Η Απάντηση της Πατριαρχίας στο #MeToo είναι να μας πείσει ότι οι γυναικες αξίζουν και γουστάρουν το ξύλο

Μα γιατί ο «δημοσιογράφος» του zougla.gr έκανε αφιέρωμα στην Rihanna τώρα, θα αναρωτηθεί κάποι@. Μήπως έβγαλε καινούριο τραγούδι? Εμφανίστηκε σε κάποια ταινία? Έγινε εστω hostess του SNL? Όχι, τίποτα από τα παραπάνω, το site δημοσίευσε αυτό το αφιέρωμα τώρα γιατι η συγκυρία του ελληνικού #metoo και η ανάδειξη της έμφυλης βίας τους πανικόβαλε και νιώθουν την υποχρέωση να μας υπενθυμίσουν τις δύο βασικές γραμμές υπεράσπισης της πατριαρχίας: 1)οι γυναίκες ΑΞΙΖΟΥΝ το ξύλο γιατί είναι έκφυλες 2)οι γυναικες ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ το ξύλο γιατί είναι μαζόχες.


Για να πετύχουν το πρώτο αρκεί να μοστράρουν μια αποκαλυπτική φωτογραφία της γιατί η σύνδεση που δημουργεί η πατριαρχία στο μυαλό του μέσου μισογύνη είναι αυταπόδεικτη: γυναικείο σώμα = εγγενώς άξιο βίας. Και για να πετύχουν το δεύτερο ακρεί να παρουσιαστεί ένα σκηνικό έμφυλης βίας ως κάτι που η ίδια η γυναίκα αποζητά. Δεν χρειάζεται να το στηρίζουν κάτι, αν σε χυπήσει ένας γκόμενος είναι προφανές, σύμφωνα με την πατριρχική λογική, οτι το αποζητούσες γιατί αλλιώς δε θα είχες γκόμενο. Η κυκλική αυτή λογική είναι πολύ χρήσιμη για κάθε περίπτωση: αν οι γυναικες δεν γούσταραν το ξύλο τότε γιατί θα υπήρχαν άντρες που τις δέρνουν? Σαν να λέμε, αν δεν γουστάρεις να σε τσιμπάνε τα κουνούπια γιατί δεν κάθεσαι σπίτι σου τυλιγμένη με μια κουνουπιέρα, μάλλον καταβάθος πας γυρεύοντας για ελονοσία. Αν καθόσουν σπιτι σου τα κουνούπια θα πέθαιναν από ασιτία αρα κατα βάθος εσύ τα συντηρείς.


Είναι αστείο πως στο ακριβώς προηγούμενο άρθρο τόσοι πολλοί εξέφρασαν την ανακούφισή τους που γράφτηκε στο μακρινό 2013, και εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως τίποτα τέτοιο δε θα δημοσιευόταν σήμερα που ζούμε σε μια φεμινιστική ουτοπία. Καλό θα ήταν να ξυπνήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε οτι η πατριαρχία νιώθει την φεμινιστική απειλή και γι αυτό ακριβώς παλεύει με κάθε όπλο για να διαρηρηθεί στη θέση της. Κάθε ιδέα περί γραμμικής εξέλιξης και προόδου προς ένα εστω λιγότερο μισογυνικό μέλλον δεν είναι παρά wishful thinking. Η αλλαγή θέλει επαγρύπνση και αγώνα, κανείς δε θα μας τη δώσει στο πιάτο.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s