Πώς λειτουργούν τα Στερεότυπα

γαβρογλου 2
γαβρογλου22
Ο μόνος που αναπαρήγαγε ένα στερεότυπο σε αυτή την περίπτωση ήταν αυτός που το ανέφερε in the first place. Kαι αντί να μας κάνει mansplaining για το τι είναι τα στερεότυπα καλό θα ήταν να καταλάβει ότι τα βλαπτικά για τις καταπιεσμένες ομάδες στερεότυπα λειτουργούν έτσι κι αλλιώς μέσω μιας τάσης να τα επιβεβαιώνουμε κάθε φορά που βλέπουμε μια περίπτωση που ταιριάζουν σε αυτά -και να ξεχνάμε όλες τις περιπτώσεις που δεν ταιριάζουν. Αντί λοιπόν να ρίχνουν το βάρος στις ίδιες τις καταπιεσμένες ομάδες που βλάπτονται και καταπιέζονται ακριβώς μέσω αυτών των στερεοτύπων ζητώντας τους να τα διαψεύσουν -κάτι που πχ οι άντρες δεν καλούντα ποτέ να κάνουν για να επιβεβαιώσουν το στερεότυπο οτι οι άντρες είναι καλοί στα μαθηματικά πχ- καλά θα κάνουν οι άντρες πολιτικοί να μην αναπαράγουν τον σεξισμό και να μην μας βγάζουν τρελ@ γιατί ενισχύσουν το στερεότυπο του άντρα mansplainer που δε θέλει να παραδεχτεί το λάθος του 🙂
Να αναφέρουμε επίσης και το «stereotype threat» (την απειλή του στερεοτύπου) που έχει επιβεβαιωθεί με διάφορες έρευνες, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο η επίδοση μιας ομάδας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά ακριβώς εξαιτίας των στερεοτύπων που την προϊδεάζει ότι δεν είναι καλή σε κάτι. Όσο κρίνουμε τις γυναίκες βάσει στερεοτύπων, τόσο τους υπενθυμίζουμε οτι η κοινωνία δεν τις θεωρεί αρκετά καλές σε κάποια πράγματα και τόσο αυτό θα σαμποτάρει τα αποτελέσματά τους.
Advertisement

One thought on “Πώς λειτουργούν τα Στερεότυπα

  1. Aυτό που δυστυχώς πολλ@ δεν κατάλαβαν είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η προσφυγή στο στερεότυπο (το λέω γιατί το δικαιολογούσαν ως «μα λέει ότι είναι στερεότυπο»)
    Ας πούμε ένας άνδρας αν έκανε ένα λάθος χειρισμό σε νομικά ή παιδαγωγικά θέματα, δε θα έβγαινε κανείς να πει ότι «μα είναι γνωστό τοις πάσοι ότι οι άνδρες δεν τα καταφέρνουν τόσο στη Νομική ή στην Παιδαγωγική»

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s