Πώς το #NotAllMen Εκτροχιάζει τη Συζήτηση για την Ανδρική Βία

not all men

Στο σχόλιο αυτό στο χθεσινό ποστ και σε άλλα παρόμοια που μας αφήνουν καθημερινά διακόπτοντας τη συζήτηση σχετικά με τη πατριαρχία, βλέπουμε ΑΚΡΙΒΩΣ πώς το #ΝotAllMen -δηλαδή το επιχείρημα πως δεν είναι όλοι οι άντρες βίαιοι/βιαστές/μισογύνηδες κτλ- λειτουργεί ως εκτροχιασμός της συζήτησης. Ο σχολιαστής στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες γυναίκες καθημερινά αλλά μόνο για να διαχωρίσει τη θέση του από αυτούς τους «κακούς» άντρες και να υπερασπιστεί τους «καλούς» σαν αυτον απο ένα φανταστικό τσουβάλιασμα που δεν έγινε ποτε. Γιατι κανείς δεν ισχυρίστηκε ποτέ οτι ΟΛΟΙ οι άντρες δέρνουν τις γυναίκες τους ή έστω επικροτούν τέτοιες πράξεις.

Για να ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία, σε μια κουλτούρα βιασμού, σε ένα κόσμο όπου χιλιάδες γυναίκες κακοποιούνται καθημερινά από άντρες αρκεί ένα ποσοστό ανδρών που βιάζει και κακοποιεί, ένα ποσοστό που τους δικαιολογεί, ένα ποσοστό που αδιαφορεί και ένα ακόμα ποσοστό που αρκείται στο ότι δεν το κάνουν οι ίδοι ή έστω οι περισσότεροι. Ποτε θα αλλάξει η κοινωνία? Όταν αρχίσουμε να αναζητούμε τις αιτίες της ανδρικής βίας, όταν ΟΛ@ κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα και συνειδητοποίσουμε ότι η ανδρική βία δεν είναι ζήτημα μια μικρής μερίδας ανδρών αποκομμένων από την υπόλοιποι κοινωνία αλλά εκφανση της ίδιας της αρρενωπότητας όπως κατασκευάζεται.Το ότι η αρρενωπότητα συχνά γίνεται τοξική δεν σημαίνει πως ΟΛΟΙ οι άνδρες είναι έτσι. Το NotAllMen λοιπόν εκτροχιαζει τη συζήτηση καταλαμβάνοντας περιττό χώρο ο οποίος θα έπρεπε να αφιερώνεται στην έυρεση λύσης και λέγοντας μας ουσιαστικά οτι η συζήτηση είναι άνευ σημασίας καθώς το πρόβλημα δεν είναι και τόσο μεγάλο.

Να σημειώσουμε εδώ πως ο ισχυρισμός του σχολιαστή ότι αν ήταν εκεί θα του «πάταγε δύο ξανάστροφες να του σπάσει το σαγόνι» δεν είναι κι αυτό παρά μια εκδήλωση τοξικής αρρενωποτητας. Και όχι ότι είμαστε κατά της βίας σε τέτοιες περιπτώσεις -κάθε άλλο- αλλά ο τρόπος που διατυπώνεται σε συνδυασμό με το #NotAllMen δείχνει να υπονοεί πως η λυση στην ανδρική ματσίλα είναι η ανδρική ματσίλα από την αντίθετη πλευρά. Οι γυναίκες όμως δε θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο που η σωματική μας ακεραιότητα θα εξαρτάται από άνδρες σωματοφύλακες οι οποίοι θα σπεύδουν να μας προστατεύουν κάθε φορά ή που θα τιμωρούν τους κακοποιητές μας εκ των υστέρων. Θέλουμε να ζούμε σε ένα κόσμο που στους άνδρες να μην τους έρχεται τόσο εύκολο να σηκώνουν το χέρι τους ή να βιάσουν μία γυναικα. Και για να γίνει αυτό δε θα πρέπει να μιλάμε για το ποιός θα έσπαγε το σαγόνι ποιου αλλά για την πατριαρχία και τον φεμινισμό, πράγματα στα οποία ο σχολιαστής και οι όμοι@ του φαίνεται να προσπαθούν να αποφύγουν.

Όταν λοιπόν νιώθεις την ανάγκη να διακόψεις μια φεμινιστική συζήτηση για να μας πεις οτι εσύ δεν είσαι έτσι, θυμίσου οτι ΙΤ’S NOT ABOUT YOU και αντί να μιλήσεις σκάσε και σκέψου πώς θα μπορούσες να βοηθήσεις.

~Hürrfem Sultan

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s