Μια Δυναμική Αντιφεμινίστρια για την Ημέρα της Γυναίκας

88273031_577286989534172_282733921819426816_n

Το βασικό μου πρόβλημα με αυτή την ανάρτηση είναι οτι οι δύο πρώτες γραμμές αποτελουν μια μαλλον παραπλανητική εισαγωγή -προετοιμάζεσαι για σκληρη φεμινιστική ανάλυση και σου προκύπτει ένα συνοθύλευμα από σεξιστικά κλισέ περί «γυναικείας φύσης», «έρμαιο των ορμονών» και για γυναικεία ψυχή που είναι μια «άβυσσος».

Κατά τ’αλλά το ποστ αποτελεί τυπικό δείγμα Δυναμικής Αντιφεμινίστριας™*, δηλαδή το είδος αυτό της γυναίκας που απορρίπτει τον φεμινισμό γιατί η ίδια είναι πολύ δυναμική για να ενδιαφερθεί για τα κλισέ αλλά ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει και τον γυναικείο ρόλο της -γιατί φυσικά και ενδιαφέρεται για τα κλισέ. Η Δυναμική Αντιφεμινίστρια™ είναι αρκετά κοντά στο να πιάσει το νόημα αλλά κάπου στην μέση κάνει στροφή 180 μοιρών και μας την βγαίνει αντιφεμινιστικά. Ηρωίδα της είναι η γιαγιά της που έκανε αγογγυστα όσα έκανε ο παππούς της αλλά είχε τα ιδια δικαιώματα με τα βόδια που όργωναν το χωράφι -πιθανότατα όμως ούτε αυτή ενδιαφερόταν για τον φεμινισμό, όπως και η εγγονή της. Η Δυναμική Αντιφεμινίστρια δηλαδή θεωρεί ένδειξη δύναμης να μην λυγάει υπό το βάρος της πατριαρχίας -μάλλον η πατριαρχία σαν τον Θεό δεν δίνει ποτέ στις γυναικες περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν και άλλα τέτοια inspirational. H Δυναμική Αντιφεμινίστρια δεν καταφέρνει να κάνει την σύνδεση ανάμεσα στο γεγονός οτι η γιαγιά της δούλευε χωρίς μισθό για χάρη του πατέρα της ή του άντρα της αυξάνοντας την δική τους περιουσία και τον λόγο που οι γυναικες αρνούνται σήμερα συμβολικά να κάνουν κάθε οικειακή εργασία γιατί αυτή μέχρι σήμερα αποτελεί άμισθη υποχρέωση της γυναικας.

Η Δυναμική Αντιφεμινίστρια™ επίσης αδιαφορεί για τα στερεότυπα του φύλου και της ηλικίας -φαντάζομαι όταν δε σε ενδιαφέρουν τα στερεότυπα του φύλου και της ηλικίας με έναν μαγικό τρόπο σταματάνε να ενδιαφέ ρουν πχ και τον εργοδότη που δε θα σε προσλαβει για να μην του γκαστρωθεις. Εκείνη όμως πιστεύει οτι τα στερεότυπα είναι απλά ένα ψυχολογικό εμπόδιο που αυτή θα ξεπεράσει με τη δύναμη της θέλησής της -και χέστηκε για όσες γυναικες έχουν εμποτιστεί τόσο βαθιά σε αυτά που δε θα τα ξεπεράσουν, ας ήταν κι αυτές δυναμικές σαν αυτή πρόβλημά τους. Η Δυναμική Αντιφεμινίστρια™ νομίζει δεν χρειάζεται φεμινισμό γιατί η πατριαρχία δεν είναι η μόνη πηγή καταπίεσης, αλλά αντί να συνδυάσει τους φεμινιστικούς με τους ταξικούς και αντι-ιμπεριαλιστικους αγώνες προτιμά ως γνήσια νεοφιλελού να καταλήξει στο οτι «ο κοσμος είναι άδικος», έτσι γενικά και αόριστα, από μόνος του, και άρα μωρέ γιατί να παλέψουμε να τον κάνουμε πιο δίκαιο? Οι δυνατότεροι, σαν αυτήν, θα επιβιώσουν. Για τους άλλους δε θα μπορέσουμε.

*https://naieisaimisogynis.com/…/27/i-dynamiki-antifeminist…/

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s