Μητρότητα, Γυναίκες και Ορμόνες

Οι φεμινίστριες έχουν αναδείξει εδώ και δεκαετίες το πως στην πατριαρχία οι γυναίκες ταυτίζονται με την φύση ενώ οι άντρες με τον πολιτισμό*. Η δυνατότητων των (cis) γυναικών να μένουν έγκυος και να γεννάνε τις τοποθετεί πιο κοντά στη «Φύση» η οποία όμως ως κι αν εξιδανικεύεται θεωρείται πάντα ιεραρχικά κατώτερη του πολιτισμού που υποτίθεται χτίζουν οι άντρες. Η «ορμονική» εξήγηση της επιταγής να κάνουμε υποχρεωτικά όλες παιδιά μας υπενθυμίζει οτι δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από ορμόνες και αναπαραγωγικά όργανα τα οποία οφείλουμε να χρησιμοποιούμε. Οι επιθυμίες μας, οι ανάγκες μας, οι προσωπικοί μας στόχοι και η ξεχωριστή μας προσωπικότητας μας δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία καθώς όλα αυτά εν τέλει ισοπεδώνονται από την υποτιθέμενη γυναικεία βιολογία μας (ό,τι κι αν σημαίνει αυτο).

Η κοινωνία δείχνει οτι τραβάει μεγάλα ζόρια να διαχειριστεί το γεγονός πως όλο και περισσότερες γυναίκες δεν βάζουν πρωταρχικό τους στόχο την μητρότητα, πως όλο και περισσότερες γυναικες δηλώνουν ότι δε θέλουν ποτέ να κάνουν παιδιά και θέλουν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό lifestyle (έναν τρόπο ζωής που όταν τον επιλέγουν οι εργένηδες άντρες δεν φαντάζουν καθόλου αφύσικο). Η κοινωνία δεν μπορεί να διαχειριστεί τις γυναίκες εκτός του ρόλου της μητρότητας γιατί για την κοινωνία οι γυναίκες δεν είναι τίποτα άλλο από αναπαραγωγικές μηχανές οι οποίες θα πρέπει να «πετάνε» παιδάκια γιατι απλα αυτή είναι η «φύση» τους. Και κάθε γυναίκα που απολαμβάνει το σεξ και την σεξουαλικότητά της χωρίς ρητά αυτόν τον στόχο, είναι «τσούλα».

Φυσικά το γεγονός πως οι γυναίκες λόγω τόσο των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων στην αντισύλληψη όσο και λόγω της (περιορισμένης ) οικονομικής ανεξαρτησίας που αποκτούν σιγά σιγά είναι για πρώτη φορά στην ιστορία τόσο απελευθερωμένες απο την υποχρέωση να μείνουν έγκυες ενώ ταυτόχρονα είναι για πρώτη φορά στην ιστορία τόσο απρόθυμες να κάνουν παιδιά, θα πρέπει να προβληματίσει την κοινωνία. Μήπως το να κάνουμε όλες υποχρεωτικά παιδιά δεν ήταν ποτέ στη «Φύση» μας;

*Is Female to Male as Nature Is to Culture?
https://www.uio.no/…/SOSAN…/v12/Ortner_Is_female_to_male.pd

 

ατεκνη

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s