Tι Εννοούμε Όταν Λέμε Ότι το Φύλο Είναι Κοινωνική Κατασκευή

%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b7%cf%82

Eίναι λίγο θλιβερό όταν οι φίλοι μας αντιφεμινιστές προσπαθούν να κάνουν κριτική σε έννοιες που δεν έχουν καν καταλάβει τι σημαίνουν, οπότε ας τους βοηθήσουμε λίγο για να μην ρεζιλεύονται άλλο:

  1. Πρώτον, κοινωνική κατασκευή δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία υλική ή βιολογική βάση. Σημαίνει απλά οτι τα νοήματα που αποδίδονται σε αυτές τις βιολογικές διαφορές,ο τρόπος που ερμηνεύονται και οι κοινωνικοί ρόλοι που τις συνοδεύουν είναι εξολοκλήρου κοινωικά κατασκευασμένα. Για παράδειγμα, διαφορές στο DNA υπάρχουν ανάμεσα στους μαύρους και τους λευκούς ή ανάμεσα σε δύο οποιαδήποτε άτομα δεν είναι ομοζυγωτικά δίδυμα. Η σημασία όμως που αποδιδεται στις διαφορές αυτές αποδίδεται από την εκάστοτε κοινωνία καθώς ένα ΧΧ χρωμόσωμα δεν σημαίνει ότι κάποια θα γίνει αυτόματα καλή μήτέρα και νοικοκυρά ούτε ένας φαινότυπος μαύρου δέρματος σημαίνει ότι κάποιος έχει χαμηλότερη νοημοσύνη ή προορίζεται για να μαζεύει βαμβάκι στις φυτείες
  2. Δεύτερον, ίδια η επιστήμη δέχεται πως δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα καθώς υπάρχουν και διαφορετικοί συνδυασμοί χρωμοσωμάτων που εμφανίζονται στα intersex άτομα. Το γεγονός πως η κοινωνία περιθωριοποιεί ή αγνοεί αυτά τα άτομα και συνεχίζει να δέχεται την ύπαρξη μονο δύο φύλων γιατί αυτό στηρίζει το προ-υπάρχον σύστημα φύλου, δεν οφείλετε σε επιστημονικούς αλλά σε κοινωνικούς παραγοντες.
  3. Τρίτον, ναι, φυσικά και η επιστήμη ήταν και παραμένει σεξιστική όπως και κάθε υπαρχον σύστημα γνώσης δεν υπάρχει ανεξάρτητα από τα συστήματα εξουσίας. Η «επιστήμη» λίγες μόλις δεκαετίες πριν υποστήριζε πως οι μαύροι και οι γυναίκες έχουν μικρότερο εγκέφαλο και άρα είναι λιγότερο έξυπνοι ή πως τα παιδιά μεικτών γαμων θα έχουν διανοητική καθυστέρηση. Θα ήταν ανόητο να πιστέψουμε οτι η επιστήμη έγινε ξαφνικά πλήρως αντικειμενική λες και παράγεται ανεξάρτητα από το σύστημα στο οποίο υπάρχει και τις προκαταλήψεις των ίδιων των επιστημόνων. Θα πρέπει να είμαστε πάντα κριτικοί απέναντι στην επιστήμη και τις διάφορες έρευνες που κυκλοφορούν γιατί αυτές δεν παράγονται στο κενό.
    Ενα πολύ καλό -επιστημονικό- άρθρο πάνω στο θέμα είναι «Το Ωάριο και το Σπερματοζωάριο: Πώς η επιστήμη έπλασε ένα ειδύλλιο βασισμένο στους στερεότυπους ανδρικούς και γυναικείους ρόλους» που περιγράφει τις σεξιστικές προκαταλήψεις των ιατρικών εγχειριδίων σχετικά με την αναπαραγωγή.
    (http://web.stanford.edu/~eckert/PDF/Martin1991.pdf)
  4. Και τέλος, νόμιζα ότι ένας σεξιστής θεωρεί το κουτσομπολιό γυναικείο χαρακτηριστικό. Τι έγινε, έχουν και οι άντρες το γονιδιο?

    ~Hürrfem Sultan

 

Advertisement

One thought on “Tι Εννοούμε Όταν Λέμε Ότι το Φύλο Είναι Κοινωνική Κατασκευή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s