Πληρωμένο robot sex, Καπιταλιστική Ετεροπατριαρχία, και Cyber Φεμινισμός: Μερικά Ερωτήματα

%ce%b9%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b1

Άνοιξε στην Ευρώπη ο πρώτος οίκος ανοχής με (γυναίκες) sex dolls. Το άρθρο που κοινοποιούμε από κάτω αναρωτιέται (ετεροκανονικά) αν το να ‘πάει’ κάποιος άνδρας με κάποια από αυτές θεωρείται απιστία. Ένα άλλο ερώτημα θα ήταν κατά πόσον συμβάλλουν στην αντικειμενοποίηση των ‘πραγματικών’ γυναικών. Όμως αυτό για μένα θα ήταν το πιο προφανές. Ένα ίσως πιο ενδιαφέρον ερώτημα που θα έθεταν φεμινισμοί όπως αυτός της Donna Haraway είναι εάν, με δεδομένο ότι οι υπερ-ρεαλιστικές αυτές κούκλες και η τεχνολογία που τις παράγει εξελίσσονται διαρκώς, σε σημείο που θεωρητικά, το όριο μεταξύ μηχανής και ανθρώπου σύντομα θα είναι δυσδιάκριτο, θα έχει νόημα να μιλήσουμε αργά ή γρήγορα για πατριαρχική καταπίεση στην οποία υπόκεινται τα θηλυκά ρομπότ, και για εκμετάλλευσή τους από την καπιταλιστική πατριαρχία.

Να σημειώσουμε εδώ ότι πρόσφατα ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι τα ρομπότ που αντικαθιστούν ανθρώπους στην εργασία τους θα πρέπει να πληρώνουν φόρους. Κάτι που εγείρει το ερώτημα: θα πρέπει τα συγκεκριμένα sex robots να πληρώνουν φόρους τώρα που αντικαθιστούν τη γυναικεία σεξουαλική εργασία; Και τι θα συμβεί άραγε, αν όπως θα έλεγε ο Σλαβόι Ζίζεκ, και οι άντρες άρχιζαν να στέλνουν ανδρικά σεξουαλικά ρομπότ στη θέση των ιδίων, για να κάνουν σεξ με τα θηλυκά ρομπότ, ώστε να μην σπαταλάνε χρόνο (εις βάρος και της παραγωγικότητάς τους, στα πλαίσια του καπιταλισμού) σε άσκοπες ασχολίες όπως το σεξ ;

Νέες σεξουαλικές (ή μήπως οι παλιές με νέο περιτύλιγμα;) οντολογίες, νέες υποκειμενικότητες που συνεπάγονται ερωτήματα όχι μόνο για τον φεμινισμό, αλλά και ευρύτερα ηθικά και φιλοσοφικά ερωτήματα, τα οποία έχουν αρχίσει να θίγουν σειρές όπως το Westworld, αλλά έχουν θίξει ήδη ταινίες όπως το Blade Runner, και συγγραφείς όπως ο Asimov και ο Philip K. Dick.

-Herculine

ολόκληρο το άρθρο: http://www.athensvoice.gr/…/ispania-anoixe-o-protos-oikos-a…

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s