Δικαίωμα Ψήφου και Κουίζ Γνώσεων

τεστ εκλογων

Nα υπενθυμίσω, για να μη μας μείνει η περιέργεια, ότι έχει υπάρξει ιστορικά τέτοιου είδους τεστ. Ήταν το «τεστ γραφής» (literacy test) ως προϋπόθεση για το δικαίωμα ψήφου και είχε στόχο να στερήσει από τα πολιτικά τους δικαιώματα τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι μαύροι. Όταν δόθηκε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, σε πολλές χώρες αρχικά μπορούσαν να ψηφίσουν μόνο αυτές που γνώριζαν ανάγνωση, και άρα οι περισσότερο εύπορες και μορφωμένες και επομένως αυτές που θα ψήφιζαν και πιο συντηρητικά.

Η απογοήτευση για τα αποτελέσματα των εκλογών δε θα πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι η βασική μόρφωση είναι κι αυτή ένα προνόμιο. Και τέλοσπάντων θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε την ιδέα οτι οι αμόρφωτοι και αγράμματοι είναι φασίστες. Σίγουρα το διάβασμα και η μόρφωση έφερε πολλ@ς από εμάς σε επαφή με νέες ιδέες πέρα από την εμμονή με την Ελλαδίτσα που διδασκόμασταν καθ όλη την διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Πολλοί όμως είναι αυτοί που απέκτησαν πτυχία και δεν προχώρησαν πέρα από αυτό, έμειναν πεισματικά προσκολημμένοι στην ιδέα τους έθνους, της πατρίδας και της εντός ύλης ιστορίας των Πανελληνίων, όχι επειδή είναι χαζοί ή παράλογοι αλλά γιατί στο φινάλε αυτοι είναι οι άξονες που προστατεύουν την προνομιάρα τους.Την προνομιάρα τους ως λευκοί, ως Έλληνες, ως άντρες, ως ετεροφυλοφιλοι που αισθάνονται να απειλούνται από τους Άλλους -τους μετανάστες, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, τα γειτονικά έθνη.

Το να θες να διατηρήσεις το προνόμιό σου και να βυθίζεσαι στην ψευδαίσθηση της ανωτερότητας σου δεν έχει να κάνει τόσο με την γνώση αλλά περισσότερο με το χαρακτήρα, την κριτική σου ικανότητα και το αξιακό σου σύστημα. Και αν αυτή η ψευδαίσθηση συγκαλύπτει τα ταξικά σου συμφέροντα καταλήγοντας στο τέλος να ψηφίζεις εναντίον τους, δεν νομίζω ότι είναι θέμα βασικών γνώσεων να το καταλάβεις.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s