Η Γυναικεία Σεξουαλικότητα ως Επικίνδυνη για την Δημόσια Υγεία

 

θεσσαλικον.png

Αλήθεια, ποιο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που έχει σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα? Αυτοί ενημέρωσαν τις συντρόφους τους πριν τις κολλήσουν? Οι άντρες πόσες φορές έριξαν τα ζάρια πριν κολλήσουν το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που με τη σειρά τους κόλλησαν σε μία γυναίκα? Αυτοί είναι βρομιάρηδες ή βρομιάρες είναι μόνο από τις οποίες το κόλλησαν και στις οποίες θα το μεταδώσουν? Οι καθαρές (μη βρομιάρες) γυναίκες που θα κοιμηθούν μόνο με έναν άντρα κολλάνε, ή η πατριαρχική ηθική τις προστατεύει ως ασπίδα από τη μετάδοση? Αυτά είναι όλα σημαντικά ερωτήματα που δεν αφορούν μόνο τους ομοφυλόφιλους άντρες καθώς τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από τις γυναίκες οι άντρες τα κολλούν με ετεροφυλόφιλο σεξ.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μέρος ενός κύκλου όπου ο ένας το μεταδίδει στον άλλον. Γιατί όμως στην αλυσίδα αυτή υπεύθυνες θεωρούνται μόνο οι γυναίκες? Γιατί το σεξ παρουσιάζεται ως επικίνδυνο αλλά μόνο όταν οι γυναίκες χάνουν τη ηθική τους? H απάντηση είναι πως η καθαριότητα είναι κοινωνιολογικά μία έννοια συνυφασμένη με την κοινωνική τάξη και άρα η βρομιά θα ταυτίζεται με αυτ@ που διατάραξε την κοινωνική τάξη-στη προκειμένη την γυναίκα που έκανε σεξ ανατρέποντας την πατριαρχική ηθική και όχι με τον άντρα του οποίου η σεξουαλικότητα δεν θεωρείται επικίνδυνη. Οι γυναίκες στιγματιζόμενες ως οι πηγές της ασθένειας δεν κατηγορούνται μόνο για κάτι που φταίνε εξίσου και οι άντρες αλλά τιμωρούνται για την σεξουαλικότητά τους μαθαίνοντας τη θέση τους στην πατριαρχική τάξη.

Ο λόγος περί σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αντί να γίνει ένας ιατρικός λόγος περί πρόληψης, προφύλαξης και θεραπείας μετατρέπεται έτσι σε ένα μισογυνικό λόγο, ένα εκλεπτυσμένο slut shaming υπό τον μανδύα του concern trolling, με μόνο σκοπό να υπενθυμίσει ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι επικίνδυνη για το κοινό καλό.

~Hürrfem Sultan

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s