We read this article so that you don’t have to: Calm your tities «princess»

calm-your-tiites

Το παρόν άρθρο αποτελεί ένα από αυτά του σωρού όπου κάποι@ θεωρεί τ@ν εαυτ@ του αρκετά ειδικό ώστε να προσπαθεί να εξηγήσει σε εμάς τ@ς υπολοιπ@ς γιατί ΔΕΝ χρειαζόμαστε φεμινισμό. Ο τίτλος του άρθρου ήδη προδιαθέτει για το είδος και το επίπεδο της ανάλυσης καθώς περιλαμβάνει το είδος του σεξισμού ενός οπαδού του 9gag. Καθώς στερείται πρωτοτυπίας και ουσίας αποτελεί καλή ευκαιρία να επικεντρωθούμε απλά σε μερικές φράσεις που βλέπω να επαναλαμβάνονται συχνα στον αντιφεμινιστικό λόγο.

 • «Ο σύγχρονος φεμινισμός (με αυτήν την ορολογία θα χρησιμοποιώ αυτήν την παραλλαγή του), κατά την άποψή μου, επικεντρώνεται στη «σώνει και καλά» ενδυνάμωση του γυναικών και όχι στην ισότητα των δύο φύλων που, στο κάτω κάτω, είναι και ο σκοπός του»
  Aπό τη στιγμή που υπάρχει έμφυλη ανισότητα εις βαρος των γυναικών, ένας τρόπος για να επιτευχθεί ισορροπία είναι ακριβώς μέσω της ενδυνάμωσης των γυναικών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Το να παραπονιέσαι πως ο φεμινισμός ενδυναμώνει τις γυναίκες είναι σαν να παραπονιέσαι ότι η κυβέρνηση δίνει επιδόματα μόνο στους φτωχούς και άρα αυτό δεν είναι ισότητα.
 • «Με λίγα λόγια, πολλές γυναίκες κάνουν «το ψώνιο τους» με αφορμή την έξαρση του εκσυγχρονισμένου φαινομένου».
  Η αντιμετώπιση των γυναικών σαν παιδιά ή ως θύματα της μόδας είναι από μονη της σεξιστική. Ο φεμινισμός δεν είναι μόδα καθώς υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες, ούτε «εκσυγχρονίζεται», απλά όπως όλα τα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα, εξελίσσεται.
 • «Το γυναικείο φύλο δεν είναι αδύναμο ή το ασθενέστερο φύλο λόγω του πατριαρχικού και άδικου αυτού κόσμου. Καιρός να πάρουμε τις ευθύνες και στα χέρια μας.»
  Ευθύνες? Η καταπίεση των γυναικών σίγουρα δεν ειναι «ευθύνη» των ίδιων. Είναι περίεργο όμως που η συγγραφέας τις κατακρίνει όταν αυτές αντιδρούν σε αυτή την καταπίεση. Είπαμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, ενοχλεί κι αυτό?
 • «Αυτό που πολλοί, (δεν μπορούμε να κατηγορούμε μόνο τις γυναίκες), δε δείχνουν να έχουν καταλάβει, είναι ότι τα δύο φύλα, αν και τα δυο ισάξια και απαραίτητα στην κοινωνία, έχουν εκ γενετής διαφορετικές ικανότητες και αντοχές, όπως άλλωστε το ίδιο ισχύει και από άτομο σε άτομο. Παράδειγμα, οι γυναίκες έχουν περισσότερη αντοχή στον πόνο, ενώ οι άντρες περισσότερη μυϊκή δύναμη»
  Οπότε ποια είναι η φυσική μας κλίση? Οι άντρες ως πιο δυνατοί να μας πονάντε και εμείς να υπομένουμε τον πόνο επειδή μπορούμε?Δεν καταλαβαίνω το point. Οπως και να έχει καθε επιχείρημα σχετικά με τη μυική δύναμη δεν έχει απολύτως κανένα νόημα σε ένα κόσμο που η μυική δύναμη έχει πάψει να έχει σημασία. Η μυική δύναμη σήμερα άλλωστε δε σου προσφέρει κανενός είδους ανωτερότητα ή προνόμιο όπως δείχνει και η υποτίμηση της χειρωνακτικής εργασίας. Άρα γιατί πρέπει να την προσφέρει στους άντρες?
 • «Eκεί που πιστεύω πως θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία και όχι ενδυνάμωση του γυναικείου φύλου, είναι στις ευκαιρίες που προσφέρονται στην καθημερινή ζωή όπως στον τομέα της εργασίας ή στα πλαίσια της οικογένειας.»
  Αυτός είναι ο λόγος που ο νεοφιλελευθερισμός και ο φεμινισμός δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Δεν μπορείς να μιλάς απλά για «ισότητα ευκαιριών» όταν υπάρχει ένα ολόκληρο πολιτισμικό πλαίσιο που υποτιμά τις γυναίκες και τους συμπεριφέρεται ως κατώτερες. Πώς θα έχουν ίσες ευκαιρίες στα εργασιακά αν γενικότερα θεωρούνται χαζές, ανίκανες, ή υπερβολικά συναισθηματικές? Επίσης οι ευκαιρίες καριέρας δεν είναι το μοναδικό μας προβλημα, προβλήματα όπως η κουλτούρα του βιασμού που μας επηρεάζει ΟΛΕΣ είναι αναποσπαστο κομμάτι της πατριαρχίας. Ο φεμινισμός δε θέλει απλά να μπαλώσει τις τρύπες της πατριαρχίας, θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από τη ρίζα του.
 • «Φυσικά και δεν λέω ότι η γυναίκα ανήκει στην κουζίνα!  Λέω ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη θέση μας στην κοινωνία μόνες μας και όχι να προσπαθούμε μανιωδώς να μοιάσουμε στους άντρες»
  Τι ακριβώς σημαίνει το «να μοιάσουμε στους άντρες». Να είμαστε δυναμικές, απαιτητικές, να βρίζουμε και να κάνουμε σεξ όποτε και όπως γουστάρουμε? Πώς θα πρεπει να κερδίσουμε τη θέση μας στην κοινωνία? Στα 12ποντά μας, διατηρώντας την θηλυκότητά μας και την «φυσική» σεμνότητα και γλυκήτητά μας, δλδ τους τρόπους που μας επέβαλε οι πατριαρχία ακριβώς για να μην είμαστε ποτέ ίσες με τους άντρες?
 • «Κορίτσια λοιπόν, σταματήστε να τρελαίνεστε και να κλαίγεστε και ωριμάστε. Προπαντός μην στηρίζετε κάτι χωρίς να ξέρετε την σημασία του και να κατακρίνετε αυτούς που έχουν διαφορετικές βλέψεις.»
  Oh the irony!

~Hürrfem Sultan

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s