Να Σε Κεράσω Λίγη Πατριαρχία;

Όχι ρε καραγκιοζάκο, θα βάλουμε την τιάρα με τα διαμάντια που μας αγόρασες, θα απολαύσουμε το δείπνο που επέμενες να μας πληρώσεις και όταν μας γυρισεις στο σπίτι μετά τη βόλτα θα σου πουμε ΤΡΑΒΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΙΣ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ.

Ξέρεις γιατί; Γιατί ποτέ καμία γυναίκα δεν ζήτησε να την κεράσεις και να της πάρεις κοσμήματα, πότε δε σε ανάγκασε κανείς να τα κάνεις όλα αυτα. ΜΟΝΟΣ σου το επέλεξες. Και όπως πολύ ξεκάθαρα παραδέχεσαι δεν τα έκανες απο την καλή σου την καρδιά αλλά ακριβώς επειδη περιμένεις ανταπόδοση σε μορφή υπηρετριας. Οh well, έπαιξες και έχασες.

Το κέρασμα και τα δώρα αποτελούν ένα απομεινάρι από την εποχή που στις γυναίκες δεν επιτρεπόταν να είναι οικονομικά ανεξάρτητες. Δεν είναι τυχαίο που οι άντρες πρσκολλώνται σε αυτό αντί να προχωρησουν προς τα εμπρος απορίπτοντάς το, δεν είναι τυχαιο που αντί να μιλήσουν κάτα της συνήθεις αυτής παραπονιούνται για το γεγονός ότι δεν αποδίδει. Ειναι γιατί ο διακανονισμός αυτός πάντα βόλευε τους ίδιους, ήταν ανέκαθεν ένα σημάδι εξουσίας πάνω μας.

Εχω σιχαθει λοιπον τους άντρες που χρησιμοποιουν το κέρασμα ως δικαιολογία κατά του φεμινισμού. Κι εμείς κερνάμε και παίρνουμε δώρα και κάνουμε βόλτα τους φίλους και τις φίλες μας, δεν ακούς καμία μας να γκρινιάζει γιατι δεν γίνονται σκλάβοι μας, για εμάς είναι μέρος των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ όχι ιδιοτελών υπολογισμών. Αν εσύ λοιπό το κάνεις για να μπορείς να ζητάς μετά να σου φερουν τις παντόφλες ή να σου κάτσουν, μην κλαίγεσαι όταν σε κοιτάνε και γελάνε στη μούρη σου λέγοντα ΟΧΙ. Γιατί είναι σαν να λές «Εγώ έκανα το χρέος μου απέναντι στην πατριαρχία, γιατί δεν το κάνεις κι εσύ»; Γιατί έτσι γουστάρουμε. Γιατί δεν παίρνουμε απο συναισθηματικούς εκβιασμους. Γιατί τα δώρα σας δεν δημιουργούν κάποιο χρέος που θα πρεπει να ξεπληρώσουμε με σεξ ή οικιακή εργασία. Γιατί η ζωή μας δεν άλλαξε σημαντικά με το βραχιόλι που μας πήρατε ή το φιλέτο που μας κεράσατε, οσο και αν κάθεστε και κρατάτε τεφτέρια με το πόσα ξοδέψατε για εμας και περιμενετε να τα πάρετε πίσω και με τόκο.

Αν έχετε βαρεθεί τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά έχω μια σίγουρη λύση για εσάς: Σταματήστε να κερνάτε και βουλώστε το στοματάκι σας. Σταματήστε να κατηγορείτε τις γυναίκες επειδή δεν ανταποκρίνονται στις τακτικές σας όπως ειχατε υπολογίσει βασισμένοι στα σενάρια της πατριαρχίας. Και προ πάντων: σταματήστε να περιμένετε ότι θα μας ελέγχετε με τα λεφτά. Οι εποχές άλλαξαν. Καλλιεργήστε την προσωπικότητά σας, θα αποφέρει περισσότερα. Αλλά μάλλον σαν είναι πιο εύκολο να πείτε, «άστο, κερνάω εγώ σήμερα» και να περιμένετε την ανταμοιβή σας.

~Hürrfem Sultan

otan dehesai to kerasma

Advertisement