Οι Πραγματικές Γυναίκες του ’50 & του ’60

Πατριαρχική νοσταλγία του παρελθόντος είναι η εντύπωση ενός μισογύνη πως οι γυναίκες σε κάποια άλλη εποχή -στην οποία δεν έχει ζήσει- ήταν καλύτερες.

Φυσικά αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός πως σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη εποχή οι γυναίκες είχαν λιγότερα δικαιώματα. Αντιθέτως, η εξιδανίκευση των γυναικών τότε γίνεται ακριβώς επειδή αυτές δεν είχαν την ίδια ανεξαρτησία οπότε οι μισογύνηδες μπορούν να φαντάζονται ότι συμμορφώνονταν με τα δικά τους προσωπικά standards προβάλλοντας σε αυτό το ένδοξο πατριαρχικό παρελθόν αυθαίρετα τις δικές τους φαντασιώσεις. Για παράδειγμα εδώ ο μισογύνης της ανάρτησης μπορεί να φαντασιώνεται πως η καλλιέργεια και η ενασχοληση με την τέχνη ήταν χαρακτηριστικό των γυναικών τη δεκαετία του 50, δηλαδή σε μια εποχή που δεν πήγαιναν καλά καλά σχολείο και προορίζονταν αποκλειστικά για την οικιακή εργασία.

To τελικό συμπέρασμα βέβαια πως η σημερινή γυναίκα «Έχει πια τα πάντα, και όμως τα χει χάσει όλα» είναι ένα είδος αντίστροφης ψυχολογίας που αντιμετωπίζοντας μας ως θύματα της γυναικείας χειραφέτησης προσπαθούν να μας κάνουν να νοσταλγήσουμε κι εμείς εκείνες τις εποχές που υπήρχαμε για να ομορφαίνουμε τον κόσμο και να φτιάχνουμε τη διάθεση των γύρω μας.

Ευχαριστούμε πολύ, δε θα θέλαμε.

~Hürrfem Sultan

photo 11.5.2017

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s