αφύπνιση και με βοήθησαν να ξεμπερδέψω μέσα μου τι ήταν αυτό που ανέκαθεν με ενοχλούσε σε όλο αυτόν τον καθημερινό σεξισμό. Ο φεμινισμός είναι αυτός που μας δίνει τα εργαλεία να ανιχνεύσουμε τον σεξισμό τριγύρω μας αλλά και να τον καταπολεμήσουμε από τη ρίζα του. Δυστυχώς αυτό δημιουργεί αντιδράσεις από όσους ξεβολεύονται, από όλους αυτούς τους αντιδραστικούς οπαδούς του status quo. Από όσους αρνούνται να αναθεωρήσουν την σεξιστική συμπεριφορά τους και θεωρούν την κριτική ως περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης. Το προνόμιο της καταπίεσης και γελοιοποίησης των ευπαθών ομάδων συγχέεται με κάποιου είδους δικαίωμα από αυτούς που συνήθισαν επί αιώνες να μην ακούν αντίλογο. Που όμως τώρα το διαδίκτυο φέρνει αντιμέτωπους με τις φωνές όσων θίγουν.

Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τους απολογητές της πατριαρχίας. Δεν μπορούμε να πείσουμε τους πάντες. Μπορούμε μόνο να εκθέσουμε τον σεξισμό που συναντούμε και να ανοίξουμε τα μάτια όσων, αντρών και γυναικών, θέλουν να δουν. Η θετική ανταπόκριση, τα ενθαρρυντικά μηνύματα και τα εύστοχα σχόλια στη σελίδα γεννούν αισιοδοξία και ταυτόχρονα προσφέρουν ένα κανάλι εκτόνωσης αλλά και ένα χώρο εκμάθησης για όλους εμάς που θέλουμε να διορθώνουμε συνεχώς τις καταπιεστικές συμπεριφορές μας. Και γι αυτό θέλω να ευχαριστήσω τ@ς υπέροχ@ς συνδιαχειριστ@ς μου και όλ@ς τ@ς καταπληκτικ@ς followers που στηρίζουν τη σελίδα και με κάνουν να γελάω.

~Hürrfem Sultan

Advertisement

One thought on “Ναι, Είσαι Μισογύνης: Οrigins

  1. Παράθεμα: Τι διαβάσαμε την εβδομάδα που πέρασε (19-25/09) | Καμένα Σουτιέν

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.