Ο Μύθος της Bimbo κι ο Αριστερός Σεξισμός

ελευθεριακή κομμούνα.png

26993820_1057798991028780_555123177237575614_n.jpg

 

Εδώ έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς κάποια διαχρονικά και αγαπημένα μισογυνικά κλισέ δεν έχουν πολιτικό πρόσημο αλλά αγκαλιάζονται στοργικά από άντρες και γυναίκες κάθε πολιτικού χώρου. Ο διαχωρισμός ανάμεσα στις χαζές bimbo και στα έξυπνα, διαβασμένα κορίτσια ελκύει άντρες κάθε πολιτικής ιδεολογίας καθώς και γυναίκες που θέλουν να πιστεύουν οτι ακόμα κι αν βάζουν λίγη μάσκαρα ή ξανοίγουν ένα δύο τόνους το μαλλί τους (όχι φυσικά ως το πλατινέ) δε θα κατηγοριοποιηθούν με τις δεύτερες γιατί έχουν διαβάσει όχι ένα αλλά ντουζίνες βιβλία οπότε θα γλιτώσουν το τσουβάλιασμα με τις χαζές και θα κερδίσουν όλα τα πατριαρχικά cookies.

Η ιστορία της χαζογκόμενας που μέσα από τη γνώση και την καλλιέργεια συνειδητοποίησε ότι δεν έχει ανάγκη το μακιγιάζ και την τεχνητή ομορφιά και έγινε το απλό κορίτσι του λαού που είναι «ο εαυτός της» δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χωρίζει τις γυναίκες σε δύο ανταγωνιστικά και αλληλοαποκλειόμενα πρότυπα θηλυκότητας θετοντας τους έτσι ένα πλαστό δίλημμα. Ταυτόχρονα τα δύο αυτά μοντέλα επιβραβεύονται ή τιμωρουνται ανάλογα με την περίπτωση ή το context με τρόπο που δεν είναι ξεκάθαρο ποια κατηγορία ειναι η κερδισμένη. Όπως και να έχει, είναι οι γυναίκες που πρέπει συνεχώς να δικαιολογούν τις επιλογές τους και να αποδεικνύουν την διανοητική τους ικανότητα την ίδια ώρα που η νοημοσύνη ενός όμορφου, προσεγμένου, γυμνασμένου, καλοντυμένου άντρα δε θα αμφισβητηθεί ποτέ.

Ο αριστερός σεξισμούλης συγκεκριμένα λατρεύει να πιστεύει ότι θα απελευθερώσει τις γυναίκες με την διανοητική του ανωτερότητα και θα τις απαλλάξει από όλη αυτή την πίεση της βαφής ρίζας και των στενών ρούχων χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι δεν κάνει τίποτα άλλο από το να πατρονάρει τις γυναίκες νομίζοντας ότι ξέρει το καλό τους καλύτερα από τις ίδιες. Στο όνομα του αντικαπιταλιστικού πνεύματος άλλωστε όλη αυτή η ενασχόληση με την εμφάνιση δαιμονοποιείται και υφίσταται shaming -σε αντίθεση φυσικά με όλα τα προιόντα του καπιταλισμού που μπορούν να απολαμβάνουν οι ίδιοι οι αριστεροί ή αναρχικοί άντρες χωρίς να αμφισβητείται η αφοσίωση τους στα αντικαπιταλιστικά ιδανικά. Με τον τρόπο αυτό οι γυναίκες γίνονται το μέσο μέσω του οποίου η αριστερά αποδεικνύει τον αντικαπιταλισμό της κάνοντας έτσι ένα pat pat στην ίδια της την πλάτη και νιώθοντας καλύτερα με τον εαυτό της που τις δικές της γυναίκες δεν τις αφήνει να καταλήξουν τίποτα ξανθες χαζοβιόλες με μεγάλα βυζία -ξέρετε, τίποτα τσουλάκια!

~Hürrfem Sultan

Advertisement

3 thoughts on “Ο Μύθος της Bimbo κι ο Αριστερός Σεξισμός

 1. Ποσο ευθύνη θεωρείς πως έχει ο καπιταλισμός, για τον σεξισμό, το γυναικείο ζήτημα γενικά, η αλλιώς πατριαρχεία;
  Oι καπιταλιστές (αστική τάξη, ιδιοκτητες εταιρειών,εργοστασίων,τραπεζών και οι σύμμαχοι τους) προάγουν τον σεξισμό, με τις δομές που ελέγχουν, μονο επειδή είναι άνδρες;
  Tι συμβαίνει με τις γυναίκες της αστικής τάξης; αποδέχονται την πατριαρχεία από κοινωνική συμμόρφωση; τις συμφέρει να ξεπεραστεί η πατριαρχεία;

  Mπορεί να ξεπεραστεί η πατριαρχεία εάν δεν τελειώνεις μ αυτούς, που τους συμφέρει να υπάρχει?
  Και δεν είναι οι απλοί εργαζόμενοι άνδρες αυτοί που τους συμφέρει η πατριαρχεία.

  Υ.Γ. «τα προιόντα του καπιταλισμού», ούτε ειναι επιτευματα των καπιταλιστών ούτε του καπιταλισμού, είναι των επιστημόνων και των εργαζομενων που δυστυχώς δουλεύουν με τέτοιες σχέσεις εργασίας (καπιταλιστικές).

  Μου αρέσει!

  • Φυσικά και η πατριαρχία ωφελεί ΟΛΟΥΣ τους άντρες (ναι, και τους εργάτες που επωφελούνται από την άμισθη γυναικεία οικιακή αλλά και συναισθηματική εργασία) με τον ίδιο τρόπο που η λευκή υπεροχή ωφελεί ΌΛΟΥΣ τους λευκούς, με τον ίδιο τρόπο που ο ρατσισμός ωφελεί ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες κ.ο.κ.
   Η πατριαρχία, ο καπιταλισμός και όλες οι μορφές καταπίεσης διασταυρώνονται και συνυφαίνονται και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που ο φεμινισμός μας πρέπει να είναι ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΣ και να στρέφεται ενάντια σε κάθε άξονα καταπίεσης ταυτόχρονα. Απλά τυχαίνει ο αντικαπιταλισμός να υπάρχει για πολύ περισσότερο έχοντας αγνοήσει για δεκαετίες την γυναικεία καταπίεση -και γι αυτό χρειαστήκαμε τον φεμινισμό.
   Το να προσποιούμαστε όμως πως η πατριαρχία ωφελεί αποκλειστικά τον καπιταλισμό λες και δεν υπήρχε πατριαρχία προ καπιταλισμού είναι τόσο αφελές όσο και ανιστόρητο.

   Μου αρέσει!

   • Δεν εκφράστηκα σωστά αλλά φυσικά και δεν είναι εφεύρεση του καπιταλισμού η πατριαρχία, είναι από αυτά που διατήρησε από το προηγούμενο εκμεταλλευτικό σύστημα που διαδέχτηκε, και είναι σωστό πως »η πατριαρχία ωφελεί ΟΛΟΥΣ τους άντρες (ναι, και τους εργάτες που επωφελούνται από την άμισθη γυναικεία οικιακή αλλά και συναισθηματική εργασία)» δεν το είχα σκεφτεί έτσι.
    Αναρωτιέμαι αν αυτό που ωφελεί, τους άντρες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, εξανεμίζεται έτσι κι αλλιώς, κάτω από την σκληρή εκμετάλλευση του καπιταλισμού και αυτό που μένει είναι η διπλή και τριπλή εκμετάλλευση των γυναικών, με ότι σημαίνει αυτό από άποψη χρόνου και ενεργείας για τη μισή τους τάξη.

    Μ αύτη την έννοια οι άντρες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, έχουν αντικειμενικό συμφέρον να βάλουν στην πρώτη γραμμή τον φεμινισμό, ώστε να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της εργατικής τάξης συνολικά.

    Το αντικειμενικό συμφέρον λύνει το αδιέξοδο, του ότι είναι αδύνατο όλα τα μέλη της συμμαχίας, να έχουν ίδιο επίπεδο συνείδησης ή να έχουν αποτινάξει πλήρως τη σαπίλα που έχουν φορτωθεί ή εσωτερικεύσει , την ιδια στιγμή και αυτό εξαιτιας π.χ. των αντιθέσεων πόλης-χωριού, πνευματικής-χειρωνακτικής εργασίας, αν έχουν η όχι ιδιοκτησία κτλ. ,είναι σκληρή μάχη και πρέπει να αναμετριέσαι ξανά και ξανά

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s