Γιατί οι Γυναίκες Κάνουν Slut Shaming

«Μα είναι δυνατόν μια γυναίκα να μιλάει έτσι για άλλες γυναίκες/ να κάνει slut shaming/ να αναπαράγει την κουλτούρα του βιασμού?!» με ρωτάνε όλο φρίκη κάποιοι followers της σελίδας σχολιάζοντας σχετικό υλικό. Εντάξει άντρες, αλλά και γυναίκες!?!
Και όντως, φαντάζει αυτοκαταστροφικό, και είναι σίγουρα αποκαρδιωτικό όταν οι γυναίκες κάνουν κάτι που στην ουσία στρέφεται εναντίον τους, δημιουργώντας ένα κόσμο λιγότερο ασφαλή για τις ίδιες, της κόρες τους, τις αδελφές τους και άλλες γυναίκες για τις οποίες νοιάζονται. Η έννοια του εσωτερικευμένου μισογυνισμού όμως, δείχνει πώς οι ίδιες οι γυναίκες μεγαλώνοντας στην πατριαρχία μαθαίνουν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από το πατριαρχικό πρίσμα και να κρίνουν τον εαυτό τους σύμφωνα με τις πατριαρχικές αξίες.
Εκτός από αυτό όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε πώς η εικόνα της «τσούλας» και της «πουτάνας» κατασκευάζεται ως το παράδειγμα προς αποφυγή, ως ο απόλυτος Άλλος της πατριαρχίας, αυτή που όλοι μισούμε και σιχαινόμαστε και με την οποία καμία μας δε θέλει να ταυτιστεί. Μεγαλώνοντας σε κοινωνίες που συμπεριφέρεται  σε αυτές τις γυναίκες σαν σκουπίδια, πολλές προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτές, να απομακρύνουν τον εαυτό τους όσο το δυνατόν περισσότερο, ελπίζοντας να έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση από τους άντρες. Το sl*t shaming από γυναίκες λοιπόν στην ουσία λέει «δεν είμαι σαν τις άλλες γι αυτό μη μου συμπεριφερθείς όσο άθλια συμπεριφέρεσαι σε αυτες», προσπαθώντας έτσι εγωιστικά να βελτιστοποιήσουν τη θέση τους σε ένα καταπιεστικό σύστημα, to make the best of it, εις βάρος άλλων γυναικών.
Εδώ μπορούμε να αναφερθούμε και στην Υπόθεση του Δίκαιου Κόσμου, στην πεποίθηση δηλαδή πολλών πως υπάρχει ένα είδος καρμικής δικαιοσύνης και άρα αν συμπεριφερθούν «σωστά» θα αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες. Η ανάγκη λοιπόν πολλών γυναικών να πιστέψουν πως αν ντυθούν «σεμνά», δεν περπατάνε το βράδυ μόνες τους ή αν δεν «δίνουν δικαιώματα» θα αποφύγουν εγγυημένα τον βιασμό, ίσως τις οδηγεί στο να επιτίθενται έτσι στις γυναίκες που βιάστηκαν προκειμένου να υπερασπίσουν την ψευδαίσθηση τους ότι σε αυτές αποκλείεται να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, όπως χιλιάδες γυναίκες έμαθαν the hard way, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για να αποφύγεις ένα βιασμό στην πατριαρχία. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε.

slut shaming 2in1

 

Advertisement