
H αντίληψη ότι οι γενικεύσεις, έτσι γενικά και αόριστα, είναι κακές προέρχεται από μία εσκεμμένη αποφυγή οποιασδήποτε συστημικής ανάλυσης. Προφανώς χωρίς γενικεύσεις δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνιολογία ή γενικά οποιδήποτε επιστήμη. Οι γενικεύσεις είναι απαραίτητες για την ταξινόμηση της πραγματικότητας, την εξαγωγή συμπερασμάτων και την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων.
Το πρόβλημα με τα σεξιστικά στερεότυπα δεν είναι απλά οτι αποτελούν γενικεύσεις. Η απάντηση δηλαδή στο σεξιστικό στερεότυπο ότι οι γυναικες μιλάνε πολύ δεν είναι «όχι όλες». Η απάντηση στην παρατήρηση πως οι μετανάστες κλέβουν δεν είναι «όχι όλοι». Η απάντηση στην κατηγορία πως οι μουσουλμάνοι είναι μισογύνηδες δεν είναι «όχι όλοι». Η απάντηση στο αστείο πως οι Έλληνδες είναι τεμπέληδες δεν είναι «οχι όλοι». Κάτι τέτοιο θα αποτύγχανε να εξετάσει ποιες ακριβώς λειτουργίες εξυπηρετούν αυτά τα στερεότυπα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συστημικής καταπίεσης των συγκεκριμένων ομάδων.
Το στερεότυπο πως οι γυναικες μιλάνε πολύ χρησιμοποιείται ακριβώς για να φιμώσει μια ομάδα των οποίων η φωνή έχει αφαιρεθεί στη δημόσια σφαίρα επί αιώνες. Η σύνδεση των μεταναστών με την κλοπή χρησιμοποιείται ακριβώς για να κατασκευαστεί ο Άλλος ως απειλητικός και να αυξήσει την καταστολή χωρίς να εξαταστεί καν γιατί κάποιος μπορεί να οδηγηθεί στην εξαθλιωση και από εκεί στην κλοπή. Η απόδοση του μισογυνισμού στους μουσουλμάνους χρησιμοποιείται ακριβώς ως αντιπερισπασμός από τον μισογυνισμο των Δυτικών που έτσι αυτόματα θεωρούνται προοδευτικοί και άρα ανώτεροι. Η απεικόνιση των Ελλήνων και άλλων φτωχών λαών ως τεμπέληδων χρησιμοποιείται ακριβώς για να εκλογικεύσει την οικονιμική καταπίεση των χωρών της περιφέρειας από αυτές του κέντρου εντός ενός παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού συστήματος.
Ο συντάκτης του ποστ εδώ εντέχνως αγνοεί το συστημικό αυτό συγκείμενο προσποιούμενος οτι ΚΑΘΕ γενίκευση είναι κακή, λες και οι άντρες δεν έχουν όντως τον έλεγχο της δημόσιας σφαίρας, λες και η πατριαρχία δεν τους καλλιεργεί το entitlement και την υποτίμηση των γυναικών που εκλαμβάνονται ως φλύαρες, κουραστικές και χαζές. Δεν μιλάνε όλοι οι άντρες πολύ, ούτε πατρονάρουν όλοι οι άντρες γιατί δεν εσωτερικεύουν όλοι οι άντρες την πατριαρχία στον ίδιο βαθμό. Αλλά είναι γεγονός πως η πατριαρχική εξουσία έρχεται με προνόμια και ένα από αυτά είναι η φωνή τους και η σπουδαιότητά τους να εκλαμβάνεται πιο σοβαρά και έτσι να τους δίνεται περισσότερος χώρος, χρόνος και αυτοπεποίθηση ώστε να ακούγονται περισσότερο. Αυτό δεν είναι απλά μια «γενίκευση», είναι ακριβώς ό τρόπος που λειτουργεί η πατριαρχία και κάθε σύστημα εξουσίας.
Το να αντιμετωπίζεις τις γενικεύσεις αποκομμένες από το πλέγμα εξουσίας εντός των οποίων διατυπώνονται είναι μια πολύ βολική τακτική νεοφιλελέδων που κάνουν ότι δεν βλέπουν χρώμα, φυλή και φύλο. Κάθε γενίκευση, ακόμα και όταν φαντάζει εμπειρικά αληθής, θα πρέπει πάντα να εξετάζεται αν είναι απλά μια προσπάθεια διατήρησης του status quo ή, αντιθέτως, μια προσπάθεια να ανατραπούν οι υπάρχουσες δυναμικές εξουσίας.0People Reached33EngagementsBoost Post
Δε ξέρω τι έχει γίνει εκεί στην ομάδα σας, δε ξέρω αν διώξατε κάποι@ Ποταμίσιο συντάκτη, αλλά οι αναλύσεις είναι φοβερές εδώ και πολύ καιρό και έχουν άλλη τροπή.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Χαχαχα θα το παρω ως κομπλιμέντο για το personal growth μου καθώς εγώ τις γράφω όλες (με ελάχιστες εξαιρέσεις που υπογραφουν διαφορετικά) -αλλά όχι και Ποταμίσια, νεοφιλελέ δεν υπήρξα πότε!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Μπορεί για αυτές τις εξαιρέσεις. Πριν πολύ καιρό θυμάμαι άλλο ύφος, άλλη απεύθυνση, και μου έκανε εντύπωση. Το λέω θετικά και σε αντιδιαστολή με τη κεντρώα (για τα οικονομικά) τάση της πολιτικής φύλου που έχει ξεκόψει με τα πολύ οικονομικά και ταξικά ζητήματα, και αυτό το παρατηρώ κυρίως σε επίπεδο αρθρογραφίας.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Τι να σου πω, όλα τα άτομα που έχουν γράψει σε αυτό το site είναι αριστερα (πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, μισά μισά δλδ?) , απλά άλλοτε το ενσωματώνουμε καλύτερα στις αναλύσεις μας άλλοτε όχι. Αν εχεις διακρίνει «ποταμίσια» στοιχεία μπορούμε να το συζητήσουμε συγκεκριμένα γιατί ακομα και οταν πχ υπερασπιζόμαστε την Κιμ Καρντάσιαν από τις μισογυνικές επιθέσεις το πρίσμα δεν ειναι ποτε νεοφιλελέ, δεν θεοποιούμε ποτέ τις γυναικες αφεντικά ούτε προτάσσουμε την «ελευθερη επιλογή» ως ακρογωνιαίο λίθο του φεμινισμού . Οπότε δεν ξέρω τι μπορεί να εννοείς εσύ, αν θυμηθείς κανένα παράδειγμα let me know.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!