Eat the Rich

kamia den ehei dhmiourgisei ena euro apo monh ths

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: ΟΥΤΕ οι πλουσιότεροι άντρες στον κόσμο «δημιούργησαν ένα ευρώ από μόνοι τους». Ούτε ένας. Όλοι ξεκίνησαν με τεράστιες περιουσίες και κεφάλαιο που είτε κληρονόμησαν είτε δανείστηκαν είτε επένδυσαν οι γονείς τους και τα αύξησαν εκμεταλλευόμενοι την υπεραξία κακοπληρωμένων εργατών.

Στις ΗΠΑ διεξάγεται ένα ντημπειτ για το αν ο Donald Trump μπορεί να θεωρηθεί αυτοδημιούργητος επειδή δανείστηκε «μόνο» ένα εκατομμύριο δολάρια από τον πατέρα του οπως ισχυρίζεται ή το αρχικό δάνειο ήταν γύρω στα 60 εκατομμύρια. Αυτό που δεν συζητιέται τόσο συχνά είναι πως δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε ένα εκατομμύριο και πως εκτός από το αρχικό κεφάλαιο ο Trump «κληρονόμησε» τις διασυνδέσεις και γνωριμίες του πατέρα του, που είναι τόσο σημαντικές στον καπιταλισμό.
Κανένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο δεν δημιούργησαν ένα ευρώ «από μόνοι τους» με σκληρή εργασία και μια λαμπρή ιδέα. Όλοι γεννήθηκαν σε εύπορες αν οχι πλούσιες οικογένειες, πήγαν στα καλύτερα και ακριβότερα πανεπιστήμια , γνώρισαν έκει άλλους πλούσιους ώστε να αποκτήσουν ένα χρήσιμο «networking» και πρόσβαση σε περισσότερο επενδυτικό κεφάλαιο, και απέφυγαν με χίλια τεχνάσματα την πληρωμή φόρων.

Τι λέει λοιπόν που οι πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο είναι κόρες, χήρες, κληρονόμοι, ζωντοχήρες; Τίποτα απολύτως για τις γυναίκες. Σίγουρα όχι οτι δεν είναι αρκετά έξυπνες και δημιουργικές για να σκεφτούν μια ιδιοφυή ιδέα όπως το «on-line shopping αλλά πάρα πολύ» όπως ο Jeff Bezos που δεν δινει στους εργαζομένους του ούτε καν αξιοπρεπή διαλείμματα κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους. Σίγουρα όχι ότι δε θέλουν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος με φτηνά ρούχα και καλλυντικά και με επιχειρήσεις κολοσσούς και μονοπώλια, συνήθως βασισμένες σε προυπάρχουσα τεχνολογία ή κλεμμένες ιδέες, όπως το Facebook, σε άθλιες εργασιακές συνθήκες φτωχότερων χωρών όπως το Zara, και μια στρατιά από δικηγόρους για να εμποδίσουν την είσοδο άλλων παιχτών στην Αγορά, συνθλίβοντας έτσι στην πράξη την υποτιθέμενη καινοτομία και ανταμοιβή της δημιουργικότητας στον καπιταλισμό.

Σημαίνει απλά ότι τα προνόμια, το κύρος και το κοινωνικό κεφάλαιο κάποι@ και φυσικά η αρχική τ@ περιουσία καθορίζουν την κίνηση του κεφαλαίου και την εμπιστοσύνη που τους δείχνει η Αγορά. Και σημαίνει ότι η πατριαρχία εξακολουθεί να θέλει τις γυναίκες στον ρόλο της μητέρας και της συζύγου να αναλαμβάνουν την ανατροφή των παιδιών και την διαχείριση του νοικοκυριού των αντρών τους, χωρίς τα οποία δε θα μπορούσαν να αφοσιωθούν στην καριέρα τους, αλλά και να τους βοηθούν να χτίσουν την επιχείρησή τους, όπως έκανε η γυναίκα του Jeff Bezos που ήταν στο πλάι του από την αρχή κόβοντας επιταγές και εκτελώντας λογιστικές εργασίες. Κι αν οι γυναικες δεν ενθαρρύνονται ούτε βοηθούνται εξίσου από την Αγορά και από την πατριαρχία για να φτιάξουν εξίσου τεράστιες επιχειρήσεις δεν σημαίνει ότι είναι ούτε καλύτερες ούτε χειρότερες από τους άντρες, ούτε πιο χαζές, ούτε πιο έξυπνες.

Εμείς ως φεμινίστριες δεν ονειρευόμαστε έναν κόσμο που οι γυναικες έχουν ίσες ευκαιρίες να χτίσουν αμύθητες περιουσίες στην πλάτη των εργαζομένων. Και επειδή ούτως ή αλλως δεν πιστεύουμε στον μύθο περί αξιοκρατίας στον καπιταλισμό θεωρούμε πως όσο άξιζε την περιουσία τους ένας πατέρας, άλλο τόσο την αξίζει και η κόρη του. Όσο την αξίζει ένας σύζυγος, άλλο τόσο την αξίζει και η (ζώντο)χήρα του. Ξυδάκι λοιπόν στον Bezos που του πήρε η πρώην του τα μισά αλλά και σε όσους άντρες αντλούν την αίσθηση ανωτερότητάς τους από τα λεφτά που βγάζουν άλλοι άντρες και τα οποία οι ίδιοι δε θα δουν ποτέ ούτε στον ύπνο τους.

PS: Εat the rich.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s