Το Γυναικείο Κοινό του Κλαρκ και Άλλων Μισογυνικών Σελίδων

to-klark

Το να επικαλείσαι το γυναικείο κοινό σου για να ισχυριστείς οτι δεν είσαι σεξιστής είναι σαν να επικαλείσαι τις γυναίκες ψηφοφόρους του Τραμπ για να υποστηρίξεις οτι δεν είναι μισογύνης. Ευτυχώς οι κοινωνιολόγοι εδώ και δεκαετίες προσφέρουν ερμηνείες για το γεγονός οτι ο καταπιεσμενος συμμετεχει στο σύστημα καταπίεσής του, οι οποίες έχουν αποδωθει με όρους όπως «ψευδής συνείδηση», «ηγεμονια», «εσωτερικευμένη καταπίεση». Oι γυναίκες οπαδοί σελιδών όπως Το Κλάρκ είναι συνήθως τα λεγόμενα cool girls των οποιων η συμπεριφορά περιγραφεται στο παρακάτω άρθρο.*

«Όλοι ξέρουμε το «cool girl», αυτήν που προσπαθεί υπερβολικά για να πει ότι τα πάει καλύτερα με τους άντρες παρά με τις γυναίκες. Αύτη που θεωρεί τον εαυτό της «μία από τα παιδιά». Που αποφεύγει το «δράμα» αλλά δεν έχει πρόβλημα να κριτικάρει άλλες γυναίκες -μεμονωμένα ή ως φύλο- παρέα με τους άντρες. Κατηγορίες βίας κατά των γυναικών? Θα είναι η πρώτη που θα επισημάνει πως κάποιες γυναίκες λένε ψέματα. To «cool girl» το πιάνει. Δεν παραπονιέται για τον καθημερινό μισογυνισμό ή τα σεξιστικά αστεία από τους άντρες της ζωής της. Δεν είναι «ξινή». Θα προτιμούσε να πεθάνει από το να την πουν «φεμινίστρια». Λατρεύει τα σπορ/τα video games/ το κυνήγι/ την μπύρα/ το κόκκινο κρέας/ τα βρώμικα αστεία/ το σεξ χωρίς δεσμεύσεις.
Όχι πως πολλές γυναίκες δεν αγαπούν αυθεντικά αυτά τα πράγματα. Εγώ πάντα λάτρευα τα σπορ και τώρα δουλεύω στα αθλητικά ΜΜΕ, όπου η πίεση να είσαι «cool girl» μπορεί να είναι ανυπόφορη.
[…]
Υπάρχει αυτή η ιδέα πως αν αποστασιοποιηθείς από τις άλλες γυναίκες και συμφωνήσεις με τους άντρες, όχι μόνο θα «διαλέξουν» εσένα αντί για τις άλλες γυναίκες αλλά θα σου συμπεριφερθούν με τον ίδιο σεβασμό που δείχνουν στους φίλους τους. Είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως «εγγύτητα στην εξουσία» (proximity to power): η ιδεά πως η εναρμόνιση με το πρόσωπο ή την όμάδα που κατέχει την εξουσία, θα σου δώσει πρόσβαση στην εξουσία αυτη.»

~Hürrfem Sultan

*https://theestablishment.co/the-dangers-of-the-cool-girl-id…

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s