Instagram vs Βιβλία

48419638_673933056341504_7387113693491757056_n

Εδώ έχουμε μια ακόμη απεικόνιση της ενασχόλησης των γυναικών με τα τα social media ως μεταφοράς για την ρηχότητα και την πολιτισμική παρακμή μπας και εμπεδώσουμε ότι η αναπαράσταση αυτή ΔΕΝ είναι σύμπτωση. Ναι, θα μπορούσε να δείχνει έναν άντρα με το κινητό του αλλά, αχ μωρέ, έτυχε να διαλέξει γυναίκα. Ε, δεν πειράζει την επόμενη φορά. Μα γιατί το λέτε αυτό μισογυνισμό, υπάρχει και κριτική για τους άντρες που τρώνε όλη μέρα στο γυμναστήριο -κυρίως από άλλους άντρες τύπου incels που δε μπορούν να χωνέψουν οτι οι γυναίκες είναι τόσο χαζοβιόλες που πηδιούνται με αυτούς τους άντρες, μα τι ηλίθιες που είναι οι γυναίκες τελικά.

Και αφού αποδομήσουμε την αντίληψη ότι οι γυναίκες και οι selfies με τα βυζιά τους είναι η μάστιγα της κοινωνίας μας και όχι ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός, η ομοφοβία και η ταξική καταπίεση που κυριολεκτικά σκοτώνουν, ας τελειώνουμε λίγο και με την ιδέα ότι επειδή κάποιος διαβάζει είναι και καλύτερος/ εξυπνότερος άνθρωπος. Ναι τα βιβλία μπορούν να σε φέρουν σε επαφή με νέες ιδέες και να σου ανοίξουν τους ορίζοντες, υπάρχουν ωστόσο άνθρωποι που διαβάζουν πολύ και δεν επεξεργάζονται αυτά που διαβάζουν, άνθρωποι που διαβάζουν απλά για να επιβεβαιώσουν τις προϋπάρχουσες αντιλήψεις τους, άνθρωποι που διαβάζουν τα ψεκασμένα βιβλία που προτείνει ο Άδωνις, άνθρωποι που διαβάζουν (μη σας πως και γράφουν κιόλας) το Ο Αγών μου -και δεν ενννοώ κριτικά. Υπάρχουν και μορφωμένοι φασίστες. Και υπάρχουν από την άλλη άνθρωποι που ενημερώνονται από τα social media, δεν διαβάζουν βιβλία και έχουν καλλιεργήσει την κριτική και πολιτική τους σκέψη. Η που έστω μπορεί να μην έχουν κριτική και πολιτική σκέψη αλλά τουλάχιστον δεν είναι σκατόψυχοι με κόμπλεξ ανωτερότητας που νομίζουν ότι επειδή διάβασαν κλασική ρωσική λογοτεχνία ή Νίτσε είναι τίποτα φιλόσοφοι και σίγουρα καλύτεροι από τους υπόλοιπους που κάθονται ήσυχοι στη γωνιά τους και τραβάνε τις selfies τους χωρίς να ενοχλούν ή να βλάπτουν κανέναν.

Και ας αντιληφθούμε τελοσπάντων πώς και η εξοικείωση με το διάβασμα και η πρόσβαση στη γνώση είναι κι αυτά ένα προνόμιο -ένα προνόμιο το οποίο στο φινάλε μπορείς να κατέχεις παράλληλα με την χρήση των social media.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s