‘Γιατί το θυμήθηκε τώρα?» αναρωτιούνται δήθεν έκπληκτα τα τσιράκια της πατριαρχίας που θεωρούν το «χαχα» αποδεκτή αντίδραση σε ένα άρθρο περί βιασμού. Tρομερής ποιότητας επιχείρημα που δεν αρνείται το ίδιο το γεγονός του βιασμού αλλά μεταφέρει το βάρος στο θύμα που δεν το κατήγγειλε νωρίτερα για να μπορέσουν να τη βγάλουν ψεύτρα από την αρχή όπως κάνουν με τα περισσότερο θύματα -ιδίως θύματα διασήμων και πλουσίων οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν εξ ορισμού να βιάσουν αφού αυτόματα κάποια θα κατηγορηθεί ότι το κάνει για τα χρήματα και τη διασημότητα.
Οι σχολιαστές και σχολιάστριες κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί ένα κίνημα όπως το #metoo που ξεκίνησε από μερικές γυναίκες που δεν είχαν τίποτα να κερδίσουν αλλά μόνο να χάσουν, δημιουργήθηκε ακριβώς για να σπάσει το πέπλο σιωπής που καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. Το «μα γιατί το θυμήθηκε τώρα» κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα των γυναικών που μαθαίνουν να ζουν με την σεξουαλική παρενόχληση και τον βιασμό γιατί αν μιλήσουν γι αυτά απλά θα χειροτερεύσουν τη θέση τους, απωθούν το γεγονός και συνεχίζουν τη ζωή τους σαν όλα να είναι φυσιολογικά. Αναρωτιέμαι αν το «τώρα το θυμήθηκε» θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλα κοινωνικά κινήματα τα οποία εμφανίστηκαν ακριβώς όταν οι συνθήκες ωρίμασαν. «Τώρα το θυμήθηκαν οι γυναίκες οτι θέλουν δικαίωμα ψήφου? Τόσο καιρό δηλαδή που δεν ψήφιζαν γιατί δεν έλεγαν τίποτα?». «Τώρα το θυμήθηκαν οι ομοφυλόφιλοι ότι θέλουν ίσα νομικά δικαιώματα? Δηλαδή πώς ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια που δεν μπορούσα να παντρευτούν?Μήπως απλά θέλουν να τραβήξουν την προσοχή?». «Τώρα το θυμήθηκαν οι μαύροι οτι δεν θέλουν να είναι σκλάβοι? Τόσο καιρό που βολεύονταν με δωρεάν τροφή και στέγη δεν μιλούσαν?».
Οι γυναίκες που μιλάνε για τις εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης μετά από χρόνια δεν το θυμήθηκαν τώρα γιατι δεν το είχαν ξεχάσει ποτέ. Πολλές από αυτές μιλούσαν και τότε αλλά δεν τις άκουγε κανείς. Πολλές από αυτές απλά ελπίζουν οτι τώρα επιτέλους θα ακουστούν. Όλες τους παίρνουν κουράγιο η μία από την άλλη γιατί τώρα επιτέλους ξέρουν οτι δεν είναι μόνες και ότι ενωμένες οι φωνές τους ίσως ακουστεί δυνατότερα από το «χαχα» της κοινωνίας.
~Hürrfem Sultan
poly swsta
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ακριβώς.
Είναι φοβερό το πώς πολλοί μπορούν εύκολα να σκεφτούν το ότι μια γυναίκα θύμα κακοποίησης από έναν ισχυρό άνδρα αν μιλήσει το κάνει για να κερδίσει χρήματα και μπορεί άνετα να λέει και ψέματα. Αλλά κανείς δεν φαίνεται υποψιασμένος για το γεγονός ότι ένας ισχυρός άντρας μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιεί τη δύναμή του και την άγραφη συναίνεση της κοινωνίας ώστε να φέρεται στις γυναίκες απάνθρωπα.
Αν θέλουμε να είμαστε απλά σκεπτικοί και υποψιασμένοι ας είμαστε και από τις δύο πλευρές. Αλλιώς είμαστε απλά biased και δίνουμε δύναμη σε ένα καταπιεστικό κατεστημένο.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!