We read this article so that you don’t have to: Calm your tities «princess»

calm-your-tiites

Το παρόν άρθρο αποτελεί ένα από αυτά του σωρού όπου κάποι@ θεωρεί τ@ν εαυτ@ του αρκετά ειδικό ώστε να προσπαθεί να εξηγήσει σε εμάς τ@ς υπολοιπ@ς γιατί ΔΕΝ χρειαζόμαστε φεμινισμό. Ο τίτλος του άρθρου ήδη προδιαθέτει για το είδος και το επίπεδο της ανάλυσης καθώς περιλαμβάνει το είδος του σεξισμού ενός οπαδού του 9gag. Καθώς στερείται πρωτοτυπίας και ουσίας αποτελεί καλή ευκαιρία να επικεντρωθούμε απλά σε μερικές φράσεις που βλέπω να επαναλαμβάνονται συχνα στον αντιφεμινιστικό λόγο.

  • «Ο σύγχρονος φεμινισμός (με αυτήν την ορολογία θα χρησιμοποιώ αυτήν την παραλλαγή του), κατά την άποψή μου, επικεντρώνεται στη «σώνει και καλά» ενδυνάμωση του γυναικών και όχι στην ισότητα των δύο φύλων που, στο κάτω κάτω, είναι και ο σκοπός του»
    Aπό τη στιγμή που υπάρχει έμφυλη ανισότητα εις βαρος των γυναικών, ένας τρόπος για να επιτευχθεί ισορροπία είναι ακριβώς μέσω της ενδυνάμωσης των γυναικών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Το να παραπονιέσαι πως ο φεμινισμός ενδυναμώνει τις γυναίκες είναι σαν να παραπονιέσαι ότι η κυβέρνηση δίνει επιδόματα μόνο στους φτωχούς και άρα αυτό δεν είναι ισότητα.
  • «Με λίγα λόγια, πολλές γυναίκες κάνουν «το ψώνιο τους» με αφορμή την έξαρση του εκσυγχρονισμένου φαινομένου».
    Η αντιμετώπιση των γυναικών σαν παιδιά ή ως θύματα της μόδας είναι από μονη της σεξιστική. Ο φεμινισμός δεν είναι μόδα καθώς υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες, ούτε «εκσυγχρονίζεται», απλά όπως όλα τα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα, εξελίσσεται.
  • «Το γυναικείο φύλο δεν είναι αδύναμο ή το ασθενέστερο φύλο λόγω του πατριαρχικού και άδικου αυτού κόσμου. Καιρός να πάρουμε τις ευθύνες και στα χέρια μας.»
    Ευθύνες? Η καταπίεση των γυναικών σίγουρα δεν ειναι «ευθύνη» των ίδιων. Είναι περίεργο όμως που η συγγραφέας τις κατακρίνει όταν αυτές αντιδρούν σε αυτή την καταπίεση. Είπαμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, ενοχλεί κι αυτό?
  • «Αυτό που πολλοί, (δεν μπορούμε να κατηγορούμε μόνο τις γυναίκες), δε δείχνουν να έχουν καταλάβει, είναι ότι τα δύο φύλα, αν και τα δυο ισάξια και απαραίτητα στην κοινωνία, έχουν εκ γενετής διαφορετικές ικανότητες και αντοχές, όπως άλλωστε το ίδιο ισχύει και από άτομο σε άτομο. Παράδειγμα, οι γυναίκες έχουν περισσότερη αντοχή στον πόνο, ενώ οι άντρες περισσότερη μυϊκή δύναμη»
    Οπότε ποια είναι η φυσική μας κλίση? Οι άντρες ως πιο δυνατοί να μας πονάντε και εμείς να υπομένουμε τον πόνο επειδή μπορούμε?Δεν καταλαβαίνω το point. Οπως και να έχει καθε επιχείρημα σχετικά με τη μυική δύναμη δεν έχει απολύτως κανένα νόημα σε ένα κόσμο που η μυική δύναμη έχει πάψει να έχει σημασία. Η μυική δύναμη σήμερα άλλωστε δε σου προσφέρει κανενός είδους ανωτερότητα ή προνόμιο όπως δείχνει και η υποτίμηση της χειρωνακτικής εργασίας. Άρα γιατί πρέπει να την προσφέρει στους άντρες?
  • «Eκεί που πιστεύω πως θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία και όχι ενδυνάμωση του γυναικείου φύλου, είναι στις ευκαιρίες που προσφέρονται στην καθημερινή ζωή όπως στον τομέα της εργασίας ή στα πλαίσια της οικογένειας.»
    Αυτός είναι ο λόγος που ο νεοφιλελευθερισμός και ο φεμινισμός δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Δεν μπορείς να μιλάς απλά για «ισότητα ευκαιριών» όταν υπάρχει ένα ολόκληρο πολιτισμικό πλαίσιο που υποτιμά τις γυναίκες και τους συμπεριφέρεται ως κατώτερες. Πώς θα έχουν ίσες ευκαιρίες στα εργασιακά αν γενικότερα θεωρούνται χαζές, ανίκανες, ή υπερβολικά συναισθηματικές? Επίσης οι ευκαιρίες καριέρας δεν είναι το μοναδικό μας προβλημα, προβλήματα όπως η κουλτούρα του βιασμού που μας επηρεάζει ΟΛΕΣ είναι αναποσπαστο κομμάτι της πατριαρχίας. Ο φεμινισμός δε θέλει απλά να μπαλώσει τις τρύπες της πατριαρχίας, θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από τη ρίζα του.
  • «Φυσικά και δεν λέω ότι η γυναίκα ανήκει στην κουζίνα!  Λέω ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη θέση μας στην κοινωνία μόνες μας και όχι να προσπαθούμε μανιωδώς να μοιάσουμε στους άντρες»
    Τι ακριβώς σημαίνει το «να μοιάσουμε στους άντρες». Να είμαστε δυναμικές, απαιτητικές, να βρίζουμε και να κάνουμε σεξ όποτε και όπως γουστάρουμε? Πώς θα πρεπει να κερδίσουμε τη θέση μας στην κοινωνία? Στα 12ποντά μας, διατηρώντας την θηλυκότητά μας και την «φυσική» σεμνότητα και γλυκήτητά μας, δλδ τους τρόπους που μας επέβαλε οι πατριαρχία ακριβώς για να μην είμαστε ποτέ ίσες με τους άντρες?
  • «Κορίτσια λοιπόν, σταματήστε να τρελαίνεστε και να κλαίγεστε και ωριμάστε. Προπαντός μην στηρίζετε κάτι χωρίς να ξέρετε την σημασία του και να κατακρίνετε αυτούς που έχουν διαφορετικές βλέψεις.»
    Oh the irony!

~Hürrfem Sultan

Advertisement

One thought on “We read this article so that you don’t have to: Calm your tities «princess»

  1. Χαίρομαι που υπάρχουν άρθρα σαν και αυτά (εννοώντας φυσικά το σχολιασμό και όχι το ίδιο το άρθρο) γιατί πολλές γυναίκες και πολλοί άνδρες προσπαθούν να μειώσουν το φεμινισμό ως κάτι το ξεπεσμένο πλέον για τους δικούς τους λόγους ο καθένας.
    Οι γυναίκες συχνά νιώθουν «τύψεις» επειδή κάποιοι άντρες του περιβάλλοντος τους ή γενικότερα τους «χρεώνουν» την ύπαρξη γυναικών που χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο την έννοια του φεμινισμού (οι οποίοι παρεμπιπτόντως όπως πολύ καλά αναφέρεις για εκείνον τον αρνητή της κουλτούρας του βιασμού κάνουν και αυτοί τους βλάκες και προσποιούνται πως το μόνο που προβάλλεται από το σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα είναι κάποιες αμόρφωτες). Με αυτό θέλω να χαρακτηρίσω τις γυναίκες που υπερβάλλουν ως προς τη σεξουαλική τους κακοποίηση τόσο πολύ ώστε να πουν π.χ. πως αυτός που τους έσωσε από πνιγμό τις παρενόχλησε σεξουαλικά επειδή τις άγγιξε και τέτοια παρόμοια περιστατικά. Ξέρω πως ένας λογικός άνθρωπος θα έβλεπε πως αυτό είναι ακραίο περιστατικό, δεν αντιπροσωπεύει το κίνημα και πολλοί μπορεί να το θεωρήσουν χαζομάρα που το λέω αλλά υπάρχει κόσμος εκεί έξω που με αυτό το δεδομένο πάει να ακυρώσει το σύγχρονο φεμινισμό. (BTW απορώ γιατί εδώ δεν μπορούν με την ίδια ευκολία να πουν not all feminists όπως τόσο εύκολα λένε not all men) Οπότε ως απάντηση στους τελευταίους ή μάλλον ως άμυνα κάποιες γυναίκες μπορεί να απορρίψουν επιφανειακά το φεμινισμό ώστε να μην ακούν σχόλια του τύπου ότι ακολουθούν απλά μόδες και ότι η όλη φάση έχει βγει εκτός ορίων.
    Δηλαδή ότι κάποιες γυναίκες φοβούνται να ταχθούν υπέρ της φεμινιστικής ιδεολογίας επειδή σκέφτονται ότι θα την εξισώσουν με ένα δύο εντελώς άστοχες προσπάθειες κοριτσιών.Το οποίο εν τέλει μου φαίνεται ότι δείχνει αδυναμία χαρακτήρα από αυτές τις γυναίκες αλλά περισσότερο δείχνει το ότι η κοινωνία είναι έτσι σχηματισμένη ώστε να βλέπει ακόμα επιθετικά το φεμινισμό.

    Και με αφορμή αυτό θα ήθελα να σε ρωτήσω και τη γνώμη σου σε κάτι.

    Πολλοί λένε ότι ο φεμινισμός έχει γίνει πλέον internet trend και ότι είναι υπερβολικό το τι κάνουν point out πλέον. Εγώ το ακούω αυτό από γυναίκες και άνδρες και δεν συμφωνώ, δηλαδή θέλω όσο περνάει από το χέρι μου να μη φαινόμαστε έτσι. Αλλά μου φαίνεται ότι ουσιαστικά περνάω μια κρίση διάστασης μεταξύ δύο απόψεων:

    1) Με το να κάνουμε το φεμινισμό τσιτάτα σε μπλούζες και hashtag και ειδικούς όρους που αγγίζουν τα όρια της πλάκας (τύπου manspreading) μπορεί να τον ευτελίζουμε και να δίνουμε δικαίωμα στους αντιφεμινιστές να μας λένε επιφανειακές. Μερικές φορές όταν κοιτάμε πράγματα όπως το manspreading πραγματικά μου φαίνεται ότι αφήνουμε το γάμο και πάμε για πουρνάρια ya know. Δηλαδή μου φαίνεται ότι πρέπει να βάλουμε κάποια όρια γιατί μέσα στην αγανάκτηση μας μπορεί να καταλήξουμε να γίνουμε γραφικές. Παραδέχομαι ότι μου φαίνεται κάπως να υπάρχουν σοβαρά θέματα όπως το FGM και εμείς να ασχολούμαστε με το ποιός πιάνει πιο πολύ χώρο στο μετρό.

    2) Από την άλλη το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να συγκεντρώνεται σε αυτό δείχνει ότι υπάρχει αρνητισμός απέναντι στον φεμινισμό και ότι ουσιαστικά τον «παραμονεύουν» και ψάχνουν να του βρουν τρύπες. Το οποίο σημαίνει ότι κάποιοι «δέχονται» το φεμινισμό μόνο με όρους και δεν είναι πραγματικοί υποστηρικτές του κινήματος. Δηλαδή όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται και αυτοί που δεν τους αρέσει ο φεμινισμός ψάχνουν να του βρουν ψεγάδια και υποδεικνύουν ποιός είναι ο σωστός τρόπος έκφρασης.

    ΤΙ κάνουμε όμως για να μη χάσει το νόημα της η λέξη φεμινισμός και γίνει απλά ένα και καλά χαριτωμένο girl power σαν να είναι ένα από τα υποστηρικτικά που λένε οι κοπέλες στις χωρισμένες φίλες τους στα slumber parties; Γιατί το βλέπω σε μπλουζάκια και τώρα όποιος ψωνίζει από τις γνωστές αλυσίδες ξαφνικά είναι και αυτός φεμινιστής και το χουν σαν να έχουν γράψει απλά cool ας πούμε. Εγώ νιώθω λίγο κάπως γιατί φοβάμαι μήπως έτσι και γραφικό φαίνεται και αποδυναμώνεται και μάλιστα υποτιμούνται αγώνες που έγιναν και γίνονται.

    Γιατί δε λέω σε όλες τις ιδεολογίες μπορεί να γίνονται αυτά λίγο και ισχύει ότι θα δεις ας πούμε και fuck capitalism μπλουζάκια κλπ τα οποία φυσικά φτιάχνονται γιατί πουλάνε και όχι γιατί ο δημιουργός προωθεί κάποια ιδεολογία και έτσι εμπορευματοποιούν ένα ρεύμα.

    Όμως μόνο στο φεμινισμό βλέπουμε τους celebrities ambassadors του φεμινισμού να φορούν τέτοιες μπλούζες του στυλ I’m a feminist οπότε έχουμε τους ίδιους τους υποστηρικτές να υποστηρίζουν την εμπορευματοποίηση.

    Οπότε τι κάνουμε; Ποιά θα ήταν η στάση σου απέναντι σε αυτό;

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s