Δύο Editors του Ναι, Είσαι Μισογύνης Σφάζονται για την Ουρανία Μιχαλολιάκου (Ξεδιάντροπο Clickbait)

oyrania

Herculine: Το meme αυτό μάς πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά της πολύ επίκαιρης συζήτησης περί πολιτικής ορθότητας. Είναι δόκιμο από φεμινιστικής άποψης να κάνεις fat/body-shame μια γυναίκα, επειδή είναι ναζίστρια; Κι αν ναι, γιατί. Εάν όχι, γιατί επίσης. Η απάντηση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι απλή. Είναι γελοίο να αυτολογοκριθεί κανείς στο δρόμο όταν χτυπιέται με τους φασίστες και να μην πει ‘παλιοπούστη’ ή ‘καργιόλα’ έναν/μια από αυτούς, τη στιγμή που είναι έτοιμοι να τον χαρακώσουν, αυτόν/ήν ή τ@ μετανάστ@ φίλ@ του/της. Ο όλος σκοπός είναι να πληγώσεις τον ναζί (και τη μάτσο, Άρια αρσενικότητά του) με κάθε τρόπο, και σε αυτό τον λόγο (discourse) πολύ δύσκολα χωράει καθωσπρεπισμός και πολιτική ορθότητα (τα δυο σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμα/δεν ταυτίζονται). Με αυτόν τον τρόπο όμως αναπαράγει κανείς ομοφοβικά, και γενικότερα πατριαρχικά στερεότυπα, έστω κι αν οι φράσεις χρησιμοποιούνται σε ένα meta- επίπεδο. Όταν ωστόσο κάποι@ είναι σε πιο νηφάλια κατάσταση, και έχει τη διαύγεια (και το safe space) να κάτσει να φτιάξει meme που γίνονται viral, εκεί το πράγμα αλλάζει. Σε ειρωνικό πνεύμα, το συγκεκριμένο meme προσπαθεί να αποδομήσει τη ναζιστική ιδεολογία, χρησιμοποιώντας ωστόσο τα δικά της ‘όπλα’ και τη δική της ρητορική περί ευγονικής, κλπ., και έτσι αναγκαστικά εισέρχεται σε πολύ επικίνδυνο και ασταθές έδαφος, ρισκάροντας, αν όχι εξασφαλίζοντας τη (λιμπεραλ) κριτική περί ableism (εκτός από αυτήν περί fat-shaming, που προανέφερα). Με λίγα λόγια, κατά την ταπεινή μου γνώμη, όλα εξαρτώνται από το περικείμενο/συγκείμενο (context).

Το συγκεκριμένο meme ωστόσο κάνει και κάτι άλλο. Αναπαράγει πατριαρχικά στερεότυπα σε σχέση με την γυναικεία εμφάνιση, εξαφανίζει αυτά που έχει πει η Συνατσάκη, και την αντικειμενοποιεί, την ανάγει στην εξωτερική της εμφάνιση. Αυτό είναι εξίσου, αν όχι και περισσότερο προβληματικό. Τί θα συνέβαινε δηλαδή εάν η Συνατσάκη είχε την εμφάνιση της Μιχαλολιάκου, και αντιστρόφως; Τί θα άλλαζε σε αυτά που λένε; Και, ακόμα πιο προκλητικά μιλώντας, θα είχε δοθεί βήμα στη Συνατσάκη εάν δεν συμμορφωνόταν με κάποια αυστηρά στάνταρ εμφάνισης και στερεότυπα ομορφιάς τα οποία καθορίζει εξαρχής η ετεροπατριαρχία; Προσωπικά είδα αρκετούς αριστερούς brocialists να την επευφημούν ακριβώς για αυτά που είπε ενώ είναι και τόσο ‘σέξι’, ‘όμορφη’, ‘καλλίπυγος’, και άλλα σιχαμερά και γλοιώδη. Αυτά είναι, κατά τη γνώμη μου, σημαντικά ερωτήματα που αξίζει να συζητηθούν.

Kαι τέλος: κατά τη γνώμη μου δεν είναι απλώς ηθικά επιτρεπτό, αλλά είναι ηθική επιταγή να δώσεις μπουνιά σε νεοναζί άντρα. Ισχύει το ίδιο με το να μπορεί να χουφτώσει ένας άντρας την υπάλληλό του μόνο και μόνο επειδή ξέρει ότι είναι νεοναζί; Άραγε σε τέτοια περίπτωση τα φεμινιστικά ‘αναστέλλονται’ χάρη του ‘αντιφασιστικού’ χουφτώματος (λολ); Κάτι τέτοιο φυσικά είναι αδύνατον να το υποστηρίξει ηθικά μια φεμινίστρια/ένας φεμινιστής. Ένας brocialist όμως, ή ένας MRA που δεν πιστεύει ότι υπάρχει γυναικεία καταπίεση και κουλτούρα βιασμού μπορεί κάλλιστα να το δικαιολογήσει.

Hürrfem Sultan: Έχω βρεθεί κι εγώ στην δυσάρεστη θέση να θέλω να βριστώ με έναν μισογύνη ή έναν ρατσιστή και να μη βρίσκω τα κατάλληλα λόγια, να μη μου έρχονται στο μυαλό αρκετά δυνατές λέξεις για να τους προσβάλω σε μία διαδικτυακή ή πραγματική διαμάχη, να μην έχω τα κατάλληλα «όπλα» που να τους φέρουν σε δύσκολη θέση. Την αμηχανία αυτή κάποια καταδικάζουν ως κενή «πολιτική ορθότητα» καθώς νιώθουν να καταπιέζονται όταν δεν μπορούν να εκφραστούν όπως η πατριαρχία τους δίδαξε. Ας αναλογιστούμε όμως, αξίζει να προσπαθούμε να μειώσουμε μία ναζίστρια; Τι ακριβώς θα πετύχουμε πέρα από μία στιγμιαία ικανοποίηση ; Μήπως θα αλλάξουμε γνώμη στην Ουρανία Μιχαλολιάκου επειδή την αποκαλέσαμε «χοντρή»; Θα γίνει καλύτερος άνθρωπος γιατί βίωσε και η ίδια την πατριαρχική καταπίεση ; Όχι φυσικά, γιατί δε θα χάσει το προνόμιό της απέναντι σε άλλες καταπιεσμένες ομάδες ούτε τον σκατοχαρακτήρα που την έκανε αυτό που είναι. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δώσουμε το μήνυμα σε χιλιάδες μη φασίστριες και φασίστες πως το να είσαι «χοντρός» ή «αγάμητος» είναι κάτι κακό. Και μάλιστα πιο κακό από το να είσαι ναζίστρια. Η βρισιά θα έπρεπε να είναι η λέξη «ναζίστρια» αλλά δυστυχώς η κοινωνία θεωρεί περισσότερο καταδικαστέο να είσαι χοντρή παρά ναζί -και άρα λιγότερο άνθρωπος.

Η επισήμανση πως μία ναζί είναι ασχημότερη από μία αντιρατσίστρια μου θυμίζει την επισήμανση πως ο Κασιδιάρης είναι σκουρόχρωμος ή πως οι Έλληνες δεν είναι καθαρή φυλή. Η ανάδειξη της ειρωνίας δεν αλλάζει κάτι γιατί ο ρατσισμός των χρυσαυγιτών βασίζεται σε μία φαντασίωση που έχουν για τον εαυτό τους ή τους Έλληνες και όχι σε πραγματικά δεδομένα. Το θέμα δεν είναι αν οι Έλληνες είναι καθαρή φυλή ή αν υπάρχουν γενικότερα καθαρές φυλές. Το θέμα είναι ότι αυτό δεν θα έπρεπε να έχει σημασία γιατί οι καθαρές φυλές δε θα ήταν καλύτερες από τις υπόλοιπες με τον ίδιο τρόπο που οι αδύνατοι άνθρωποι ΔΕΝ είναι καλύτεροι από τους παχύσαρκους, παρά μόνο με τα κριτήρια των ίδιων των προνομιούχων και των καταπιεστών που, όντας εντελώς αυθαίρετα, δεν έχουμε κανένα λόγο να υιοθετούμε κι εμείς. Εκτός φυσικά αν κατά βάθος πιστεύουμε ότι ισχύουν. Και αυτό είναι το διακύβευμα όταν μιλάμε περί «πολιτικής ορθοτητας».

Advertisement

3 thoughts on “Δύο Editors του Ναι, Είσαι Μισογύνης Σφάζονται για την Ουρανία Μιχαλολιάκου (Ξεδιάντροπο Clickbait)

 1. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη που εκφράζει το άρθρο στο βαθμό που βασίζεται σε μια συγκεκριμένη ερμηνεία του meme. Νομίζω όμως ότι το συγκεκριμένο meme μπορεί να ερμηνευθεί και σε ένα άλλο (μετα-)επίπεδο: το meme αυτό δεν επισημαίνει το γεγονός ότι η Ουρανία είναι στην πραγματικότητα κατώτερη επειδή είναι χοντρή, προβάλλοντας ως δεδομένο και σωστό να κρίνουμε τους ανθρώπους με βάση την εμφάνιση. Το meme αυτό επισημαίνει την αντίφαση που χαρακτηρίζει τη λογική της ίδιας της Ουρανίας. Εκείνη είναι που προβάλλει μια ιεραρχία ανθρώπων με βάση κριτήρια τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία αξιολογική δύναμη. Η όλη λογική της λοιπόν είναι λανθασμένη ακριβώς γιατί, όπως δείχνει και το meme, αν ισχύσει η αντίληψη της Ουρανίας περί φυλετικής ανωτερότητας αυτόματα κάθε χαρακτηριστικό του ανθρώπου (π.χ. η εμφάνιση) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κάθε έναν και την κάθε μία ως κριτήριο ανωτερότητας ή κατωτερότητας. Έτσι, το meme δείχνει ότι η λογική της Ουρανίας γυρίζει μπούμεραγκ στην ίδια, δηλαδή η Ουρανία (και κάθε φασίστρια ή φασίστας) γίνεται θύμα της ίδιας της της λογικής, αφού η χοντροφοβία είναι και θα είναι αναπόφευκτα μέρος αυτής ακριβώς της κοινωνίας που θέλει η ίδια η Ουρανία να χτίσει, όχι της κοινωνίας που θέλουμε να χτίσουμε εμείς (οι φεμινίστριες).

  Μου αρέσει!

  • Η ειρωνία αυτή δε μας έχει διαφύγει προφανώς, και γι αυτο μιλάω για αντίστοιχη ειρωνία του να μιλάει ο Κασιδιάρης για ανώτερη φυλή ενώ ο ίδιος είναι «μαυριδερός». Επισήμανα όμως πως «Η ειρωνεία δεν αλλάζει κάτι γιατί ο ρατσισμός των χρυσαυγιτών βασίζεται σε μία φαντασίωση που έχουν για τον εαυτό τους ή τους Έλληνες και όχι σε πραγματικά δεδομένα». Η λογική της Ουρανίας ΔΕ θα της γυρίσει μπουμερανγκ γιατί η ναζιστική ιδεολογία δεν βασίζόταν ποτε σε καποια βιολογικά χαρακτηριστικά αλλά δε καποια φαντασίωση, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως ο ίδιος ο Χιτλέρ ΔΕΝ πληρούσε κανένα κριτήριο περί Αρίας φυλής.

   ~Hürrfem Sultan

   Μου αρέσει!

   • Νομίζω ότι λέμε το ίδιο πράγμα. Είτε η Ουρανία διαθέτει το χαρακτηριστικό που θεωρεί ότι την κάνει ανώτερη από άλλους είτε όχι, η λογική της βασίζεται στην αντίληψη ότι κάποιο χαρακτηριστικό που δεν έχει καμία πραγματική αξιολογική υπόσταση χρησιμοποιείται αξιολογικά. Π.χ. η ίδια θεωρεί ότι η εθνικότητά της ως Ελληνίδας την καθιστά ανώτερη και της δίνει αυτόματα περισσότερα (ανθρώπινα) δικαιώματα από ό,τι π.χ. έχουν οι μετανάστες/-ριες στη χώρα μας. Το ίδιο ισχύει για την σεξουαλικότητά της που κατά τη γνώμη της την καθιστά προφανώς ανώτερη από ομοφυλόφιλα άτομα, κτλ. Το κατά πόσο η ίδια πληροί όντως αυτά τα κριτήρια, όπως θέλει να προβάλλει, έχει και αυτό τη σημασία του. Π.χ. θα ήταν όντως ειρωνικό αν αποδεικνυόταν ότι τελικά η ίδια έχει μη Ελληνική καταγωγή ή είναι κρυφο-ομοφυλόφιλη. Εγώ όμως δεν μιλώ γι’ αυτήν την αντίφαση και ερωνεία. Αυτό που τόνισα είναι το γεγονός ότι η λογική της Ουρανίας προμοτάρει κάποια χαρακτηριστικά (βιολογικά ή μη) έναντι άλλων ως κριτήριο ανωτερότητας. Όταν λοιπόν μια κοινωνία καλλιεργεί και κινείται με αυτή τη λογική, το ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια δεν μπορεί να το προ-αποφασίσει και να το ελέγξει κανείς και καμιά. Αναπόφευκτα κάπου εκεί έξω θα υπάρχει και μια Ουρανία Β’ η οποία θα θεωρεί ότι δεν είναι μόνο η εθνικότητα και η σεξουαλικότητα κριτήρια ανωτερότητας αλλά και ο σωματότυπος. Μπορεί αυτή η Ουρανία Β’ να ζει και η ίδια μια φαντασίωση και να μην έχει καν η ίδια τον ιδανικό σωματότυπο, αλλά μέσα στη δική της φαντασίωση η Ουρανία Α’ θα είναι αυτή που είναι κατώτερη, όπως μέσα στη φαντασίωση της Ουρανίας Α’ κατώτεροι/-ες είναι οι μετανάστες/-ριες και οι ομοφυλόφιλοι/ες. Ελπίζω τώρα να έγινα σαφής.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s